M'encanta el falafel. És el plat més popular d'Orient Pròxim, inclosos els països no àrabs. El falafel és omnipresent i es ven per tots els racons del món. El seu aroma és tan especial que impregna l'ambient de tot espai àrab-musulmà. Com aquell que diu... vindria a ser com les patates fregides del món occidental. Són l'acompanyament perfecte per a tota mena de plats. Es mengen per esmorzar, dinar, sopar, per picotejar a mitja tarda... a totes hores, vaja.
Per cert, si els voleu fer, recordeu que el dia abans haureu de posar en remull els cigrons secs.
1/2kg. cigrons secs
2-3 dents d'all
2 cebes mitjanes ben picadetes
julivert i coriandre al gust
suc de mitja llimona
2 culleradetes de sal
2 culleradetes de pebre vermell picant
2 culleradetes de bicarbonat
2 culleradetes de pebre negre
2 culleradetes de comí mòlt
2 culleradetes de Ras El Hanout
3 culleradetes de llevat en pols
2 culleradetes d'oli d'oliva
oli de girasol per fregir
Variants:
Podeu fer meitat cigrons meitat faves seques (especials)
Podeu incorporar dues cullerades grans de farina, sobretot se us desfaran les croquetes al fregir-les
Podeu afegir dues culleradetes de canyella en pols
El dia abans, posarem els cigrons en remull... en abundant aigua.
Li afegirem un parell de culleradetes de bicarbonat.
Per aquesta recepta ens caldrà julivert i coriandre. Jo el compro en botiguetes àrabs d'aquestes de barri.
Com podeu observar, la fulla de julivert (a l'esquerra) és ben diferent de la del coriandre (a la dreta). Els aromes també són lleugerament diferents i molt aromàtics tots dos.
També utilitzarem una barreja d'espècies anomenada Ras El Hanout, però si no la trobeu amb el comí és suficient.
De moment, piquem la quantitat de julivert que ens agradi (jo he posat tot el que es veu a la foto)...
... i el posem en un bol per a triturar amb el turmix. Farem el mateix amb el coriandre.
Tirarem el suc de la mitja llimona.
Incorporem els cigrons. Si,si, els cigrons no s'han de coure, es trituren directament.
No us ha de quedar una pasta. Simplement han de quedar triturats a trossets ben petits.
Ara anirem afegint les espècies... com el pebre vermell picant..
... un parell de cullerades...
... el comí... tant aromàtic...
... un parell de cullerades també...
... la pebre negre...
... el Ras el Hanout...
... la ceba ben picadeta i l'all... no ens oblidèssim...
... i el tahín... o pasta de sèsam...
... ummm... quines olors....
Ara hi tirarem també dues culleradetes de bicarbonat i/o llevat en pols. Això farà que els nostres falafels quedin més esponjosos al fregir-los.
Ho barregem tot bé... i us ha de quedar una textura similar.
Eps, afegim la sal al gust també i ho deixem reposar 20 minutets a la nevera.
Ara és qüestió de fer rodonetes i aixafar-les per donar-li la forma típica del falafel. Si teniu una mica de traça us sortiran més o menys bé. També venen motlles especials per a fer-los tots iguals, però jo no ho trobo necesari, vaja. Si us ha quedat una pasta no massa practicable i se us desfan una mica al fregir-los... podeu incorporar un parell de cullerades de farina i lligar-ho de nou.
Prepareu una paella amb abundant oli de girasol i fregiu els falafel.
Al principi que estigui el foc ben fort, però seguidament abaixeu una mica el foc... ja que volem que es coguin bé per dins. Recordeu que el cigró és cru... i s'ha de fer una mica.
Ja sembla que està.
Com amb tots els fregits... els anirem reservant sobre un paper absorbent per eliminar l'excès d'oli.
I ja els tenim.
A veure?... nyam nyam!... ummmm... què bo!
Els podeu presentar amb una salsa iogurt.
Tret del fregit, és un producte totalment vegetal apte per a tots els vegetarians.
Si en feu, aprofiteu per a congelar uns quants. Així sempre els tindreu llestos per a fregir només.
Jo faig capes i els separo amb paper d'alumini. Així vaig traient capes. Bon Profit!