Hi ha diferents formes de fer l'estofat de vedella. Nosaltres a casa la fèiem lleugerament diferent, però totes dues són força similars... i igual de bones. És clar són molts anys menjant aquest plat... des que érem ben petits. Espero que us agradi.

  

Ingredients

1 kg de vedella per estofar tallada a daus  

2 cebes

3 dents d'all

2 o 3 tomàquets madurs

2 pastanagues  

1 branqueta d'api

3 patates noves  

30 g de carreretes   

un raig de vi blanc per cuinar "Gran Chef"  

pebre negre en gra

pebre negre mólt  

oli d'oliva verge extra  

2 ous

aigua 

sal  

herbes aromàtiques (romaní, llorer, farigola, sajolida, timó, etc...)  

  

Variants:

- Hi podeu afegir una mica de vi Pedro Ximenez

- Podeu afegir caldo en lloc d'aigua

- Podeu fer-lo sense  bolets

Preparació
1.
estofat vedella carreretes pas1

Preparem tots els ingredients.

2.
estofat vedella carreretes pas2
3.
estofat vedella carreretes pas3

Primer de tot, haurem d'hidratar els bolets secs.

4.
estofat vedella carreretes pas6

 Els posem en un bol... i hi afegim aigua fins cobrir-los generosament.

5.
estofat vedella carreretes pas8

Anem a preparar la verdura.

6.
estofat vedella carreretes pas9

Fem el mateix amb la ceba i l'api.

7.
estofat vedella carreretes pas10

Els tomàquets, si podeu pelar-los i tallar-los a daus, millor. Com que eren molt molt madurs no els he pelat. No passa res. Com que més endavant ho passarem tot pel passa-purés, no trobarem pells al plat final.

 

8.
estofat vedella carreretes pas11

També tindrem a mà el pebre negre en gra, que jo compro a granel.

9.
estofat vedella carreretes pas12

 L'all també el tallo (encara que el podeu posar sencer)... i ja tenim la verdura a punt.

10.
estofat vedella carreretes pas13

Ara salpebrem la carn i posem a escalfar oli d'oliva en una cassola...

11.
estofat vedella carreretes pas14

Hi tirarem la carn...

12.
estofat vedella carreretes pas15

Procurarem daurar-la una mica.

13.
estofat vedella carreretes pas16

A continuació, afegirem tota la verdura tallada...

14.
estofat vedella carreretes pas17

 I també les herbes aromàtiques.

15.
estofat vedella carreretes pas18

Ah!... I el pebre negre, com una cullerada...

16.
estofat vedella carreretes pas19
17.
estofat vedella carreretes pas20

 I el vi blanc.

18.
estofat vedella carreretes pas21

Ara ho deixem reduir tot una mica... i esperem uns 5-8 minuts a que l'alcohol s'evapori.

19.
estofat vedella carreretes pas22

Ja comença a fer bona flaire.

20.
estofat vedella carreretes pas23

Ara és qüestió d'afegir aigua calenta. No massa. És millor anar afegint miquetes d'aigua calenta que posar-la tota de cop. Així controlem millor la cocció i la quantitat de líquid.

21.
estofat vedella carreretes pas24

Ho salem una mica, encara que ho rectificarem més endavant. Ho tapem i ho deixem coure a foc baix uns 20 minuts. Passats els 20 minuts hi tornem a afegir aigua... I així fins a tres vegades. La cocció total estarà entre els 50-60 minuts. Ja veureu com la carn s'estova.

22.
estofat vedella carreretes pas25
23.
estofat vedella carreretes pas26

Es tracta de fer un primer tall i després forçar que es trenqui... és a dir: trencar-la, que no quedi el tall net. Quan fem un tall net evitem que surti el midó de la patata i això no ens interessa avui. El midó és un espesseïdor natural que farà que la salsa quedi amb una textura més lligada.

24.
estofat vedella carreretes pas27

De mica en mica, fem les 3 o 4 patates.

25.
estofat vedella carreretes pas28
26.
estofat vedella carreretes pas29

Ens serviran per a la decoració final del plat, tot i que també formen part de la recepta, ja que l'estofat s'haurà d'aixafar juntament amb l'ou. Així és com l'hem menjat a casa tota la vida.

27.
estofat vedella carreretes pas30

Pelem els ous i els reservem.

28.
estofat vedella carreretes pas31

Quan portem uns 40 minuts de cocció, veiem que la carn ja està força cuita. És el moment de preparar la salsa i incorporar les patates. Parem el foc. Per a garantir una salseta més neta de trossos, n'he extret la carn per una banda, que he reservat juntament amb les patates i...

29.
estofat vedella carreretes pas32

la salseta i la verdura les he passat per un passa-purés.

30.
estofat vedella carreretes pas33

Aquest aparell va força bé. Si no en teniu, podeu utilitzar un colador i ajudar-vos d'una mà de morter per extreure'n tota l'essència.

31.
estofat vedella carreretes pas34

Ara, tornem a abocar la salsa a la mateixa cassola...

32.
estofat vedella carreretes pas35

I incorporem les patates i la carn.

33.
estofat vedella carreretes pas36

Ho posem a foc mitjà-baix... i ho remenem una mica. Us recordo que ara ens quedaran uns 20 minuts de cocció: el que triga la patata a estar feta.

34.
estofat vedella carreretes pas37

En aquest moment, traiem els bolets del bol però conservem l'aigua...

35.
estofat vedella carreretes pas38

que afegirem a l'estofat. Aquest pas és vital si voleu aromatitzar el plat amb els bolets.

36.
estofat vedella carreretes pas39

Us aconsello no tirar tota l'aigua, ja que de vegades queden restes de sorra. Llenceu el que queda al cul.

37.
estofat vedella carreretes pas40

Ho rectifiquem de sal.

38.
estofat vedella carreretes pas41

Ho tapem i deixem coure uns 10 minuts.

39.
estofat vedella carreretes pas43

Quan falten 10 minuts per acabar la cocció, incorporem també les carreretes.

40.
estofat vedella carreretes pas44

Ho remenem.

41.
estofat vedella carreretes pas45

Deixem que faci xup-xup... i ho tastem. La carn ha d'estar feta... les patates gairebé també... rectifiqueu de sal de nou, si cal. Un cop acabat el plat, és convenient deixar que reposi uns 15 o 20 minuts.

42.
estofat vedella carreretes pas46

Per a emplatar... farem servir els ous durs.

43.
estofat vedella carreretes pas47

 I ja tenim el nostre estofat de vedella amb carreretes.

44.
estofat vedella carreretes pas48

 Un plat d'aquells per gaudir-ne tranquil·lament... tot acompanyant-lo d'un bon vi negre.

45.
estofat vedella carreretes pas49

Aps, i no us oblideu d'aixafar la patata amb l'ou... i  barrejar-lo amb el suquet... Ummmm!

46.
estofat vedella carreretes pas50

Espero que us hagi agradat.

47.
estofat vedella carreretes pas51

Bon profit!