Bon i refrescant entrant tradicional. Pel que fa al bacallà, us he de recordar que és un peix blanc, molt proteic i amb un contingut de greix baix, és a dir, molt magre. Forma part de moltes receptes de la nostra gastronomia, i l'única limitació és per a les persones que han de vigilar seriosament la quantitat de sal de la seva alimentació.

En aquests casos cal dessalar-lo amb molta cura, però, tot i això, sempre aporta més sal que qualsevol altre peix fresc. Us recomano la lectura del consell "Com dessalar el bacallà salat". Si el compreu ja esqueixat, el podeu dessalar el mateix dia, canviant l'aigua dos cops.

Ingredients

500 g de bacallà esqueixat i dessalat

4 tomàquets madurs trinxats

olives negres

oli d'oliva verge extra

pebre negre

sal

Variants:

S'hi poden afegir herbes aromàtiques (julivert, orenga, etc.).

S'hi pot afegir un ou dur trinxat  i anxoves.

S'hi pot afegir pebrot vermell o pebrot verd.

S'hi pot afegir ceba dolça o ceba tendra.

S'hi pot afegir all trinxat.

Preparació
1.
esqueixada bacalla pas1

Jo l'he comprat ja esqueixat, és a dir, fet a trossets.

2.
esqueixada bacalla pas2

Renteu-lo bé sota l'aigua, procurant dessalar-ho al màxim.

3.
esqueixada bacalla pas3

A continuació poseu-lo en remull durant dues o tres hores, i canvieu-li l'aigua cada hora.

4.
esqueixada bacalla pas4

Utilitzaré un tomàquet madur ecològic... que me'l menjaria a mossegades. Renteu-lo bé.

5.
esqueixada bacalla pas6

Amb una tercera part tallada en juliana en tindrem prou.

6.
esqueixada bacalla pas7

Ara, talleu el tomàquet a trossos grans.

7.
esqueixada bacalla pas8

Barregeu-lo amb la ceba.

8.
esqueixada bacalla pas10

Ara hi posarem les olives negres.

9.
esqueixada bacalla pas11

Al gust.

10.
esqueixada bacalla pas12

Si el bacallà no aporta massa salinitat, hi poseu afegir una mica més de sal, però normalment no cal.

11.
esqueixada bacalla pas13

Ara, ruixeu tota la barreja amb abundant oli d'oliva verge extra.

12.
esqueixada bacalla pas14

Remeneu-lo bé.

13.
esqueixada bacalla pas15

Afegiu un pessic de pebre negre...

14.
esqueixada bacalla pas16

... ho tornem a remenar i ho deixem reposar mínim una horeta a la nevera.

15.
esqueixada bacalla pas17

Ja es pot emplatar.

16.
esqueixada bacalla pas18

Si us agraden tots els ingredients... la barreja és formidable.

17.
esqueixada bacalla pas19

Bon Profit!