Un plat agraït, d'aquells amb els que sempre quedes bé. Un guisadet que fa les delícies dels més gourmets, que agrada a grans i petits. Requereix un cert temps a la cuina, però si feu una bona quantitat, és un plat que aguanta força bé a la nevera. Les 24 hores mínimes de repòs sempre són recomanables, tot i que el podeu menjar el mateix dia de cuinar-ho també.
Veureu que us recomano fer ús d'un brou fosc de carn, que podeu preparar amb antelació, la setmana anterior si voleu. Aquest fons aportarà un sabor intens, i garantirà que l'estofat sigui de categoria.
1 kg de carn de vedella per estofar
30 g de trompetes de la morts deshidratades
un grapat de pastanagues mini
2 tomàquets tallats a trossos
un raig de vi negre
1 ceba trinxada
1/2 porro trinxat
3 o 4 grans d'all
dues fulles de llorer
3 patates esberlades
brou fosc de carn o aigua
oli d'oliva i una mica de llard
pebre negre
sal
Variants:
- Podeu emprar altres tipus de bolets
- Podeu fer l'estofat sense pastanaga i afegir-hi ou dur a la presentació
![estofat vedella trompetes mort pas1 estofat vedella trompetes mort pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/30/09/estofat-vedella-trompetes-mort-pas1.jpeg)
Aquest plat el podeu fer directament amb aigua o amb una pastilla de brou, però per aconseguir el millor resultat us recomano que feu vosaltres mateixos el brou fosc de carn prèviament. El podeu preparar dies abans, o el cap de setmana abans i, un cop fred, el podeu conservar al congelador.
![estofat vedella trompetes mort pas2 estofat vedella trompetes mort pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/30/36/estofat-vedella-trompetes-mort-pas2.jpeg)
El que haureu de fer primer, a banda del brou, és posar en remull els bolets deshidratats.
![estofat vedella trompetes mort pas3 estofat vedella trompetes mort pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/30/63/estofat-vedella-trompetes-mort-pas3.jpeg)
Que quedin ben submergits. Aquí els haureu de tenir 20-30 minuts al menys. L'aigua també l'aprofitarem.
![estofat vedella trompetes mort pas4 estofat vedella trompetes mort pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/30/90/estofat-vedella-trompetes-mort-pas4.jpeg)
![estofat vedella trompetes mort pas5 estofat vedella trompetes mort pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/31/17/estofat-vedella-trompetes-mort-pas5.jpeg)
Saleu la carn.
![estofat vedella trompetes mort pas6 estofat vedella trompetes mort pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/31/44/estofat-vedella-trompetes-mort-pas6.jpeg)
I empebreu-la.
![estofat vedella trompetes mort pas7 estofat vedella trompetes mort pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/31/71/estofat-vedella-trompetes-mort-pas7.jpeg)
Poseu una cassola a escalfar amb un bon raig d'oli d'oliva i un tros de llard.
![estofat vedella trompetes mort pas8 estofat vedella trompetes mort pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/31/98/estofat-vedella-trompetes-mort-pas8.jpeg)
Marqueu la carn. Deixeu que agafi color a foc fort.
![estofat vedella trompetes mort pas9 estofat vedella trompetes mort pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/32/25/estofat-vedella-trompetes-mort-pas9.jpeg)
Mentrestant, netegeu i talleu tota la verdura. En el cas d'avui, no importa massa la mida de la bresa ja que la triturem a posteriori. Però deixeu les pastanagues mini senceres, que serviran d'acompanyament.
![estofat vedella trompetes mort pas10 estofat vedella trompetes mort pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/32/52/estofat-vedella-trompetes-mort-pas10.jpeg)
![estofat vedella trompetes mort pas11 estofat vedella trompetes mort pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/32/79/estofat-vedella-trompetes-mort-pas11.jpeg)
Un cop la carn s'hagi enrossit, reserveu-la.
![estofat vedella trompetes mort pas12 estofat vedella trompetes mort pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/33/06/estofat-vedella-trompetes-mort-pas12.jpeg)
En aquest mateix oli, enrossiu també les pastanagues i els alls. I ho reserveu també.
![estofat vedella trompetes mort pas13 estofat vedella trompetes mort pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/33/33/estofat-vedella-trompetes-mort-pas13.jpeg)
Poseu a daurar la ceba fins que tingui bon color.
![estofat vedella trompetes mort pas14 estofat vedella trompetes mort pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/33/60/estofat-vedella-trompetes-mort-pas14.jpeg)
Seguidament, afegiu-hi el porro.
![estofat vedella trompetes mort pas15 estofat vedella trompetes mort pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/33/87/estofat-vedella-trompetes-mort-pas15.jpeg)
I a continuació el tomàquet i les fulles de llorer.
![estofat vedella trompetes mort pas16 estofat vedella trompetes mort pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/34/14/estofat-vedella-trompetes-mort-pas16.jpeg)
Poseu-hi un raig de vi. Aproximadament com una copa petita.
![estofat vedella trompetes mort pas17 estofat vedella trompetes mort pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/34/41/estofat-vedella-trompetes-mort-pas17.jpeg)
Un punt de sal i ho deixeu sofregir.
![estofat vedella trompetes mort pas18 estofat vedella trompetes mort pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/34/68/estofat-vedella-trompetes-mort-pas18.jpeg)
Passats uns 15-20 minuts, notareu que es comença a enganxar per la falta de líquid. És quan comença a concentrar-se el sofregit.
![estofat vedella trompetes mort pas19 estofat vedella trompetes mort pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/34/95/estofat-vedella-trompetes-mort-pas19.jpeg)
Retireu les fulles de llorer i tota la resta passeu-la a un pot per triturar.
![estofat vedella trompetes mort pas20 estofat vedella trompetes mort pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/35/22/estofat-vedella-trompetes-mort-pas20.jpeg)
En aquest pot jo hi poso un parell de pastanagues mini per dues raons: la primera, perquè aportarà un punt de dolçor molt interessant a la salsa i la segona, per què així els meus fills mengen pastanaga sense adonar-se. Ja m'enteneu, oi?
![estofat vedella trompetes mort pas21 estofat vedella trompetes mort pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/35/49/estofat-vedella-trompetes-mort-pas21.jpeg)
Que quedi ben fi.
![estofat vedella trompetes mort pas22 estofat vedella trompetes mort pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/35/76/estofat-vedella-trompetes-mort-pas22.jpeg)
Ho torneu a passar a la cassola. Aquest plat també es pot fer amb el sofregit sense triturar si ho voleu.
![estofat vedella trompetes mort pas23 estofat vedella trompetes mort pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/36/03/estofat-vedella-trompetes-mort-pas23.jpeg)
Quan arrenqui el bull, afegiu-hi les pastanagues, la carn i més llorer.
![estofat vedella trompetes mort pas24 estofat vedella trompetes mort pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/36/30/estofat-vedella-trompetes-mort-pas24.jpeg)
Deixeu-ho barrejar-se uns instants, tot remenant. Que s'impregni bé el conjunt.
![estofat vedella trompetes mort pas25 estofat vedella trompetes mort pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/36/57/estofat-vedella-trompetes-mort-pas25.jpeg)
Ara, toca posar el brou. Millor si ja és ben calent, així començarà a coure ràpidament.
![estofat vedella trompetes mort pas26 estofat vedella trompetes mort pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/36/84/estofat-vedella-trompetes-mort-pas26.jpeg)
Poseu brou fins cobrir la carn. Això ho haureu de coure durant uns 40-45 minuts, fins que la carn sigui ben tova. Durant aquest procés, potser us cal anar afegint una mica més de brou bullent. Poseu una mica de sal.
![estofat vedella trompetes mort pas27 estofat vedella trompetes mort pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/37/11/estofat-vedella-trompetes-mort-pas27.jpeg)
Quan la carn estigui ben cuita, notareu que la salsa també s'ha concentrat més.
![estofat vedella trompetes mort pas28 estofat vedella trompetes mort pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/37/38/estofat-vedella-trompetes-mort-pas28.jpeg)
Mentre s'acaba de fer la carn, peleu i esberleu les patates. Les talleu provocant que es trenquin i el midó ajudarà a lligar encara més la salsa.
![estofat vedella trompetes mort pas29 estofat vedella trompetes mort pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/37/65/estofat-vedella-trompetes-mort-pas29.jpeg)
Amb la carn cuita, ja podeu afegir les patates i les pastanagues.
![estofat vedella trompetes mort pas30 estofat vedella trompetes mort pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/37/92/estofat-vedella-trompetes-mort-pas30.jpeg)
I com no, els bolets, al mateix temps.
![estofat vedella trompetes mort pas31 estofat vedella trompetes mort pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/38/19/estofat-vedella-trompetes-mort-pas31.jpeg)
És preferible posar primer els bolets i després abocar lentament l'aigua d'hidratar-los. Ja sabeu que de vegades contenen una mica de terra i els fons del bol (on queda la terra) el descarteu. També podeu fer servir un colador fi.
![estofat vedella trompetes mort pas32 estofat vedella trompetes mort pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/38/46/estofat-vedella-trompetes-mort-pas32.jpeg)
Deixeu-ho coure tot junt durant uns 20-25 minuts més, fins que la patata sigui cuita. Rectifiqueu de sal si cal.
![estofat vedella trompetes mort pas33 estofat vedella trompetes mort pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/38/73/estofat-vedella-trompetes-mort-pas33.jpeg)
Un cop acabat, apagueu el foc i deixeu reposar el plat, preferiblement 24 hores. Guanyarà i molt.
![estofat vedella trompetes mort pas34 estofat vedella trompetes mort pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/39/00/estofat-vedella-trompetes-mort-pas34.jpeg)
Finalment, ho escalfeu i ho serviu a taula. I a gaudir! Bon profit!