Aquest és un plat d'aquells que fa il·lusió fer-lo i també menjar-lo, i és que quan parlem de pop a molts se'ns il·luminen els ulls. Per cert, el podeu fer una mica picant afegint-hi una mica de tabasco.
1 pop de 2 kg
el brou de coure el pop
1 got de vi blanc
4 o 5 patates
2 tomàquets madurs
2 cebes trinxades
1 cullerada de pols de carn de nyora
unes fulles de llorer
una mica de pebre negre
5 dents d'all
oli d'oliva
sal
Variants:
- Hi podeu posar una mica de tabasc
- Podeu escalfar una nyora i utilitzar la seva polpa
![estofat pop patates pas1 estofat pop patates pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/80/59/97/estofat-pop-patates-pas1.jpeg)
Primer de tot haurem de coure el pop, que haurem congelat prèviament.
![estofat pop patates pas2 estofat pop patates pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/80/60/39/estofat-pop-patates-pas2.jpeg)
Us aconsello, i molt, llegir el consell la cocció del pop.
![estofat pop patates pas3 estofat pop patates pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/80/60/81/estofat-pop-patates-pas3.jpeg)
Un cop cuit el deixarem refredar una mica i...
![estofat pop patates pas4 estofat pop patates pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/80/61/23/estofat-pop-patates-pas4.jpeg)
Tallarem els vuit tentacles (potes) que té el pop.
![estofat pop patates pas5 estofat pop patates pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/80/61/65/estofat-pop-patates-pas5.jpeg)
El reservarem.
![estofat pop patates pas6 estofat pop patates pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/80/62/07/estofat-pop-patates-pas6.jpeg)
Recordeu de reservar també el caldo de la cocció del pop, imprescindible per fer aquest guisadet.
![estofat pop patates pas7 estofat pop patates pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/80/62/49/estofat-pop-patates-pas7.jpeg)
Preparem la resta d'ingredients.
![estofat pop patates pas8 estofat pop patates pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/80/63/00/estofat-pop-patates-pas8.jpeg)
Com us avançava, jo he utilitzat carn de nyora seca i trinxada però podeu fer servir la polpa d'una nyora, com s'ha fet sempre.
![estofat pop patates pas9 estofat pop patates pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/80/63/51/estofat-pop-patates-pas9.jpeg)
Anem a per les patates. Podeu fer servir patata vermella o blanca.
![estofat pop patates pas10 estofat pop patates pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/80/63/93/estofat-pop-patates-pas10.jpeg)
Comencem a cuinar. Tallem uns alls a làmines i...
![estofat pop patates pas11 estofat pop patates pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/80/64/35/estofat-pop-patates-pas11.jpeg)
Els fregim una estona amb una mica d'oli d'oliva.
![estofat pop patates pas12 estofat pop patates pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/80/64/77/estofat-pop-patates-pas12.jpeg)
Quan comencin a agafar color...
![estofat pop patates pas13 estofat pop patates pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/80/65/19/estofat-pop-patates-pas13.jpeg)
Afegirem a la cassola la ceba que haurem trinxat. No importa massa la mida del tall.
![estofat pop patates pas14 estofat pop patates pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/80/65/61/estofat-pop-patates-pas14.jpeg)
Ho remenem i hi incorporem la cullerada de carn de nyora.
![estofat pop patates pas15 estofat pop patates pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/80/66/03/estofat-pop-patates-pas15.jpeg)
També hi afegirem els tomàquets a trossos i sense pell.
![estofat pop patates pas16 estofat pop patates pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/80/66/45/estofat-pop-patates-pas16.jpeg)
Una mica de pebre negre i...
![estofat pop patates pas17 estofat pop patates pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/80/66/87/estofat-pop-patates-pas17.jpeg)
Deixem que tot plegat quedi ben ros.
![estofat pop patates pas18 estofat pop patates pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/80/67/29/estofat-pop-patates-pas18.jpeg)
Poseu-hi també un parell de fulles de llorer.
![estofat pop patates pas19 estofat pop patates pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/80/67/71/estofat-pop-patates-pas19.jpeg)
Mentre es fa el sofregit, anirem tallant les potes del pop.
![estofat pop patates pas20 estofat pop patates pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/80/68/13/estofat-pop-patates-pas20.jpeg)
Que siguin trossos més aviat macos, no llesques.
![estofat pop patates pas21 estofat pop patates pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/80/68/55/estofat-pop-patates-pas21.jpeg)
A continuació, esberlarem les patates.
![estofat pop patates pas22 estofat pop patates pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/80/68/97/estofat-pop-patates-pas22.jpeg)
Un cop tinguem les verdures ben cuites, uns 10-15 minuts, afegirem les patates a la cassola.
![estofat pop patates pas23 estofat pop patates pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/80/69/39/estofat-pop-patates-pas23.jpeg)
Ho remenarem tot plegat i deixarem que es barregin els gustos durant uns 5 minuts més.
![estofat pop patates pas24 estofat pop patates pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/80/69/81/estofat-pop-patates-pas24.jpeg)
Seguidament, hi posarem el vi.
![estofat pop patates pas25 estofat pop patates pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/80/70/23/estofat-pop-patates-pas25.jpeg)
Podeu fer servir qualsevol vi blanc o cava.
![estofat pop patates pas26 estofat pop patates pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/80/70/65/estofat-pop-patates-pas26.jpeg)
Ho tapem i deixarem que s'evapori l'alcohol del vi, tot remenant de tant en tant.
![estofat pop patates pas27 estofat pop patates pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/80/71/07/estofat-pop-patates-pas27.jpeg)
Passats uns 10 minuts aproximadament, ja hi podrem incorporar el brou.
![estofat pop patates pas28 estofat pop patates pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/80/71/49/estofat-pop-patates-pas28.jpeg)
El brou és el caldo que ens ha quedat de la cocció del pop. Jo n'he posat un parell de litres aproximadament. Heu de calcular que cobreixi totalment les patates i el pop (un cop posat), a més de l'evaporació natural que comportarà una cocció de 25 minuts.
![estofat pop patates pas29 estofat pop patates pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/80/71/91/estofat-pop-patates-pas29.jpeg)
Per tant, ho salem una mica i...
![estofat pop patates pas30 estofat pop patates pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/80/72/33/estofat-pop-patates-pas30.jpeg)
ho deixarem estofar uns 20-25 minuts a foc mitjà-baix.
![estofat pop patates pas31 estofat pop patates pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/80/72/75/estofat-pop-patates-pas31.jpeg)
Controleu que no falti mai brou. Afegiu-ne de bullent si cal.
![estofat pop patates pas32 estofat pop patates pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/80/73/17/estofat-pop-patates-pas32.jpeg)
Quan hagin passat els 25 minuts i la patata ja sigui pràcticament cuita, hi incorporarem el pop.
![estofat pop patates pas33 estofat pop patates pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/80/73/59/estofat-pop-patates-pas33.jpeg)
Ho remenarem tot plegat i ho deixarem coure 5 minuts més.
![estofat pop patates pas34 estofat pop patates pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/80/74/01/estofat-pop-patates-pas34.jpeg)
Com us comentava, ara seria el moment de posar una mica de tabasc si voleu fer el plat picant, que li va molt bé.
![estofat pop patates pas35 estofat pop patates pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/80/74/43/estofat-pop-patates-pas35.jpeg)
Un cop cuit, rectifiqueu de sal i deixeu reposar el plat una estona. Millor si són unes hores.
![estofat pop patates pas36 estofat pop patates pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/80/74/85/estofat-pop-patates-pas36.jpeg)
Serviu-lo ben calent.
![estofat pop patates pas37 estofat pop patates pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/80/75/27/estofat-pop-patates-pas37.jpeg)
Acompanyeu el plat d'un gran vi, que s'ho mereix.
![estofat pop patates pas38 estofat pop patates pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/80/75/69/estofat-pop-patates-pas38.jpeg)
Bon profit!