Aquest és un dels meus plats favorits. M'encanten les faves. Tot i que es pot fer amb fava congelada, encara és un d'aquells plats de temporada on recomano utilitzar faves fresques (hivern-primavera). I que maco és pelar faves, eh?... als meus fills els encanta. És una d'aquelles activitats que es gaudeix en família, tots al voltant d'una taula... a xerrar una estona... mentre peles faves. A mi m'agrada, què voleu que us digui. Em recorda la meva infantesa.
I és que em penso que som poca la gent que pelem els pèsols i les faves avui dia. I no hauria de ser així. Us puc ben assegurar que el sabor no té absolutament res a veure amb els congelats.
2 talls de cansalada viada
3 tomàquets madurs
1 copa de vi negre
500 g de faves fresques i pelades
1/2 botifarra negra
1 branqueta de menta fresca
1 os de pernil
1 ceba trinxada
4 alls
aigua
sal
oli d'oliva
Variants:
Es pot fer amb cebes tendres i alls tendres en comptes de seques
El tomàquet es pot obviar i s'hi pot afegir costella de porc
Si us agrada, s'hi pot afegir una mica de xoriço o sobrassada
Es pot fer sense pèsols
S'hi pot posar marduix a més de menta
També es fa amb les faves tendres amb tavella, desfilades i trossejades
Al final de la cocció, s'hi pot tirar un raig d'anís o mitja copeta de barreja (moscatell i aiguardent)
Es pot utilitzar botifarra negra en comptes de bull, afegint-la als últims 10 minuts de cocció
![faves catalana pas1 faves catalana pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/76/30/faves-catalana-pas1.jpeg)
Primer de tot haurem de pelar les faves... quan sigui temporada és clar.
![faves catalana pas2 faves catalana pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/76/72/faves-catalana-pas2.jpeg)
Us en sortiran de més grans i de més petites.
![faves catalana pas3 faves catalana pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/77/14/faves-catalana-pas3.jpeg)
Necessitareu uns 3 o 4 quilos de faves amb tavella... per obtenir mig quilo de faves pelades.
![faves catalana pas4 faves catalana pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/77/56/faves-catalana-pas4.jpeg)
Preparem la resta d'ingredients... piquem la ceba i l'all.
![faves catalana pas6 faves catalana pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/78/40/faves-catalana-pas6.jpeg)
Netegeu les faves sota l'aigua i les reserveu.
![faves catalana pas7 faves catalana pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/78/82/faves-catalana-pas7.jpeg)
Ara, en una cassola, daurem la cansalada tallada a trossos juntament amb els alls.
![faves catalana pas8 faves catalana pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/79/24/faves-catalana-pas8.jpeg)
Seguidament incorporem un os de pernil... ben net.
![faves catalana pas9 faves catalana pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/79/66/faves-catalana-pas9.jpeg)
i la ceba... i li donem unes voltes, que tot agafi color.
![faves catalana pas10 faves catalana pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/80/08/faves-catalana-pas10.jpeg)
Incorporem també el llorer i la branqueta de romaní... i també ho remenem durant 3 o 4 minuts... que tot agafi flaire de bosc, jeje.
![faves catalana pas11 faves catalana pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/80/50/faves-catalana-pas11.jpeg)
En aquest moment, incorporem el tomàquet tallat a trossos grans.
![faves catalana pas12 faves catalana pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/80/92/faves-catalana-pas12.jpeg)
Ho tapem i ho deixem reduir una mica... uns 7-8 minuts.
![faves catalana pas13 faves catalana pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/81/34/faves-catalana-pas13.jpeg)
A continuació, incorporem la copa de vi negre.
![faves catalana pas14 faves catalana pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/81/76/faves-catalana-pas14.jpeg)
Ho tapem de nou i ho deixem reduir uns 10-15 minuts a foc baix.
![faves catalana pas15 faves catalana pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/82/18/faves-catalana-pas15.jpeg)
Heu de notar que es fa un sofregidet fosc... com aquest.
![faves catalana pas16 faves catalana pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/82/60/faves-catalana-pas16.jpeg)
Ara sí, incorporem les faves.
![faves catalana pas17 faves catalana pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/83/02/faves-catalana-pas17.jpeg)
La branqueta de menta, que no falti.
![faves catalana pas18 faves catalana pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/83/44/faves-catalana-pas18.jpeg)
Ho remenem una mica...
![faves catalana pas19 faves catalana pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/83/86/faves-catalana-pas19.jpeg)
i ho cobrim tot d'aigua.
![faves catalana pas20 faves catalana pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/84/28/faves-catalana-pas20.jpeg)
Una mica de sal.
![faves catalana pas21 faves catalana pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/84/70/faves-catalana-pas21.jpeg)
Ho deixarem coure uns 40-45 minuts a foc mitjà-baix.
![faves catalana pas22 faves catalana pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/85/12/faves-catalana-pas22.jpeg)
Tindrem preparat el xoriço i la botifarra negra per incorporar-los més endavant.
![faves catalana pas23 faves catalana pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/85/54/faves-catalana-pas23.jpeg)
Passats els 45 minuts... incorporeu l'embotit i rectifiqueu de sal si cal.
![faves catalana pas24 faves catalana pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/85/96/faves-catalana-pas24.jpeg)
Deixeu-ho coure uns 15-20 minuts més.
![faves catalana pas25 faves catalana pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/86/38/faves-catalana-pas25.jpeg)
Heu de notar que la fava es posa tova... i s'arruga... com si fossin dits. Val més que les tasteu.
![faves catalana pas26 faves catalana pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/86/80/faves-catalana-pas26.jpeg)
Un cop cuita la fava, ja podeu parar el foc i deixar reposar el guisat una estona. Està més bo d'un dia per altre, com tots els guisadets fets així.
![faves catalana pas27 faves catalana pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/87/22/faves-catalana-pas27.jpeg)
Ja podem emplatar.
![faves catalana pas28 faves catalana pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/87/64/faves-catalana-pas28.jpeg)
Ummm... que bones les faves!
![faves catalana pas29 faves catalana pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/88/06/faves-catalana-pas29.jpeg)
Excel·lent plat.
![faves catalana pas30 faves catalana pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/88/48/faves-catalana-pas30.jpeg)
Bon Profit!