Avui us porto un platet suculent, d'aquells que costa de trobar. Com sabeu, el fruit de les faves, la llavor d'un llegum també anomenada fava, té un alt percentatge de proteïna (fins al 30%) i són molt apreciades en cuina, també en plats vegetarians i vegans.
Les faves són ancestrals, ja eren conegudes en el neolític, principalment per influència púnica. Atributs i propietats nutricionals: Les faves tendres, consumides com a verdura, són un aliment molt ric en aigua (90%) i, per tant, pobrament calòric (64 kcal/100 g). Són riques en carbohidrats (10%) principalment complexos, proteïnes (5,4%) i fibra (4%). Si es consumeixen com a llegum, posseeixen menys aigua i tant l'aportació calòrica, com els percentatges de nutrients que conté, lògicament, s'incrementaran. En ambdós casos, les faves aporten potassi, calci, fòsfor, ferro, magnesi i seleni, com també carotens, vitamina A, C, niacina i àcid fòlic.
La fava s'ha de coure correctament la fava i evitar així el "favisme". El favisme és una malaltia hereditària caracteritzada per anèmia hemolítica, amb astènia, hemoglobinúria, trastorns digestius i febre. És deguda a la ingestió de faves crues o a la inhalació del pol·len de la planta en persones amb una manca congènita de l’enzim. Dit això, la fava resulta un producte excel·lent que combina molt bé amb productes de mar i muntanya. A gaudir!
800 g faves pelades
400 g xipirons nets
2 tomàquets ratllats
1 ceba
1 cabeça d'alls sencera
1 pastilla de brou d'au
1 got de vi blanc
1 tros de bitxo picant
uns brins de safrà
aigua
oli d'oliva
un polsim de pebre negre
sal
Variants:
Podeu fer-lo sense bitxo picant
S'hi poden afegir pèsols
Es pot fer amb calamar o sípia
Si no teniu vi blanc, podeu utilitzar vi ranci o brandi
Primer de tot netegeu bé el xipiró o calamar petit. Aquesta tasca la podeu fer vosaltres o demanar que us ho facin a la peixateria (si no hi ha massa gent, ja que és una tasca entretinguda).
Ratlleu els tomàquets.
Poseu a escalfar un bon raig d'oli d'oliva i tireu-hi un parell d'alls a trossos. Quan comencin a agafar color, afegiu (si us agrada) una mica de bitxo picant al gust.
Immediatament, abans no es cremin els alls i el bitxo, afegiu-hi els calamars ben escorreguts. Compte que esquitxa! Us podeu cremar.
De seguida que canviïn de color, ja hi podeu afegir una ceba tallada a la juliana grossa.
Tireu un polsim de sal i deixeu que la ceba es faci tova.
Ara, aboqueu-hi el tomàquet.
Remeneu i deixeu coure el tomàquet 5 minuts amb una mica de pebre negre també.
Quan ja no quedi líquid (que es vegi el fons i canviï el soroll de la cocció) tireu la pastilla de brou deshidratada. Altrament, en comptes d'aigua i pastilla de brou, podeu fer el plat amb brou d'au directament.
Tapeu-ho i deixeu evaporar l'alcohol durant 5 minuts.
Seguidament, cobriu-ho tot amb aigua i deixeu-ho coure a foc lent durant una hora aproximadament.
Saleu-ho i vigileu de tant en tant que no falti aigua.
Si cal afegir aigua, sempre aigua bullent i poca, rectificant de sal alhora. A poc a poc, la fava es courà i el suquet agafarà consistència.
Un cop la fava sigui ben cuita, ja podeu apagar el foc i deixar reposar el plat una estona, millor un parell d'hores. O millor encara menjar-ho l'endemà.
Emplateu-ho i gaudiu-ho. Bon Profit!