M'encanta el falafel. És el plat més popular d'Orient Pròxim, inclosos els països no àrabs. El falafel és omnipresent i es ven per tots els racons del món. El seu aroma és tan especial que impregna l'ambient de tot espai àrab-musulmà. Com aquell que diu... vindria a ser com les patates fregides del món occidental. Són l'acompanyament perfecte per a tota mena de plats. Es mengen per esmorzar, dinar, sopar, per picotejar a mitja tarda... a totes hores, vaja.
Per cert, si els voleu fer, recordeu que el dia abans haureu de posar en remull els cigrons secs.
1/2kg. cigrons secs
2-3 dents d'all
2 cebes mitjanes ben picadetes
julivert i coriandre al gust
suc de mitja llimona
2 culleradetes de sal
2 culleradetes de pebre vermell picant
2 culleradetes de bicarbonat
2 culleradetes de pebre negre
2 culleradetes de comí mòlt
2 culleradetes de Ras El Hanout
3 culleradetes de llevat en pols
2 culleradetes d'oli d'oliva
oli de girasol per fregir
Variants:
Podeu fer meitat cigrons meitat faves seques (especials)
Podeu incorporar dues cullerades grans de farina, sobretot se us desfaran les croquetes al fregir-les
Podeu afegir dues culleradetes de canyella en pols
![falafel pas1 falafel pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/39/48/47/falafel-pas1.jpeg)
El dia abans, posarem els cigrons en remull... en abundant aigua.
![falafel pas2 falafel pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/39/48/89/falafel-pas2.jpeg)
Li afegirem un parell de culleradetes de bicarbonat.
![falafel pas4 falafel pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/39/49/73/falafel-pas4.jpeg)
Per aquesta recepta ens caldrà julivert i coriandre. Jo el compro en botiguetes àrabs d'aquestes de barri.
![falafel pas5 falafel pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/39/50/15/falafel-pas5.jpeg)
Com podeu observar, la fulla de julivert (a l'esquerra) és ben diferent de la del coriandre (a la dreta). Els aromes també són lleugerament diferents i molt aromàtics tots dos.
![falafel pas8 falafel pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/39/51/41/falafel-pas8.jpeg)
També utilitzarem una barreja d'espècies anomenada Ras El Hanout, però si no la trobeu amb el comí és suficient.
![falafel pas9 falafel pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/39/51/83/falafel-pas9.jpeg)
De moment, piquem la quantitat de julivert que ens agradi (jo he posat tot el que es veu a la foto)...
![falafel pas10 falafel pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/39/52/25/falafel-pas10.jpeg)
... i el posem en un bol per a triturar amb el turmix. Farem el mateix amb el coriandre.
![falafel pas11 falafel pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/39/52/67/falafel-pas11.jpeg)
Tirarem el suc de la mitja llimona.
![falafel pas12 falafel pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/39/53/09/falafel-pas12.jpeg)
Incorporem els cigrons. Si,si, els cigrons no s'han de coure, es trituren directament.
![falafel pas13 falafel pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/39/53/51/falafel-pas13.jpeg)
No us ha de quedar una pasta. Simplement han de quedar triturats a trossets ben petits.
![falafel pas14 falafel pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/39/53/93/falafel-pas14.jpeg)
Ara anirem afegint les espècies... com el pebre vermell picant..
![falafel pas15 falafel pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/39/54/35/falafel-pas15.jpeg)
... un parell de cullerades...
![falafel pas16 falafel pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/39/54/77/falafel-pas16.jpeg)
... el comí... tant aromàtic...
![falafel pas17 falafel pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/39/55/19/falafel-pas17.jpeg)
... un parell de cullerades també...
![falafel pas18 falafel pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/39/55/61/falafel-pas18.jpeg)
... la pebre negre...
![falafel pas19 falafel pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/39/56/03/falafel-pas19.jpeg)
... el Ras el Hanout...
![falafel pas20 falafel pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/39/56/45/falafel-pas20.jpeg)
... la ceba ben picadeta i l'all... no ens oblidèssim...
![falafel pas21 falafel pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/39/56/87/falafel-pas21.jpeg)
... i el tahín... o pasta de sèsam...
![falafel pas22 falafel pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/39/57/29/falafel-pas22.jpeg)
... ummm... quines olors....
![falafel pas23 falafel pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/39/57/71/falafel-pas23.jpeg)
Ara hi tirarem també dues culleradetes de bicarbonat i/o llevat en pols. Això farà que els nostres falafels quedin més esponjosos al fregir-los.
![falafel pas24 falafel pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/39/58/13/falafel-pas24.jpeg)
Ho barregem tot bé... i us ha de quedar una textura similar.
![falafel pas25 falafel pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/39/58/55/falafel-pas25.jpeg)
Eps, afegim la sal al gust també i ho deixem reposar 20 minutets a la nevera.
![falafel pas26 falafel pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/39/58/97/falafel-pas26.jpeg)
Ara és qüestió de fer rodonetes i aixafar-les per donar-li la forma típica del falafel. Si teniu una mica de traça us sortiran més o menys bé. També venen motlles especials per a fer-los tots iguals, però jo no ho trobo necesari, vaja. Si us ha quedat una pasta no massa practicable i se us desfan una mica al fregir-los... podeu incorporar un parell de cullerades de farina i lligar-ho de nou.
![falafel pas27 falafel pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/39/59/39/falafel-pas27.jpeg)
Prepareu una paella amb abundant oli de girasol i fregiu els falafel.
![falafel pas28 falafel pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/39/59/81/falafel-pas28.jpeg)
Al principi que estigui el foc ben fort, però seguidament abaixeu una mica el foc... ja que volem que es coguin bé per dins. Recordeu que el cigró és cru... i s'ha de fer una mica.
![falafel pas29 falafel pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/39/60/23/falafel-pas29.jpeg)
Ja sembla que està.
![falafel pas30 falafel pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/39/60/74/falafel-pas30.jpeg)
Com amb tots els fregits... els anirem reservant sobre un paper absorbent per eliminar l'excès d'oli.
![falafel pas31 falafel pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/39/61/16/falafel-pas31.jpeg)
I ja els tenim.
![falafel pas32 falafel pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/39/61/58/falafel-pas32.jpeg)
A veure?... nyam nyam!... ummmm... què bo!
![falafel pas33 falafel pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/39/62/00/falafel-pas33.jpeg)
Els podeu presentar amb una salsa iogurt.
![falafel pas34 falafel pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/39/62/42/falafel-pas34.jpeg)
Tret del fregit, és un producte totalment vegetal apte per a tots els vegetarians.
![falafel pas35 falafel pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/39/63/23/falafel-pas35.jpeg)
Si en feu, aprofiteu per a congelar uns quants. Així sempre els tindreu llestos per a fregir només.
![falafel pas36 falafel pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/39/63/65/falafel-pas36.jpeg)
Jo faig capes i els separo amb paper d'alumini. Així vaig traient capes. Bon Profit!