Ja sabeu com m'agrada recuperar aquella cuina tradicional, aquelles receptes de llibres antics... que fan pudor d'humitat, però que tenen un no-sé-què que et captiven.
Aquests llegums són menuts, de forma arronyonada i de pell molt prima. Un cop cuits, en la boca són saborosos, amb una textura molt fina, gens farinosa i molt tova. Se sol sembrar de la primera setmana de juny a la segona quinzena de juliol, i la collita és al setembre. Us he de confessar que aquest, ara, és un dels meus plats preferits.
1 conill tallat a trossos
4 tomàquets madurs
500gr. fesolets banyolins de l'ull ros (en remull la nit abans)
1 ceba trinxada
4 alls
1/2 got de vi blanc
1 litre i mig de brou de pollastre o aigua
herbes aromàtiques (farigola, romaní)
pebre negre
oli d'oliva
sal
Variants:
- Podeu afegir-hi altres herbes aromàtiques com ara sajolida i llorer
- Podeu afegir-hi un raig de vi garnatxa
![fesolets lull ros conill pas5 fesolets lull ros conill pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/90/09/fesolets-lull-ros-conill-pas5.jpeg)
El dia abans poseu els fesolets en un bol.
![fesolets lull ros conill pas6 fesolets lull ros conill pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/90/51/fesolets-lull-ros-conill-pas6.jpeg)
Afegiu-hi mínim el doble d'aigua que de fesols... i si voleu una culleradeta de bicarbonat.
![fesolets lull ros conill pas7 fesolets lull ros conill pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/90/93/fesolets-lull-ros-conill-pas7.jpeg)
Que reposin tota la nit.
![fesolets lull ros conill pas8 fesolets lull ros conill pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/91/35/fesolets-lull-ros-conill-pas8.jpeg)
L'endemà hauran doblat la seva mida.
![fesolets lull ros conill pas9 fesolets lull ros conill pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/91/77/fesolets-lull-ros-conill-pas9.jpeg)
Ja estan hidratats.
![fesolets lull ros conill pas10 fesolets lull ros conill pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/92/19/fesolets-lull-ros-conill-pas10.jpeg)
Coleu-los i renteu-los de nou i reserveu-los amb les herbes.
![fesolets lull ros conill pas11 fesolets lull ros conill pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/92/61/fesolets-lull-ros-conill-pas11.jpeg)
Preparem la resta d'ingredients.
![fesolets lull ros conill pas12 fesolets lull ros conill pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/93/03/fesolets-lull-ros-conill-pas12.jpeg)
Si renteu la carn, després poseu-la sobre un paper absorbent. Saleu-la.
![fesolets lull ros conill pas13 fesolets lull ros conill pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/93/45/fesolets-lull-ros-conill-pas13.jpeg)
Poseu-hi pebre negre.
![fesolets lull ros conill pas14 fesolets lull ros conill pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/93/87/fesolets-lull-ros-conill-pas14.jpeg)
En una cassola amb un bon raig d'oli d'oliva... enrossiu la carn.
![fesolets lull ros conill pas15 fesolets lull ros conill pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/94/29/fesolets-lull-ros-conill-pas15.jpeg)
No la remeneu de seguida, perquè s'enganxarà. Heu d'esperar a que ella soleta ho permeti, quan una cara ja sigui una mica torradeta.
![fesolets lull ros conill pas16 fesolets lull ros conill pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/94/71/fesolets-lull-ros-conill-pas16.jpeg)
Mentrestant, trinxeu la ceba.
![fesolets lull ros conill pas18 fesolets lull ros conill pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/95/55/fesolets-lull-ros-conill-pas18.jpeg)
Ratllem els tomàquets també....
![fesolets lull ros conill pas19 fesolets lull ros conill pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/95/97/fesolets-lull-ros-conill-pas19.jpeg)
... i el reservem.
![fesolets lull ros conill pas20 fesolets lull ros conill pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/96/39/fesolets-lull-ros-conill-pas20.jpeg)
... i laminem els alls.
![fesolets lull ros conill pas21 fesolets lull ros conill pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/96/81/fesolets-lull-ros-conill-pas21.jpeg)
Ara, reservem el conill...
![fesolets lull ros conill pas22 fesolets lull ros conill pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/97/23/fesolets-lull-ros-conill-pas22.jpeg)
... i en el mateix oli... sofregim la ceba.
![fesolets lull ros conill pas23 fesolets lull ros conill pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/97/65/fesolets-lull-ros-conill-pas23.jpeg)
Remeneu-la bé.
![fesolets lull ros conill pas24 fesolets lull ros conill pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/98/07/fesolets-lull-ros-conill-pas24.jpeg)
El conill s'haurà enganxat una mica... i haurà generat unes taques de color marró a la cassola... a les parts on s'ha enganxat una mica. Això, i segons les reaccions de Maillard, és molt saborós i ho hem d'aprofitar.
![fesolets lull ros conill pas25 fesolets lull ros conill pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/98/91/fesolets-lull-ros-conill-pas25.jpeg)
Amb la cullera de fusta rasqueu aquestes parts enganxades fins que desapareguin. L'oli i l'aigua de la ceba us hi ajudaran. A poc a poc no quedarà res i aquest dauradet s'haurà integrat a la salseta.
![fesolets lull ros conill pas26 fesolets lull ros conill pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/99/33/fesolets-lull-ros-conill-pas26.jpeg)
Feu una mica d'espai al mig... i tireu-hi també l'all.
![fesolets lull ros conill pas27 fesolets lull ros conill pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/71/99/75/fesolets-lull-ros-conill-pas27.jpeg)
Deixeu que agafi coloret.
![fesolets lull ros conill pas29 fesolets lull ros conill pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/72/00/59/fesolets-lull-ros-conill-pas29.jpeg)
Ara ho remeneu tot i a foc baix... deixeu que la ceba caramel·litzi una mica.
![fesolets lull ros conill pas30 fesolets lull ros conill pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/72/01/01/fesolets-lull-ros-conill-pas30.jpeg)
A poc a poc anirà canviant de color... però eviteu que es cremi. Si cal afegiu-hi un rajolinet d'aigua.
![fesolets lull ros conill pas31 fesolets lull ros conill pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/72/01/85/fesolets-lull-ros-conill-pas31.jpeg)
Quan la ceba tingui un color marronós fort... (mínim 30 minuts... si no més)...
![fesolets lull ros conill pas32 fesolets lull ros conill pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/72/02/27/fesolets-lull-ros-conill-pas32.jpeg)
... incorporem el conill.
![fesolets lull ros conill pas34 fesolets lull ros conill pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/72/03/11/fesolets-lull-ros-conill-pas34.jpeg)
Ho remenem tot plegat una estona.
![fesolets lull ros conill pas35 fesolets lull ros conill pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/72/03/53/fesolets-lull-ros-conill-pas35.jpeg)
Tireu-hi un raig de garnatxa si voleu.
![fesolets lull ros conill pas36 fesolets lull ros conill pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/72/03/95/fesolets-lull-ros-conill-pas36.jpeg)
I el vi blanc per cuinar...
![fesolets lull ros conill pas37 fesolets lull ros conill pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/72/04/37/fesolets-lull-ros-conill-pas37.jpeg)
... aproximadament. mig got.
![fesolets lull ros conill pas38 fesolets lull ros conill pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/72/04/79/fesolets-lull-ros-conill-pas38.jpeg)
... i ho tapem 10 minuts, fins que s'evapori l'alcohol.
![fesolets lull ros conill pas39 fesolets lull ros conill pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/72/05/21/fesolets-lull-ros-conill-pas39.jpeg)
Agafarà un coloret molt maco.
![fesolets lull ros conill pas40 fesolets lull ros conill pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/72/05/63/fesolets-lull-ros-conill-pas40.jpeg)
Incorporeu el tomàquet.
![fesolets lull ros conill pas41 fesolets lull ros conill pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/72/06/05/fesolets-lull-ros-conill-pas41.jpeg)
Ho remeneu i ho tapeu 10 minuts més.
![fesolets lull ros conill pas42 fesolets lull ros conill pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/72/06/47/fesolets-lull-ros-conill-pas42.jpeg)
El tomàquet estarà al punt.
![fesolets lull ros conill pas44 fesolets lull ros conill pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/72/07/31/fesolets-lull-ros-conill-pas44.jpeg)
Ho remenem tot plegat...
![fesolets lull ros conill pas45 fesolets lull ros conill pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/72/07/73/fesolets-lull-ros-conill-pas45.jpeg)
... i, si en tenim, hi posem un litre i mig de brou de pollastre.
![fesolets lull ros conill pas46 fesolets lull ros conill pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/72/08/15/fesolets-lull-ros-conill-pas46.jpeg)
![fesolets lull ros conill pas47 fesolets lull ros conill pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/72/08/57/fesolets-lull-ros-conill-pas47.jpeg)
Perfecte.
![fesolets lull ros conill pas48 fesolets lull ros conill pas48](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/72/08/99/fesolets-lull-ros-conill-pas48.jpeg)
Ara, a poc a poc s'ha de coure el fesol.
![fesolets lull ros conill pas49 fesolets lull ros conill pas49](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/72/09/62/fesolets-lull-ros-conill-pas49.jpeg)
Tapeu-ho i deixeu-ho coure durant 50-60 minuts.
![fesolets lull ros conill pas50 fesolets lull ros conill pas50](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/72/10/04/fesolets-lull-ros-conill-pas50.jpeg)
A mitja cocció afegiu-hi la sal.
![fesolets lull ros conill pas51 fesolets lull ros conill pas51](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/72/10/67/fesolets-lull-ros-conill-pas51.jpeg)
Quan faltin 5 minuts, tasteu si el fesolet és ben cuit. Rectifiqueu de sal.
![fesolets lull ros conill pas52 fesolets lull ros conill pas52](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/72/11/09/fesolets-lull-ros-conill-pas52.jpeg)
Un cop apagat el foc, deixeu reposar el plat. Si pot ser unes hores.
![fesolets lull ros conill pas53 fesolets lull ros conill pas53](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/72/11/51/fesolets-lull-ros-conill-pas53.jpeg)
Fa una pinta molta bona, eh?
![fesolets lull ros conill pas54 fesolets lull ros conill pas54](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/72/11/93/fesolets-lull-ros-conill-pas54.jpeg)
El sabor del fesolet impregna tota la salsa.
![fesolets lull ros conill pas55 fesolets lull ros conill pas55](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/72/12/35/fesolets-lull-ros-conill-pas55.jpeg)
És un bon plat de cullera.
![fesolets lull ros conill pas56 fesolets lull ros conill pas56](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/72/12/77/fesolets-lull-ros-conill-pas56.jpeg)
![fesolets lull ros conill pas57 fesolets lull ros conill pas57](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/72/13/19/fesolets-lull-ros-conill-pas57.jpeg)
El conill gairebé es desfarà.
![fesolets lull ros conill pas58 fesolets lull ros conill pas58](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/72/13/79/fesolets-lull-ros-conill-pas58.jpeg)
Podeu decorar el plat amb una mica d'herba fresca, que li donarà un aroma sensacional a taula.
![fesolets lull ros conill pas59 fesolets lull ros conill pas59](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/72/14/45/fesolets-lull-ros-conill-pas59.jpeg)
Acompanyeu-lo d'un bon vi negre D.O. Empordà.
![fesolets lull ros conill pas60 fesolets lull ros conill pas60](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/72/15/11/fesolets-lull-ros-conill-pas60.jpeg)
I a gaudir, que són dos dies.
![fesolets lull ros conill pas61 fesolets lull ros conill pas61](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/72/15/65/fesolets-lull-ros-conill-pas61.jpeg)
Bon profit!