Quan arriba el fred, el cos necessita més energia i aliments que aportin calor. Aquest guisadet és d'aquells que fan caliu a casa. Un plat tradicional, contundent, saborós, per sucar-hi pa

En el cas d'avui, podeu fer servir diferents parts del xai per elaborar aquest plat, així com diferents tipus d'oliva verda. Que vagi de gust!

 

Ingredients

1 kg de pit de xai

4 patates grans

3 tomàquets

2 cebes

1 fulla de llorer

1 copa de vi blanc

200 g d'olives verdes

oli d'oliva

pebre negre

aigua

sal

 

Variants:

- En comptes de pit hi podeu posar garró, coll o cuixa.

- Es pot fer amb mongetes seques a més de la patata.

- Es pot fer amb bolets.

- S'hi pot afegir una picada, que se sofregeix amb la ceba i el tomàquet.

Preparació
1.
estofat corder pataca olives verdes pas1

Prepareu els ingredients

2.
estofat corder pataca olives verdes pas3

En el meu cas he utilitzat coll de xai.

3.
estofat corder pataca olives verdes pas4

Respecte les olives, la recepta ens proposa olives verdes, per tant podeu escollir les que més us encaixin. Personalment us recomano que no siguin massa amargants.

4.
estofat corder pataca olives verdes pas5

Prepareu també la verdura.

5.
estofat corder pataca olives verdes pas6

En un cassola poseu un tros de llard i un bon raig d'oli d'oliva.

6.
estofat corder pataca olives verdes pas7

Un quantitat generosa per poder daurar la carn. Posteriorment caldrà retirar l'excés.

7.
estofat corder pataca olives verdes pas9

Saleu i empebreu la carn i poseu-la a daurar.

8.

I ratllar els tomàquets.

9.
estofat corder pataca olives verdes pas11

Quan la carn sigui daurada, retireu l'excés de greix i incorporeu-hi la ceba.

10.
estofat corder pataca olives verdes pas12

Deixeu que es faci tot plegat uns minuts.

11.
estofat corder pataca olives verdes pas13

Quan la ceba sigui cuita, afegiu-hi el tomàquet i deixeu-lo fer uns 10 minuts. Poseu-hi una mica de sal.

12.
estofat corder pataca olives verdes pas14

Remeneu-ho de tant en tant.

13.
estofat corder pataca olives verdes pas15

Un cop cuit el tomàquet, incorporeu la copa de vi a la cassola. La recepta ens proposa vi blanc, tot i que jo he fet servir rosat. No hi ha problema, però convé no utilitzar vi negre en aquest cas. Deixeu evaporar l'alcohol 10 minutets més a foc mig-baix.

14.
estofat corder pataca olives verdes pas16

Seguidament, cobriu-ho d'aigua.

15.
estofat corder pataca olives verdes pas17

Tireu-hi sal.

16.
estofat corder pataca olives verdes pas18

I que es faci a foc mig-baix durant uns 30 minuts mínim, fins a que la carn sigui cuita.

17.
estofat corder pataca olives verdes pas19

Mentrestant, aprofiteu per pelar les patates i esberlar-les.

18.
estofat corder pataca olives verdes pas20

Quan la carn sigui tova, ja hi podeu incorporar les patates.

19.
estofat corder pataca olives verdes pas21

Ho remeneu i ho deixeu coure uns 20 minuts més.

20.
estofat corder pataca olives verdes pas22

Aneu controlant la cocció de la patata i rectifiqueu de sal si cal.

21.
estofat corder pataca olives verdes pas23

Finalment, incorporeu-hi les olives al guisat.

22.
estofat corder pataca olives verdes pas24

Ho remeneu de nou i ho deixeu fer 5 minutets més abans de parar el foc.

23.
estofat corder pataca olives verdes pas25

Com tots els guisats, convé un temps de repós. Quan estigui tot cuit apagueu el foc i ho deixeu a temperatura ambient una bona estona, un parell hores per exemple.

24.
estofat corder pataca olives verdes pas26

De fet, un cop fred ho podeu reservar a la nevera i l'endemà estarà més bo. Notareu que els sabors estan més ben repartits i la salsa més ben lligada fins i tot. Només quedarà escalfar-ho i servir-ho.

25.
estofat corder pataca olives verdes pas27

Serviu ben calent a taula i a gaudir!

26.
estofat corder pataca olives verdes pas28

Bon profit!