Aquest és un dels meus plats favorits. M'encanten les faves. Tot i que es pot fer amb fava congelada, encara és un d'aquells plats de temporada on recomano utilitzar faves fresques (hivern-primavera). I que maco és pelar faves, eh?... als meus fills els encanta. És una d'aquelles activitats que es gaudeix en família, tots al voltant d'una taula... a xerrar una estona... mentre peles faves. A mi m'agrada, què voleu que us digui. Em recorda la meva infantesa.

I és que em penso que som poca la gent que pelem els pèsols i les faves  avui dia. I no hauria de ser així. Us puc ben assegurar que el sabor no té absolutament res a veure amb els congelats.

Ingredients

2 talls de cansalada viada

3 tomàquets madurs  

1 copa de vi negre

500 g de faves fresques i pelades  

1/2 botifarra negra   

1 branqueta de menta fresca

1 os de pernil  

1 ceba trinxada

4 alls  

aigua

sal

oli d'oliva

Variants:

Es pot fer amb cebes tendres i alls tendres en comptes de seques

El tomàquet es pot obviar i s'hi pot afegir costella de porc

Si us agrada, s'hi pot afegir una mica de xoriço o sobrassada

Es pot fer sense pèsols 

S'hi pot posar marduix a més de menta  

També es fa amb les faves tendres amb tavella, desfilades i trossejades  

Al final de la cocció, s'hi pot tirar un raig d'anís o mitja copeta de barreja (moscatell i aiguardent)  

Es pot utilitzar botifarra negra en comptes de bull, afegint-la als últims 10 minuts de cocció

Preparació
1.
faves catalana pas1

Primer de tot haurem de pelar les faves... quan sigui temporada és clar.

2.
faves catalana pas2

Us en sortiran de més grans i de més petites.

3.
faves catalana pas3

Necessitareu uns 3 o 4 quilos de faves amb tavella... per obtenir mig quilo de faves pelades.

  

4.
faves catalana pas4

Preparem la resta d'ingredients... piquem la ceba i l'all.

5.
faves catalana pas6

Netegeu les faves sota l'aigua i les reserveu.

6.
faves catalana pas7

Ara, en una cassola, daurem la cansalada tallada a trossos juntament amb els alls.

7.
faves catalana pas8

Seguidament incorporem un os de pernil... ben net.

8.
faves catalana pas9

i la ceba... i li donem unes voltes, que tot agafi color.

9.
faves catalana pas10

Incorporem també el llorer i la branqueta de romaní... i també ho remenem durant 3 o 4 minuts... que tot agafi flaire de bosc, jeje.

10.
faves catalana pas11

En aquest moment, incorporem el tomàquet tallat a trossos grans.

 

11.
faves catalana pas12

Ho tapem i ho deixem reduir una mica... uns 7-8 minuts.

12.
faves catalana pas13

A continuació, incorporem la copa de vi negre.

13.
faves catalana pas14

Ho tapem de nou i ho deixem reduir uns 10-15 minuts a foc baix.

14.
faves catalana pas15

Heu de notar que es fa un sofregidet fosc... com aquest.

15.
faves catalana pas16

Ara sí, incorporem les faves.

16.
faves catalana pas17

La branqueta de menta, que no falti.

17.
faves catalana pas18

Ho remenem una mica...

18.
faves catalana pas19

i ho cobrim tot d'aigua.

19.
faves catalana pas20

Una mica de sal.

20.
faves catalana pas21

Ho deixarem coure uns 40-45 minuts a foc mitjà-baix.

21.
faves catalana pas22

Tindrem preparat el xoriço i la botifarra negra per incorporar-los més endavant.

22.
faves catalana pas23

Passats els 45 minuts... incorporeu l'embotit i rectifiqueu de sal si cal.

23.
faves catalana pas24

Deixeu-ho coure uns 15-20 minuts més.

24.
faves catalana pas25

Heu de notar que la fava es posa tova... i s'arruga... com si fossin dits. Val més que les tasteu.

25.
faves catalana pas26

Un cop cuita la fava, ja podeu parar el foc i deixar reposar el guisat una estona. Està més bo d'un dia per altre, com tots els guisadets fets així.

26.
faves catalana pas27

Ja podem emplatar.

27.
faves catalana pas28

Ummm... que bones les faves!

28.
faves catalana pas29

Excel·lent plat.

 

29.
faves catalana pas30

Bon Profit!