Avui veurem com preparar un plat de festa, d'aquells que només es fan per a grans ocasions, pel temps que cal dedicar i pel cost dels ingredients. Per tant, parlem d'un plat ideal per les festes de Nadal. Podeu fer servir pasta de full en comptes de bric, però la textura cruixent és important en aquest plat i res millor que el bric.

El més important, com gairebé sempre, serà el brou i el sofregit amb caps de gamba que prepararem prèviament, així com el propi farciment de rap, vieira i gamba vermella. El resultat és un plat per assaborir amb tranquil·litat, sense presses, sense nens emprenyant, ben maridats i, sobretot, sobretot, en bona companyia. El farciment i la salsa els podeu preparar el dia abans. Espero que us agradi.

Ingredients

10 gambes vermelles

10 vieires

1 cua de rap mitjana

20 fulls de pasta bric

oli d'oliva

2 grans d'all

1 ceba mitjana

1 pastanaga mitjana

1/2 porro trinxat

un raig de conyac

1 litre de brou de peix

300 ml llet evaporada

mantega

pebre vermell

pebre

sal

 

Variants:

Hi podeu afegir una fulla d'api al julivert

Podeu fer servir vi ranci, vi blanc o fins i tot whisky enlloc del conyac

Si no teniu brou de peix podeu fer-ho amb aigua

Podeu fer servir altre peix i marisc pel farciment

Preparació
1.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas1

D'entrada netegeu bé el peix.

2.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas2

Podeu comprar les vieires congelades o fresques.

3.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas3

La gamba, que pot ser fresca o congelada, és important que sigui vermella i gustosa.

4.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas4

Amb una cueta mitjana de rap en tindreu suficient per fer farcellets per a unes 10/12 persones.

5.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas5

Prepareu també la verdura.

6.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas6

Trinxeu el porro, la ceba i la pastanaga.

7.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas7

Al mateix temps, ratlleu el tomàquet.

8.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas8

Si us agrada, hi podeu afegir una cullerada de pebre vermell.

9.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas9

Ara, en una cassola amb un bon raig d'oli d'oliva, enrossim un parell de grans d'all tallats.

10.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas11

A mi m'agrada afegir-hi una fulleta d'api al sofregit, que li dona un gust molt interessant.

11.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas12

Afegiu també unes fulles de julivert. Deixeu que la verdura vagi agafant coloret.

12.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas13

Mentrestant, peleu les gambes i reserveu cap i pells.

13.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas14

Us recomano, a més a més, retirar els budells de la gamba, que surten amb una certa facilitat.

14.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas15

Quan la verdura comenci a enrossir...

15.

aboqueu-hi els caps de gamba.

16.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas17

Deixeu-los que agafin color, tot remenant.

17.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas18

Ara, tireu-hi un raig de conyac.

18.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas19

Deixeu-ho 5 minuts que s'evapori l'alcohol i remeneu de tant en tant.

19.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas22

Quan el sofregit sigui intens, ja hi podeu abocar el brou de peix ben calent.

20.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas23

Molt bé. Aquesta barreja haurà de reduir uns 15 minuts.

21.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas24

Paral·lelament, escalfeu una paella amb una mica de sal.

22.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas26

s'ha de coure tot donant voltes.

23.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas27

Un cop fet (no cal passar-se amb la cocció) reserveu-lo en un plat.

24.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas29

Passeu-li una batedora elèctrica amb la intenció d'extreure'n tot el sabor dels caps de gambes.

25.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas30

Coleu-ho.

26.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas31

Aquest suquet serà la clau del plat d'avui.

27.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas32

Feu servir una cullera per fer baixar el brou.

28.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas33

Excel·lent. Reserveu aquest brou fora del foc.

29.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas34

Ara, pel farciment dels farcellets, passarem el peix a una trituradora.

30.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas35

Aprofiteu el brou ja fet i...

31.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas36

afegiu-hi un cullerot o dos.

32.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas37

Tritureu-ho ben fi.

33.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas38

Busqueu la textura que més us agradi. Si queda massa espès podeu afegir més brou.

34.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas39

Tampoc us passeu. En general, us ha de quedar com la pasta dels canelons. Deixeu-ho reposar.

35.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas40

En aquest punt ja podreu començar a fer els farcellets. Per tant, és interessant que el farciment no sigui massa calent. De fet, el farciment el podeu fer el dia anterior.

36.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas41

Agafeu una fulla de pasta bric.

37.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas42

Desfeu una mica de mantega i...

38.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas43

pinteu-la per sobre.

39.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas44

Ara enganxeu a sobre una segona fulla de bric. Jo recomano utilitzar-ne dues per evitar que la humitat del farciment trenqui la pasta en sortir del forn.

40.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas45

Pinteu la segona fulla amb mantega i col·loqueu-hi enmig dues o tres culleradetes de farciment.

41.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas46

Ara, amb les dues mans, feu un farcell tot ajuntant els extrems.

42.

Per a lligar el farcell podeu utilitzar el clàssic cibulet o unes tires de porro.

43.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas48

Lligueu-ho fort, que no s'obri.

44.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas49

Col·loqueu els farcells en una safata de forn amb paper de forn.

45.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas50

Pinteu una mica la part superior, que quedarà més maco. Reserveu-ho fins el moment de servir. Ara només necessitareu 4 o 5 minuts de forn.

46.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas51

Abans d'enfornar, però, afegiu la llet evaporada al brou de gamba.

47.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas52

Deixeu-lo reduir uns minuts. Com veieu, el brou i la llet no s'han integrat encara.

48.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas53

A mesura que va reduint la salsa anirà lligant i agafarà un color més uniforme. En 10 minuts la tindreu gairebé a punt, segons com us agradi d'espesa. Aquest brou també es pot lligar amb un clàssic "roux" (mantega i farina). Com us agradi més.

49.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas54

Amb la salsa feta, ja podreu enfornar els farcellets a 180 graus centígrads fins que agafin color.

50.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas55

Ja gairebé el tenim.

51.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas56

Serviu-los immediatament.

52.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas57

Us recomano un plat fons. Poseu-hi una mica de salsa primer.

53.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas58

Ara, vigileu al manipular els farcells que es poden trencar. Molt de compte i bons utensilis.

54.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas59

Col·loqueu un farcell sobre la salsa.

55.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas60

Decoreu una mica el plat i a menjar!

56.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas61

Un gran plat de festa que de ben segura agradarà als més sibarites.

57.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas62

Ummm... que bo!

58.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas63

Per cert, en comptes de farcells, si voleu, podeu fer cruixents en forma de triangle.

59.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas64

L'elaboració i la cocció és la mateixa.

60.
farcellet cruixent rap vieira gamba vermella salsa marisc pas65

I també queden molt bé presentats al plat. Bon profit!