Aquest és un dels meus plats favorits. M'encanten les faves. Tot i que es pot fer amb fava congelada, encara és un d'aquells plats de temporada on recomano utilitzar faves fresques (hivern-primavera). I que maco és pelar faves, eh?... als meus fills els encanta. És una d'aquelles activitats que es gaudeix en família, tots al voltant d'una taula... a xerrar una estona... mentre peles faves. A mi m'agrada, què voleu que us digui. Em recorda la meva infantesa.

I és que em penso que som poca la gent que pelem els pèsols i les faves  avui dia. I no hauria de ser així. Us puc ben assegurar que el sabor no té absolutament res a veure amb els congelats.

Ingredients

2 talls de cansalada viada

3 tomàquets madurs  

1 copa de vi negre

500 g de faves fresques i pelades  

1/2 botifarra negra   

1 branqueta de menta fresca

1 os de pernil  

1 ceba trinxada

4 alls  

aigua

sal

oli d'oliva

Variants:

Es pot fer amb cebes tendres i alls tendres en comptes de seques

El tomàquet es pot obviar i s'hi pot afegir costella de porc

Si us agrada, s'hi pot afegir una mica de xoriço o sobrassada

Es pot fer sense pèsols 

S'hi pot posar marduix a més de menta  

També es fa amb les faves tendres amb tavella, desfilades i trossejades  

Al final de la cocció, s'hi pot tirar un raig d'anís o mitja copeta de barreja (moscatell i aiguardent)  

Es pot utilitzar botifarra negra en comptes de bull, afegint-la als últims 10 minuts de cocció

Preparació
1.

Primer de tot haurem de pelar les faves... quan sigui temporada és clar.

2.

Us en sortiran de més grans i de més petites.

3.

Necessitareu uns 3 o 4 quilos de faves amb tavella... per obtenir mig quilo de faves pelades.

  

4.

Preparem la resta d'ingredients... piquem la ceba i l'all.

5.

Netegeu les faves sota l'aigua i les reserveu.

6.

Ara, en una cassola, daurem la cansalada tallada a trossos juntament amb els alls.

7.

Seguidament incorporem un os de pernil... ben net.

8.

i la ceba... i li donem unes voltes, que tot agafi color.

9.

Incorporem també el llorer i la branqueta de romaní... i també ho remenem durant 3 o 4 minuts... que tot agafi flaire de bosc, jeje.

10.

En aquest moment, incorporem el tomàquet tallat a trossos grans.

 

11.

Ho tapem i ho deixem reduir una mica... uns 7-8 minuts.

12.

A continuació, incorporem la copa de vi negre.

13.

Ho tapem de nou i ho deixem reduir uns 10-15 minuts a foc baix.

14.

Heu de notar que es fa un sofregidet fosc... com aquest.

15.

Ara sí, incorporem les faves.

16.

La branqueta de menta, que no falti.

17.

Ho remenem una mica...

18.

i ho cobrim tot d'aigua.

19.

Una mica de sal.

20.

Ho deixarem coure uns 40-45 minuts a foc mitjà-baix.

21.

Tindrem preparat el xoriço i la botifarra negra per incorporar-los més endavant.

22.

Passats els 45 minuts... incorporeu l'embotit i rectifiqueu de sal si cal.

23.

Deixeu-ho coure uns 15-20 minuts més.

24.

Heu de notar que la fava es posa tova... i s'arruga... com si fossin dits. Val més que les tasteu.

25.

Un cop cuita la fava, ja podeu parar el foc i deixar reposar el guisat una estona. Està més bo d'un dia per altre, com tots els guisadets fets així.

26.

Ja podem emplatar.

27.

Ummm... que bones les faves!

28.

Excel·lent plat.

 

29.

Bon Profit!