Avui tenim un d'aquells plats d'hivern que fan caliu a taula, dels de tota la vida, vaja. Molt fàcil de fer i amb productes econòmics. Com tots els guisats, convé deixar-lo reposar 24 hores, i és quan estarà perfecte. Som-hi!
1 kg de sípia a trossos (amb la melsa)
1 kg de patates esbocinades
1 cabeça d'alls
oli d'oliva
aigua
sal
llorer
Variants:
- S'hi pot afegir una picada d'all, julivert i safrà al final
- S'hi pot afegir una picada de la melsa, un grapadet d'ametlles i una punta de xocolata
Prepareu tots els ingredients.
Com us comento, demaneu a la peixateria que us tallin la sípia a daus i us guardin la "salsa marró" o melsa.
Poseu una nyora en aigua.
Tireu un bon raig d'oli d'oliva en una cassola i sofregiu la cabeça d'alls, el llorer i...
la sípia trossejada.
Tapeu la cassola i deixeu que la sípia es vagi estofant, uns 15 minuts.
Mentrestant, aprofiteu per trinxar una mica d'all i julivert.
També per pelar i esbocinar les patates.
Amb un ganivet retireu la polpa de la nyora.
I l'afegiu dins la cassola.
Poseu la salsa marró en un recipient.
Barregeu-la amb l'all i julivert.
Just en aquest moment, afegiu-hi aquesta barreja.
Remeneu-ho bé i deixeu-ho uns instants, que la melsa formi part del sofregit. La picada d'all i julivert es pot tirar al final, però a mi m'agrada integrar-li des de un principi.
Seguidament, ja hi podeu abocar les patates.
Ho remeneu bé i hi aboqueu brou de peix (o aigua si no en teniu).
Cal cobrir-ho, però no gaire més. Saleu-ho una mica i deixeu-ho coure tapat durant 20 minuts mínim.
Passats els 20 minuts tasteu la textura de la sípia i de la patata, per si cal una mica més de cocció o no. Rectifiqueu de sal i ja podeu apagar. el foc.
Com tots els guisats, convé deixar-lo reposar 24 hores i estarà en el seu millor punt. Escalfar i menjar!
Cap a taula ben calent!
Bon profit!