Hi ha diferents formes de fer l'estofat de vedella. Nosaltres a casa la fèiem lleugerament diferent, però totes dues són força similars... i igual de bones. És clar són molts anys menjant aquest plat... des que érem ben petits. Espero que us agradi.
1 kg de vedella per estofar tallada a daus
2 cebes
3 dents d'all
2 o 3 tomàquets madurs
2 pastanagues
1 branqueta d'api
3 patates noves
30 g de carreretes
un raig de vi blanc per cuinar "Gran Chef"
pebre negre en gra
pebre negre mólt
oli d'oliva verge extra
2 ous
aigua
sal
herbes aromàtiques (romaní, llorer, farigola, sajolida, timó, etc...)
Variants:
- Hi podeu afegir una mica de vi Pedro Ximenez
- Podeu afegir caldo en lloc d'aigua
- Podeu fer-lo sense bolets
![estofat vedella carreretes pas1 estofat vedella carreretes pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/07/92/estofat-vedella-carreretes-pas1.jpeg)
Preparem tots els ingredients.
![estofat vedella carreretes pas2 estofat vedella carreretes pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/08/34/estofat-vedella-carreretes-pas2.jpeg)
![estofat vedella carreretes pas3 estofat vedella carreretes pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/08/76/estofat-vedella-carreretes-pas3.jpeg)
Primer de tot, haurem d'hidratar els bolets secs.
![estofat vedella carreretes pas6 estofat vedella carreretes pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/10/02/estofat-vedella-carreretes-pas6.jpeg)
Els posem en un bol... i hi afegim aigua fins cobrir-los generosament.
![estofat vedella carreretes pas8 estofat vedella carreretes pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/10/86/estofat-vedella-carreretes-pas8.jpeg)
Anem a preparar la verdura.
![estofat vedella carreretes pas9 estofat vedella carreretes pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/11/28/estofat-vedella-carreretes-pas9.jpeg)
Fem el mateix amb la ceba i l'api.
![estofat vedella carreretes pas10 estofat vedella carreretes pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/11/70/estofat-vedella-carreretes-pas10.jpeg)
Els tomàquets, si podeu pelar-los i tallar-los a daus, millor. Com que eren molt molt madurs no els he pelat. No passa res. Com que més endavant ho passarem tot pel passa-purés, no trobarem pells al plat final.
![estofat vedella carreretes pas11 estofat vedella carreretes pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/12/12/estofat-vedella-carreretes-pas11.jpeg)
També tindrem a mà el pebre negre en gra, que jo compro a granel.
![estofat vedella carreretes pas12 estofat vedella carreretes pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/12/54/estofat-vedella-carreretes-pas12.jpeg)
L'all també el tallo (encara que el podeu posar sencer)... i ja tenim la verdura a punt.
![estofat vedella carreretes pas13 estofat vedella carreretes pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/12/96/estofat-vedella-carreretes-pas13.jpeg)
Ara salpebrem la carn i posem a escalfar oli d'oliva en una cassola...
![estofat vedella carreretes pas14 estofat vedella carreretes pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/13/38/estofat-vedella-carreretes-pas14.jpeg)
Hi tirarem la carn...
![estofat vedella carreretes pas15 estofat vedella carreretes pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/13/80/estofat-vedella-carreretes-pas15.jpeg)
Procurarem daurar-la una mica.
![estofat vedella carreretes pas16 estofat vedella carreretes pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/14/22/estofat-vedella-carreretes-pas16.jpeg)
A continuació, afegirem tota la verdura tallada...
![estofat vedella carreretes pas17 estofat vedella carreretes pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/14/64/estofat-vedella-carreretes-pas17.jpeg)
I també les herbes aromàtiques.
![estofat vedella carreretes pas18 estofat vedella carreretes pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/15/06/estofat-vedella-carreretes-pas18.jpeg)
Ah!... I el pebre negre, com una cullerada...
![estofat vedella carreretes pas19 estofat vedella carreretes pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/15/48/estofat-vedella-carreretes-pas19.jpeg)
![estofat vedella carreretes pas20 estofat vedella carreretes pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/15/90/estofat-vedella-carreretes-pas20.jpeg)
I el vi blanc.
![estofat vedella carreretes pas21 estofat vedella carreretes pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/16/32/estofat-vedella-carreretes-pas21.jpeg)
Ara ho deixem reduir tot una mica... i esperem uns 5-8 minuts a que l'alcohol s'evapori.
![estofat vedella carreretes pas22 estofat vedella carreretes pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/16/74/estofat-vedella-carreretes-pas22.jpeg)
Ja comença a fer bona flaire.
![estofat vedella carreretes pas23 estofat vedella carreretes pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/17/16/estofat-vedella-carreretes-pas23.jpeg)
Ara és qüestió d'afegir aigua calenta. No massa. És millor anar afegint miquetes d'aigua calenta que posar-la tota de cop. Així controlem millor la cocció i la quantitat de líquid.
![estofat vedella carreretes pas24 estofat vedella carreretes pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/17/58/estofat-vedella-carreretes-pas24.jpeg)
Ho salem una mica, encara que ho rectificarem més endavant. Ho tapem i ho deixem coure a foc baix uns 20 minuts. Passats els 20 minuts hi tornem a afegir aigua... I així fins a tres vegades. La cocció total estarà entre els 50-60 minuts. Ja veureu com la carn s'estova.
![estofat vedella carreretes pas25 estofat vedella carreretes pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/18/00/estofat-vedella-carreretes-pas25.jpeg)
![estofat vedella carreretes pas26 estofat vedella carreretes pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/18/42/estofat-vedella-carreretes-pas26.jpeg)
Es tracta de fer un primer tall i després forçar que es trenqui... és a dir: trencar-la, que no quedi el tall net. Quan fem un tall net evitem que surti el midó de la patata i això no ens interessa avui. El midó és un espesseïdor natural que farà que la salsa quedi amb una textura més lligada.
![estofat vedella carreretes pas27 estofat vedella carreretes pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/18/84/estofat-vedella-carreretes-pas27.jpeg)
De mica en mica, fem les 3 o 4 patates.
![estofat vedella carreretes pas28 estofat vedella carreretes pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/19/26/estofat-vedella-carreretes-pas28.jpeg)
![estofat vedella carreretes pas29 estofat vedella carreretes pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/19/68/estofat-vedella-carreretes-pas29.jpeg)
Ens serviran per a la decoració final del plat, tot i que també formen part de la recepta, ja que l'estofat s'haurà d'aixafar juntament amb l'ou. Així és com l'hem menjat a casa tota la vida.
![estofat vedella carreretes pas30 estofat vedella carreretes pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/20/10/estofat-vedella-carreretes-pas30.jpeg)
Pelem els ous i els reservem.
![estofat vedella carreretes pas31 estofat vedella carreretes pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/20/52/estofat-vedella-carreretes-pas31.jpeg)
Quan portem uns 40 minuts de cocció, veiem que la carn ja està força cuita. És el moment de preparar la salsa i incorporar les patates. Parem el foc. Per a garantir una salseta més neta de trossos, n'he extret la carn per una banda, que he reservat juntament amb les patates i...
![estofat vedella carreretes pas32 estofat vedella carreretes pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/20/94/estofat-vedella-carreretes-pas32.jpeg)
la salseta i la verdura les he passat per un passa-purés.
![estofat vedella carreretes pas33 estofat vedella carreretes pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/21/36/estofat-vedella-carreretes-pas33.jpeg)
Aquest aparell va força bé. Si no en teniu, podeu utilitzar un colador i ajudar-vos d'una mà de morter per extreure'n tota l'essència.
![estofat vedella carreretes pas34 estofat vedella carreretes pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/21/78/estofat-vedella-carreretes-pas34.jpeg)
Ara, tornem a abocar la salsa a la mateixa cassola...
![estofat vedella carreretes pas35 estofat vedella carreretes pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/22/20/estofat-vedella-carreretes-pas35.jpeg)
I incorporem les patates i la carn.
![estofat vedella carreretes pas36 estofat vedella carreretes pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/22/62/estofat-vedella-carreretes-pas36.jpeg)
Ho posem a foc mitjà-baix... i ho remenem una mica. Us recordo que ara ens quedaran uns 20 minuts de cocció: el que triga la patata a estar feta.
![estofat vedella carreretes pas37 estofat vedella carreretes pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/23/04/estofat-vedella-carreretes-pas37.jpeg)
En aquest moment, traiem els bolets del bol però conservem l'aigua...
![estofat vedella carreretes pas38 estofat vedella carreretes pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/23/46/estofat-vedella-carreretes-pas38.jpeg)
que afegirem a l'estofat. Aquest pas és vital si voleu aromatitzar el plat amb els bolets.
![estofat vedella carreretes pas39 estofat vedella carreretes pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/23/88/estofat-vedella-carreretes-pas39.jpeg)
Us aconsello no tirar tota l'aigua, ja que de vegades queden restes de sorra. Llenceu el que queda al cul.
![estofat vedella carreretes pas40 estofat vedella carreretes pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/24/30/estofat-vedella-carreretes-pas40.jpeg)
Ho rectifiquem de sal.
![estofat vedella carreretes pas41 estofat vedella carreretes pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/24/72/estofat-vedella-carreretes-pas41.jpeg)
Ho tapem i deixem coure uns 10 minuts.
![estofat vedella carreretes pas43 estofat vedella carreretes pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/25/56/estofat-vedella-carreretes-pas43.jpeg)
Quan falten 10 minuts per acabar la cocció, incorporem també les carreretes.
![estofat vedella carreretes pas44 estofat vedella carreretes pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/25/98/estofat-vedella-carreretes-pas44.jpeg)
Ho remenem.
![estofat vedella carreretes pas45 estofat vedella carreretes pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/26/40/estofat-vedella-carreretes-pas45.jpeg)
Deixem que faci xup-xup... i ho tastem. La carn ha d'estar feta... les patates gairebé també... rectifiqueu de sal de nou, si cal. Un cop acabat el plat, és convenient deixar que reposi uns 15 o 20 minuts.
![estofat vedella carreretes pas46 estofat vedella carreretes pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/26/82/estofat-vedella-carreretes-pas46.jpeg)
Per a emplatar... farem servir els ous durs.
![estofat vedella carreretes pas47 estofat vedella carreretes pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/27/24/estofat-vedella-carreretes-pas47.jpeg)
I ja tenim el nostre estofat de vedella amb carreretes.
![estofat vedella carreretes pas48 estofat vedella carreretes pas48](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/27/66/estofat-vedella-carreretes-pas48.jpeg)
Un plat d'aquells per gaudir-ne tranquil·lament... tot acompanyant-lo d'un bon vi negre.
![estofat vedella carreretes pas49 estofat vedella carreretes pas49](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/28/08/estofat-vedella-carreretes-pas49.jpeg)
Aps, i no us oblideu d'aixafar la patata amb l'ou... i barrejar-lo amb el suquet... Ummmm!
![estofat vedella carreretes pas50 estofat vedella carreretes pas50](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/28/50/estofat-vedella-carreretes-pas50.jpeg)
Espero que us hagi agradat.
![estofat vedella carreretes pas51 estofat vedella carreretes pas51](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/28/92/estofat-vedella-carreretes-pas51.jpeg)
Bon profit!