L'espatlla de xai rostida és un d'aquells plats que sempre triomfa a taula, sobretot en dies festius. No és difícil de fer, però necessita temps, un mínim de dues hores. Cada mitja hora haureu de donar la volta i regar-ho tot amb la salsa. A banda d'això, és una recepta que es prepara fàcilment i no requereix massa coneixements per fer-la. Podeu variar l'acompanyament, posar-hi herbes, utilitzar diferents tipus d'alcohol.
Dues espatlles de xai
Un got de vi blanc
Un got d'aigua
Pebre negre
1 llimona
Oli d'oliva
Sal
Per fer la bresa:
2 cebes
un grapat de pastanagues mini
un grapat de patates micro
1 cabeça d'alls
4 tomàquets madurs
unes fulles de llorer
Variants:
- Podeu daurar la bresa abans d'ajuntar-ho al forn
- Podeu afegir-hi herbes aromàtiques (romaní, llorer, sajolida, etc.)
- Podeu emprar vi blanc, vi ranci, brandi, o una combinació de tots
- Podeu substituir l'oli per llard
Prepareu les verdures.
Aquestes patates micros les trobareu al supermercat. Són especials per a coure en microones, però en realitat, són patates noves de mida petita. El que les fa ideals com acompanyament d'aquest plat. En qualsevol cas, podeu fregir unes patates quadradetes o panadera i presentar-les com a guarnició també.
Demaneu a la carnisseria que us marquin les espatlles amb un tall al mig. A mitja cocció, això ens permetrà separar-les, però mentrestant resultarà més còmode de manipular la peça sencera.
En una safata de forn poseu-hi la ceba a trossos i les fulles de llorer sobre un bon raig d'oli d'oliva. Poseu ja el forn a escalfar a uns 170 graus.
Afegiu-hi les pastanagues (a mi m'han agradat aquestes per presentació) i la cabeça d'alls pelada però sencera.
Ara, saleu i empebreu la carn per les dues bandes.
Podeu prémer amb els dits el pebre, així s'agafarà millor.
Col·loqueu el xai sobre el llit de verdures.
Seguidament, ruixeu les espatlles amb el suc de mitja llimona. Això li donarà un sabor més bo.
Ara, tireu-hi el got de vi blanc. Jo he fet servir una barreja de vi ranci i per cuinar.
També tireu-hi el got d'aigua.
I un raig generós d'oli d'oliva.
Poseu a coure les espatlles al forn, a uns 170 graus durant 30 minuts. Hi haurà d'estar un mínim de dues hores, donant la volta cada mitja hora. Aquesta imatge mostra el resultat passats els primers 30 minuts.
Aquesta imatge mostra la cocció passats 60 minuts, quan aprofitarem per donar la volta i per incorporar els tomàquets tallats per la meitat i les patates. Saleu una mica els tomàquets.
Cocció als 90 minuts. Doneu-li la volta de nou i ruixeu-ho tot amb el seu propi suc. Rectifiqueu de sal si cal.
Al cap de dues hores, 120 minuts, la carn ja és cuita, però ens falta un punt de daurat. Ho deixarem 20-30 minuts més.
Ara si, ja ho tenim perfecte, per servir.
Podeu reservar la safata dins el forn (amb el forn apagat) durant algunes hores (fins i tot el dia abans). Aquesta mena de rostits guanyen amb el repòs. Però, evidentment, també podeu servir la carn immediatament.
Acompanyeu el xai amb una mica de ceba, tomàquet, patata i pastanaga, i regueu-ho tot amb el suc.
Bon profit!