Quan arriba el fred, el cos necessita més energia i aliments que aportin calor. Aquest guisadet és d'aquells que fan caliu a casa. Un plat tradicional, contundent, saborós, per sucar-hi pa.
En el cas d'avui, podeu fer servir diferents parts del xai per elaborar aquest plat, així com diferents tipus d'oliva verda. Que vagi de gust!
1 kg de pit de xai
4 patates grans
3 tomàquets
2 cebes
1 fulla de llorer
1 copa de vi blanc
200 g d'olives verdes
oli d'oliva
pebre negre
aigua
sal
Variants:
- En comptes de pit hi podeu posar garró, coll o cuixa.
- Es pot fer amb mongetes seques a més de la patata.
- Es pot fer amb bolets.
- S'hi pot afegir una picada, que se sofregeix amb la ceba i el tomàquet.
![estofat corder pataca olives verdes pas1 estofat corder pataca olives verdes pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/57/73/estofat-corder-pataca-olives-verdes-pas1.jpeg)
Prepareu els ingredients
![estofat corder pataca olives verdes pas3 estofat corder pataca olives verdes pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/58/87/estofat-corder-pataca-olives-verdes-pas3.jpeg)
En el meu cas he utilitzat coll de xai.
![estofat corder pataca olives verdes pas4 estofat corder pataca olives verdes pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/59/14/estofat-corder-pataca-olives-verdes-pas4.jpeg)
Respecte les olives, la recepta ens proposa olives verdes, per tant podeu escollir les que més us encaixin. Personalment us recomano que no siguin massa amargants.
![estofat corder pataca olives verdes pas5 estofat corder pataca olives verdes pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/59/41/estofat-corder-pataca-olives-verdes-pas5.jpeg)
Prepareu també la verdura.
![estofat corder pataca olives verdes pas6 estofat corder pataca olives verdes pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/59/68/estofat-corder-pataca-olives-verdes-pas6.jpeg)
En un cassola poseu un tros de llard i un bon raig d'oli d'oliva.
![estofat corder pataca olives verdes pas7 estofat corder pataca olives verdes pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/59/95/estofat-corder-pataca-olives-verdes-pas7.jpeg)
Un quantitat generosa per poder daurar la carn. Posteriorment caldrà retirar l'excés.
![estofat corder pataca olives verdes pas9 estofat corder pataca olives verdes pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/60/49/estofat-corder-pataca-olives-verdes-pas9.jpeg)
Saleu i empebreu la carn i poseu-la a daurar.
I ratllar els tomàquets.
![estofat corder pataca olives verdes pas11 estofat corder pataca olives verdes pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/61/03/estofat-corder-pataca-olives-verdes-pas11.jpeg)
Quan la carn sigui daurada, retireu l'excés de greix i incorporeu-hi la ceba.
![estofat corder pataca olives verdes pas12 estofat corder pataca olives verdes pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/61/30/estofat-corder-pataca-olives-verdes-pas12.jpeg)
Deixeu que es faci tot plegat uns minuts.
![estofat corder pataca olives verdes pas13 estofat corder pataca olives verdes pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/61/57/estofat-corder-pataca-olives-verdes-pas13.jpeg)
Quan la ceba sigui cuita, afegiu-hi el tomàquet i deixeu-lo fer uns 10 minuts. Poseu-hi una mica de sal.
![estofat corder pataca olives verdes pas14 estofat corder pataca olives verdes pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/61/84/estofat-corder-pataca-olives-verdes-pas14.jpeg)
Remeneu-ho de tant en tant.
![estofat corder pataca olives verdes pas15 estofat corder pataca olives verdes pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/62/11/estofat-corder-pataca-olives-verdes-pas15.jpeg)
Un cop cuit el tomàquet, incorporeu la copa de vi a la cassola. La recepta ens proposa vi blanc, tot i que jo he fet servir rosat. No hi ha problema, però convé no utilitzar vi negre en aquest cas. Deixeu evaporar l'alcohol 10 minutets més a foc mig-baix.
![estofat corder pataca olives verdes pas16 estofat corder pataca olives verdes pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/62/50/estofat-corder-pataca-olives-verdes-pas16.jpeg)
Seguidament, cobriu-ho d'aigua.
![estofat corder pataca olives verdes pas17 estofat corder pataca olives verdes pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/63/07/estofat-corder-pataca-olives-verdes-pas17.jpeg)
Tireu-hi sal.
![estofat corder pataca olives verdes pas18 estofat corder pataca olives verdes pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/63/34/estofat-corder-pataca-olives-verdes-pas18.jpeg)
I que es faci a foc mig-baix durant uns 30 minuts mínim, fins a que la carn sigui cuita.
![estofat corder pataca olives verdes pas19 estofat corder pataca olives verdes pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/63/61/estofat-corder-pataca-olives-verdes-pas19.jpeg)
Mentrestant, aprofiteu per pelar les patates i esberlar-les.
![estofat corder pataca olives verdes pas20 estofat corder pataca olives verdes pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/63/88/estofat-corder-pataca-olives-verdes-pas20.jpeg)
Quan la carn sigui tova, ja hi podeu incorporar les patates.
![estofat corder pataca olives verdes pas21 estofat corder pataca olives verdes pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/64/15/estofat-corder-pataca-olives-verdes-pas21.jpeg)
Ho remeneu i ho deixeu coure uns 20 minuts més.
![estofat corder pataca olives verdes pas22 estofat corder pataca olives verdes pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/64/42/estofat-corder-pataca-olives-verdes-pas22.jpeg)
Aneu controlant la cocció de la patata i rectifiqueu de sal si cal.
![estofat corder pataca olives verdes pas23 estofat corder pataca olives verdes pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/64/69/estofat-corder-pataca-olives-verdes-pas23.jpeg)
Finalment, incorporeu-hi les olives al guisat.
![estofat corder pataca olives verdes pas24 estofat corder pataca olives verdes pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/64/96/estofat-corder-pataca-olives-verdes-pas24.jpeg)
Ho remeneu de nou i ho deixeu fer 5 minutets més abans de parar el foc.
![estofat corder pataca olives verdes pas25 estofat corder pataca olives verdes pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/65/23/estofat-corder-pataca-olives-verdes-pas25.jpeg)
Com tots els guisats, convé un temps de repós. Quan estigui tot cuit apagueu el foc i ho deixeu a temperatura ambient una bona estona, un parell hores per exemple.
![estofat corder pataca olives verdes pas26 estofat corder pataca olives verdes pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/65/50/estofat-corder-pataca-olives-verdes-pas26.jpeg)
De fet, un cop fred ho podeu reservar a la nevera i l'endemà estarà més bo. Notareu que els sabors estan més ben repartits i la salsa més ben lligada fins i tot. Només quedarà escalfar-ho i servir-ho.
![estofat corder pataca olives verdes pas27 estofat corder pataca olives verdes pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/65/77/estofat-corder-pataca-olives-verdes-pas27.jpeg)
Serviu ben calent a taula i a gaudir!
![estofat corder pataca olives verdes pas28 estofat corder pataca olives verdes pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/70/66/04/estofat-corder-pataca-olives-verdes-pas28.jpeg)
Bon profit!