Una nova recepta d'aquelles que m'agrada cuinar i menjar. Un plat de casa nostra... mediterrani... i propi del llevant. Per llepar-se'n els dits... grans i petits.

Ingredients

400 g de calamarcets nets

1 ceba picada

2 grans d'all picats

3 tomàquets rallats

1/2 pebrot verd picat

4 escamarlans  

4 gambes vermelles

250 g de cloïssa fresca

1 cullerada de pebre vermell dolç  

oli d'oliva  

1 litre de brou de peix  

julivert  

sal

Preparació
1.
fideua calamarcets pas1

Preparem tots els ingredients.

2.
fideua calamarcets pas2

Com sempre, si el marisc és fresc... més bo quedarà el plat. Els calamarcets ben nets.

3.
fideua calamarcets pas3

Triturem els 3 o 4 tomàquets madurs.

4.
fideua calamarcets pas4

Piquem la ceba, l'all i el pebrot.

5.
fideua calamarcets pas5

Les cloïsses les reservarem amb aigua i abundant sal... per a purgar la possible sorra.

6.
fideua calamarcets pas6

Posem la nostra paella a escalfar.. amb unes gotes d'oli.

7.
fideua calamarcets pas7

El primer que farem és saltar els calamarcets amb un polsim de sal. Com veureu aniran deixant un torradet marró molt característic, justament quan comencen a "petar". Els reservarem.

8.
fideua calamarcets pas8

Aquest torradet dels calamarcets és vital. Tireu un raig d'oli i rasqueu-lo una mica per barrejar-lo amb l'oli. Aquest procés és un dels secrets d'aquest plat.

9.
fideua calamarcets pas9

Ara, ja podem sofregir la ceba i el pebrot.

10.
fideua calamarcets pas10

Quan sigui ros, daurem l'all picat.

11.
fideua calamarcets pas11

Ara ja podem incorporar el marisc i marcar-lo una mica per totes dues bandes.

12.
fideua calamarcets pas12

Podem incorporar els calamarcets que teníem reservats.

13.
fideua calamarcets pas13

I seguidament, afegim el tomàquet. Hi ha gent que primer fa el sofregit de tomàquet i després posa el marisc, però jo ho prefereixo d'aquesta manera per extreure'n al màxim el gust del marisc. Deixeu que el tomàquet es vagi fent a foc molt lent... fins gairebé caramelitzar.

14.
fideua calamarcets pas14

Afegirem una culleradeta de pebre vermell dolç.

15.
fideua calamarcets pas15

Mentre, prepararem els fideus que s'han de rossejar. Jo us recomano del nº 2, però això va a gustos.

16.
fideua calamarcets pas16

A l'igual que amb l'arròs... una tassa ben plena de fideus per persona serà suficient.

17.
fideua calamarcets pas17

A banda, en una paella amb un raig d'oli enrossirem els fideus, tot donant voltes sense parar... per evitar que es cremin.

18.
fideua calamarcets pas19

I seguiu treballant els fideus...

19.
fideua calamarcets pas21

Com podeu veure, el tomàquet s'ha convertit en una deliciosa salseta brillant...

20.
fideua calamarcets pas22

... aquest coloret fosc indica que ho tenim apunt.

21.
fideua calamarcets pas23

Afegim els fideus i ho remenem tot una mica.

22.
fideua calamarcets pas25

En tornar, escalfem el brou de peix (si no teniu poseu aigua, però el brou és un altre dels secrets d'aquest plat).

23.
fideua calamarcets pas26

Hi afegirem el brou ben calent...

24.
fideua calamarcets pas27

... i en aquest mateix moment... tirarem les cloïsses ben netes.

25.
fideua calamarcets pas28

Aprofiteu per salar el plat.

26.
fideua calamarcets pas29

Ara és qüestió de deixar que es cogui el fideu durant uns 10-15 minuts a foc mitjà. També podeu anar preescalfant el forn (en mode grill) per després.

27.
fideua calamarcets pas30

Xup-xup... tasteu-lo de sal constantment. Podeu afegir més brou o aigua (calents) o rectificar de sal.

28.
fideua calamarcets pas31

Un cop sigui cuit el fideu ja podeu parar el foc i distribuir una mica millor el marisc.

29.
fideua calamarcets pas32

Com sempre, li donarem un toc de forn per daurar la primera capa, tal i com fan a tots els restaurants.

30.
fideua calamarcets pas33

Amb 5 minutets a 220 graus serà suficient.

31.
fideua calamarcets pas34

Els fideus s'aixecaran una mica, com podeu veure.

32.
fideua calamarcets pas35

I la nostra fideuà de calamarcets sortirà amb aquesta pinta tan fabulosa.

33.
fideua calamarcets pas36

Ummm... ja sento l'olor.

34.
fideua calamarcets pas37

Només ens quedarà emplatar-ho. 

35.
fideua calamarcets pas38

Els calamars sencers li aporten una presència força apetitosa.

36.
fideua calamarcets pas39

Quin tros de plat, eh?... plat únic, clar.

37.
fideua calamarcets pas40

Acompanyeu-lo amb un bon vinet.

38.
fideua calamarcets pas41

Bon Profit!