M'encanta el falafel. És el plat més popular d'Orient Pròxim, inclosos els països no àrabs. El falafel és omnipresent i es ven per tots els racons del món. El seu aroma és tan especial que impregna l'ambient de tot espai àrab-musulmà. Com aquell que diu... vindria a ser com les patates fregides del món occidental. Són l'acompanyament perfecte per a tota mena de plats. Es mengen per esmorzar, dinar, sopar, per picotejar a mitja tarda... a totes hores, vaja.

Per cert, si els voleu fer, recordeu que el dia abans haureu de posar en remull els cigrons secs.

Ingredients

1/2kg. cigrons secs

2-3 dents d'all

2 cebes mitjanes ben picadetes  

julivert i coriandre al gust

suc de mitja llimona  

2 culleradetes de sal

2 culleradetes de pebre vermell picant

2 culleradetes de bicarbonat

2 culleradetes de pebre negre

2 culleradetes de comí mòlt

2 culleradetes de Ras El Hanout

3 culleradetes de llevat en pols

2 culleradetes d'oli d'oliva  

oli de girasol per fregir  

Variants:

Podeu fer meitat cigrons meitat faves seques (especials)

Podeu incorporar dues cullerades grans de farina, sobretot se us desfaran les croquetes al fregir-les

Podeu afegir dues culleradetes de canyella en pols

Preparació
1.
falafel pas1

El dia abans, posarem els cigrons en remull... en abundant aigua.

2.
falafel pas2

Li afegirem un parell de culleradetes de bicarbonat.

3.
falafel pas4

Per aquesta recepta ens caldrà julivert i coriandre. Jo el compro en botiguetes àrabs d'aquestes de barri.

4.
falafel pas5

Com podeu observar, la fulla de julivert (a l'esquerra) és ben diferent de la del coriandre (a la dreta). Els aromes també són lleugerament diferents i molt aromàtics tots dos.

5.
falafel pas8

També utilitzarem una barreja d'espècies anomenada Ras El Hanout, però si no la trobeu amb el comí és suficient. 

6.
falafel pas9

De moment, piquem la quantitat de julivert que ens agradi (jo he posat tot el que es veu a la foto)...

7.
falafel pas10

... i el posem en un bol per a triturar amb el turmix. Farem el mateix amb el coriandre.

8.
falafel pas11

Tirarem el suc de la mitja llimona.

9.
falafel pas12

Incorporem els cigrons. Si,si, els cigrons no s'han de coure, es trituren directament.

10.
falafel pas13

No us ha de quedar una pasta. Simplement han de quedar triturats a trossets ben petits.

11.
falafel pas14

Ara anirem afegint les espècies... com el pebre vermell picant..

12.
falafel pas15

... un parell de cullerades...

13.
falafel pas16

... el comí... tant aromàtic...

14.
falafel pas17

... un parell de cullerades també...

15.
falafel pas18

... la pebre negre...

16.
falafel pas19

... el Ras el Hanout...

17.
falafel pas20

... la ceba ben picadeta i l'all... no ens oblidèssim...

18.
falafel pas21

... i el tahín... o pasta de sèsam...

19.
falafel pas22

... ummm... quines olors....

20.
falafel pas23

Ara hi tirarem també dues culleradetes de bicarbonat i/o llevat en pols. Això farà que els nostres falafels quedin més esponjosos al fregir-los.

21.
falafel pas24

Ho barregem tot bé... i us ha de quedar una textura similar.

22.
falafel pas25

Eps, afegim la sal al gust també i ho deixem reposar 20 minutets a la nevera.

23.
falafel pas26

Ara és qüestió de fer rodonetes i aixafar-les per donar-li la forma típica del falafel. Si teniu una mica de traça us sortiran més o menys bé. També venen motlles especials per a fer-los tots iguals, però jo no ho trobo necesari, vaja. Si us ha quedat una pasta no massa practicable i se us desfan una mica al fregir-los... podeu incorporar un parell de cullerades de farina i lligar-ho de nou. 

24.
falafel pas27

Prepareu una paella amb abundant oli de girasol i fregiu els falafel.

25.
falafel pas28

Al principi que estigui el foc ben fort, però seguidament abaixeu una mica el foc... ja que volem que es coguin bé per dins. Recordeu que el cigró és cru... i s'ha de fer una mica.

26.
falafel pas29

Ja sembla que està.

27.
falafel pas30

Com amb tots els fregits... els anirem reservant sobre un paper absorbent per eliminar l'excès d'oli.

28.
falafel pas31

I ja els tenim.

29.
falafel pas32

A veure?... nyam nyam!... ummmm... què bo!

30.
falafel pas33

Els podeu presentar amb una salsa iogurt.

31.
falafel pas34

Tret del fregit, és un producte totalment vegetal apte per a tots els vegetarians.

32.
falafel pas35

Si en feu, aprofiteu per a congelar uns quants. Així sempre els tindreu llestos per a fregir només.

33.
falafel pas36

Jo faig capes i els separo amb paper d'alumini. Així vaig traient capes. Bon Profit!