Aquest és un plat d'aquells que fa il·lusió fer-lo i també menjar-lo, i és que quan parlem de pop a molts se'ns il·luminen els ulls. Per cert, el podeu fer una mica picant afegint-hi una mica de tabasco.
1 pop de 2 kg
el brou de coure el pop
1 got de vi blanc
4 o 5 patates
2 tomàquets madurs
2 cebes trinxades
1 cullerada de pols de carn de nyora
unes fulles de llorer
una mica de pebre negre
5 dents d'all
oli d'oliva
sal
Variants:
- Hi podeu posar una mica de tabasc
- Podeu escalfar una nyora i utilitzar la seva polpa
Primer de tot haurem de coure el pop, que haurem congelat prèviament.
Us aconsello, i molt, llegir el consell la cocció del pop.
Un cop cuit el deixarem refredar una mica i...
Tallarem els vuit tentacles (potes) que té el pop.
El reservarem.
Recordeu de reservar també el caldo de la cocció del pop, imprescindible per fer aquest guisadet.
Preparem la resta d'ingredients.
Com us avançava, jo he utilitzat carn de nyora seca i trinxada però podeu fer servir la polpa d'una nyora, com s'ha fet sempre.
Anem a per les patates. Podeu fer servir patata vermella o blanca.
Comencem a cuinar. Tallem uns alls a làmines i...
Els fregim una estona amb una mica d'oli d'oliva.
Quan comencin a agafar color...
Afegirem a la cassola la ceba que haurem trinxat. No importa massa la mida del tall.
Ho remenem i hi incorporem la cullerada de carn de nyora.
També hi afegirem els tomàquets a trossos i sense pell.
Una mica de pebre negre i...
Deixem que tot plegat quedi ben ros.
Poseu-hi també un parell de fulles de llorer.
Mentre es fa el sofregit, anirem tallant les potes del pop.
Que siguin trossos més aviat macos, no llesques.
A continuació, esberlarem les patates.
Un cop tinguem les verdures ben cuites, uns 10-15 minuts, afegirem les patates a la cassola.
Ho remenarem tot plegat i deixarem que es barregin els gustos durant uns 5 minuts més.
Seguidament, hi posarem el vi.
Podeu fer servir qualsevol vi blanc o cava.
Ho tapem i deixarem que s'evapori l'alcohol del vi, tot remenant de tant en tant.
Passats uns 10 minuts aproximadament, ja hi podrem incorporar el brou.
El brou és el caldo que ens ha quedat de la cocció del pop. Jo n'he posat un parell de litres aproximadament. Heu de calcular que cobreixi totalment les patates i el pop (un cop posat), a més de l'evaporació natural que comportarà una cocció de 25 minuts.
Per tant, ho salem una mica i...
ho deixarem estofar uns 20-25 minuts a foc mitjà-baix.
Controleu que no falti mai brou. Afegiu-ne de bullent si cal.
Quan hagin passat els 25 minuts i la patata ja sigui pràcticament cuita, hi incorporarem el pop.
Ho remenarem tot plegat i ho deixarem coure 5 minuts més.
Com us comentava, ara seria el moment de posar una mica de tabasc si voleu fer el plat picant, que li va molt bé.
Un cop cuit, rectifiqueu de sal i deixeu reposar el plat una estona. Millor si són unes hores.
Serviu-lo ben calent.
Acompanyeu el plat d'un gran vi, que s'ho mereix.
Bon profit!