Quan arriba el fred, el cos necessita més energia i aliments que aportin calor. Aquest guisadet és d'aquells que fan caliu a casa. Un plat tradicional, contundent, saborós, per sucar-hi pa.
En el cas d'avui, podeu fer servir diferents parts del xai per elaborar aquest plat, així com diferents tipus d'oliva verda. Que vagi de gust!
1 kg de pit de xai
4 patates grans
3 tomàquets
2 cebes
1 fulla de llorer
1 copa de vi blanc
200 g d'olives verdes
oli d'oliva
pebre negre
aigua
sal
Variants:
- En comptes de pit hi podeu posar garró, coll o cuixa.
- Es pot fer amb mongetes seques a més de la patata.
- Es pot fer amb bolets.
- S'hi pot afegir una picada, que se sofregeix amb la ceba i el tomàquet.
Prepareu els ingredients
En el meu cas he utilitzat coll de xai.
Respecte les olives, la recepta ens proposa olives verdes, per tant podeu escollir les que més us encaixin. Personalment us recomano que no siguin massa amargants.
Prepareu també la verdura.
En un cassola poseu un tros de llard i un bon raig d'oli d'oliva.
Un quantitat generosa per poder daurar la carn. Posteriorment caldrà retirar l'excés.
Saleu i empebreu la carn i poseu-la a daurar.
I ratllar els tomàquets.
Quan la carn sigui daurada, retireu l'excés de greix i incorporeu-hi la ceba.
Deixeu que es faci tot plegat uns minuts.
Quan la ceba sigui cuita, afegiu-hi el tomàquet i deixeu-lo fer uns 10 minuts. Poseu-hi una mica de sal.
Remeneu-ho de tant en tant.
Un cop cuit el tomàquet, incorporeu la copa de vi a la cassola. La recepta ens proposa vi blanc, tot i que jo he fet servir rosat. No hi ha problema, però convé no utilitzar vi negre en aquest cas. Deixeu evaporar l'alcohol 10 minutets més a foc mig-baix.
Seguidament, cobriu-ho d'aigua.
Tireu-hi sal.
I que es faci a foc mig-baix durant uns 30 minuts mínim, fins a que la carn sigui cuita.
Mentrestant, aprofiteu per pelar les patates i esberlar-les.
Quan la carn sigui tova, ja hi podeu incorporar les patates.
Ho remeneu i ho deixeu coure uns 20 minuts més.
Aneu controlant la cocció de la patata i rectifiqueu de sal si cal.
Finalment, incorporeu-hi les olives al guisat.
Ho remeneu de nou i ho deixeu fer 5 minutets més abans de parar el foc.
Com tots els guisats, convé un temps de repós. Quan estigui tot cuit apagueu el foc i ho deixeu a temperatura ambient una bona estona, un parell hores per exemple.
De fet, un cop fred ho podeu reservar a la nevera i l'endemà estarà més bo. Notareu que els sabors estan més ben repartits i la salsa més ben lligada fins i tot. Només quedarà escalfar-ho i servir-ho.
Serviu ben calent a taula i a gaudir!
Bon profit!