M'encanten els espinacs. És la verdura que més m'agrada. Tothom diu que tenen molt de ferro, oi?... per allò del "Popeye" i tal. Però la veritat és que no en tenen tant de ferro. Les escopinyes tenen tres vegades més ferro que els espinacs. Però ara no perdeu les ganes de menjar espinacs... eh?... que són molt saludables. Espero que us agradi.
2 manats d'espinacs frescos (un per persona)
2 grans d'all
20 g panses remullades
20 g pinyons
oli d'oliva
pebre
sal
Variants:
Es poden bullir els espinacs abans de posar-los a la paella, ben escorreguts
Es poden fregir o torrar els pinyons
Hi podeu afegir una mica d'all laminat
Es pot incorporar una mica de ceba
S'hi poden posar tires de cansalada o pernil
Ja us he comentat altres vegades que els espinacs contenen molta sorra i s'han de rentar molt bé.
Tallem la part interior de l'arrel que no farem servir.
Ara submergiu els espinacs, separant fulla per fulla, dins d'un recipient ple d'aigua freda. Jo ho faig a la mateixa pica de la cuina.
Doneu unes voltes a les fulles.
Retireu les fulles i esbandiu la pica. Veureu les restes de sorra que queden. Aquesta operació l'heu de fer dues o tres vegades, fins que pràcticament no quedi sorra.
Aquest plat es pot fer saltant directament l'espinac, però a mi m'agrada bullir-lo prèviament. Poseu una olla amb aigua i sal a bullir. Quan arrenqui el bull... poseu-hi tots els espinacs.
Veureu com de seguida perden volum i es queden en no res. Deixeu-los bullir uns 10 minuts.
Ara els hem d'escórrer bé i extreure'n el màxim d'aigua. Aixafeu-los amb una forquilla si cal.
Poseu un bon raig d'oli en una paella i daureu l'all laminat.
Compte que de seguida agafa color. Reserveu-los per evitar que es cremin més.
En el mateix oli daurem també els pinyons.
En qüestió de segons canviaran de color i compte que també es cremen molt ràpidament.
En aquest punt, hi afegim els espinacs ben escorreguts. Compte que pot esquitxar!... perill de cremades.
Com us comentava, les panses ideals són les de Corinto... però jo només tenia moscatell avui.
Barregeu-ho tot bé... i hi incorporeu les panses i l'all que havíem reservat.
Ho salem tot plegat.
Ho remenem uns instants per saltar tot el conjunt... i ja ho podrem servir.
Emplatem. Acompanyeu el plat d'un bon vi negre... o d'un porró.
Bon profit!