Hi ha diferents formes de fer l'estofat de vedella. Nosaltres a casa la fèiem lleugerament diferent, però totes dues són força similars... i igual de bones. És clar són molts anys menjant aquest plat... des que érem ben petits. Espero que us agradi.

  

Ingredients

1 kg de vedella per estofar tallada a daus  

2 cebes

3 dents d'all

2 o 3 tomàquets madurs

2 pastanagues  

1 branqueta d'api

3 patates noves  

30 g de carreretes   

un raig de vi blanc per cuinar "Gran Chef"  

pebre negre en gra

pebre negre mólt  

oli d'oliva verge extra  

2 ous

aigua 

sal  

herbes aromàtiques (romaní, llorer, farigola, sajolida, timó, etc...)  

  

Variants:

- Hi podeu afegir una mica de vi Pedro Ximenez

- Podeu afegir caldo en lloc d'aigua

- Podeu fer-lo sense  bolets

Preparació
1.

Preparem tots els ingredients.

2.
3.

Primer de tot, haurem d'hidratar els bolets secs.

4.

 Els posem en un bol... i hi afegim aigua fins cobrir-los generosament.

5.

Anem a preparar la verdura.

6.

Fem el mateix amb la ceba i l'api.

7.

Els tomàquets, si podeu pelar-los i tallar-los a daus, millor. Com que eren molt molt madurs no els he pelat. No passa res. Com que més endavant ho passarem tot pel passa-purés, no trobarem pells al plat final.

 

8.

També tindrem a mà el pebre negre en gra, que jo compro a granel.

9.

 L'all també el tallo (encara que el podeu posar sencer)... i ja tenim la verdura a punt.

10.

Ara salpebrem la carn i posem a escalfar oli d'oliva en una cassola...

11.

Hi tirarem la carn...

12.

Procurarem daurar-la una mica.

13.

A continuació, afegirem tota la verdura tallada...

14.

 I també les herbes aromàtiques.

15.

Ah!... I el pebre negre, com una cullerada...

16.
17.

 I el vi blanc.

18.

Ara ho deixem reduir tot una mica... i esperem uns 5-8 minuts a que l'alcohol s'evapori.

19.

Ja comença a fer bona flaire.

20.

Ara és qüestió d'afegir aigua calenta. No massa. És millor anar afegint miquetes d'aigua calenta que posar-la tota de cop. Així controlem millor la cocció i la quantitat de líquid.

21.

Ho salem una mica, encara que ho rectificarem més endavant. Ho tapem i ho deixem coure a foc baix uns 20 minuts. Passats els 20 minuts hi tornem a afegir aigua... I així fins a tres vegades. La cocció total estarà entre els 50-60 minuts. Ja veureu com la carn s'estova.

22.
23.

Es tracta de fer un primer tall i després forçar que es trenqui... és a dir: trencar-la, que no quedi el tall net. Quan fem un tall net evitem que surti el midó de la patata i això no ens interessa avui. El midó és un espesseïdor natural que farà que la salsa quedi amb una textura més lligada.

24.

De mica en mica, fem les 3 o 4 patates.

25.
26.

Ens serviran per a la decoració final del plat, tot i que també formen part de la recepta, ja que l'estofat s'haurà d'aixafar juntament amb l'ou. Així és com l'hem menjat a casa tota la vida.

27.

Pelem els ous i els reservem.

28.

Quan portem uns 40 minuts de cocció, veiem que la carn ja està força cuita. És el moment de preparar la salsa i incorporar les patates. Parem el foc. Per a garantir una salseta més neta de trossos, n'he extret la carn per una banda, que he reservat juntament amb les patates i...

29.

la salseta i la verdura les he passat per un passa-purés.

30.

Aquest aparell va força bé. Si no en teniu, podeu utilitzar un colador i ajudar-vos d'una mà de morter per extreure'n tota l'essència.

31.

Ara, tornem a abocar la salsa a la mateixa cassola...

32.

I incorporem les patates i la carn.

33.

Ho posem a foc mitjà-baix... i ho remenem una mica. Us recordo que ara ens quedaran uns 20 minuts de cocció: el que triga la patata a estar feta.

34.

En aquest moment, traiem els bolets del bol però conservem l'aigua...

35.

que afegirem a l'estofat. Aquest pas és vital si voleu aromatitzar el plat amb els bolets.

36.

Us aconsello no tirar tota l'aigua, ja que de vegades queden restes de sorra. Llenceu el que queda al cul.

37.

Ho rectifiquem de sal.

38.

Ho tapem i deixem coure uns 10 minuts.

39.

Quan falten 10 minuts per acabar la cocció, incorporem també les carreretes.

40.

Ho remenem.

41.

Deixem que faci xup-xup... i ho tastem. La carn ha d'estar feta... les patates gairebé també... rectifiqueu de sal de nou, si cal. Un cop acabat el plat, és convenient deixar que reposi uns 15 o 20 minuts.

42.

Per a emplatar... farem servir els ous durs.

43.

 I ja tenim el nostre estofat de vedella amb carreretes.

44.

 Un plat d'aquells per gaudir-ne tranquil·lament... tot acompanyant-lo d'un bon vi negre.

45.

Aps, i no us oblideu d'aixafar la patata amb l'ou... i  barrejar-lo amb el suquet... Ummmm!

46.

Espero que us hagi agradat.

47.

Bon profit!