Avui, una proposta de pasta, una nova variant de l'anomenada 'fideuà' o fideuada que incorpora, bàsicament, més quantitat de cloïsses i un sofregit intens, amb la ceba ben caramel·litzada. Per tant, estem parlant de la mateixa elaboració que ja hem vist en altres receptes similars a diferència de petits matisos, com és el fet de fer protagonista la cloïssa. Ja sabeu que les cloïsses contenen aigua de mar i, com a resultat, ens garantirà que el plat tingui més potència de sabor marí, però alhora també haurem de vigilar, en especial, la sal que hi posem. I l'allioli que no falti. Que vagi de gust!
1 sípia de platja mitjana amb la salsa marró (melsa)
250 g de fideus del número 2
1 litre de brou de peix
400 g de cloïssa gallega fresca
2 tomàquets madurs
1 ceba trinxada
2 grans d'all
un raig de vi blanc
1 cullerada de pebre vermell
julivert
sal
Variants:
Podeu acompanyar la fideuada amb una mica d'allioli
![fideua cloisses pas1 fideua cloisses pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/45/99/20/fideua-cloisses-pas1.jpeg)
Preparem tots els ingredients.
![fideua cloisses pas2 fideua cloisses pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/45/99/74/fideua-cloisses-pas2.jpeg)
Quan compreu la sípia, demaneu que us posin la salsa marró (o melsa). La tinta la desestimarem.
![fideua cloisses pas3 fideua cloisses pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/00/31/fideua-cloisses-pas3.jpeg)
Abans de començar submergirem les cloïsses en aigua i abundant sal. D'aquesta manera purgaran tota la possible sorra que continguin.
![fideua cloisses pas4 fideua cloisses pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/00/97/fideua-cloisses-pas4.jpeg)
Com podeu observar, escalfaré un litre de brou de peix que tenia al congelador. Podeu fer servir brous industrials que ens podej ajudar puntualment. No costa gens fer un brou de peix amb quatre espines i una mica de verdura. En 20 minuts el tindreu fet i mil vegades més bo que l'industrial. Però no sempre tenim temps. En el meu cas, periòdicament, faig una olla gran de brou de peix i el congelo en ampolles.
![fideua cloisses pas5 fideua cloisses pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/01/45/fideua-cloisses-pas5.jpeg)
Seguim. Ratllarem el tomàquet que barrejarem amb la salsa marró de la sípia i el pebre vermell.
![fideua cloisses pas6 fideua cloisses pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/01/87/fideua-cloisses-pas6.jpeg)
Trinxarem la ceba.
![fideua cloisses pas7 fideua cloisses pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/02/29/fideua-cloisses-pas7.jpeg)
Tallarem l'all.
![fideua cloisses pas8 fideua cloisses pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/02/71/fideua-cloisses-pas8.jpeg)
Seguidament, i mentre s'escalfa el brou, posarem un raig.
![fideua cloisses pas10 fideua cloisses pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/03/55/fideua-cloisses-pas10.jpeg)
La remenarem de tant en tant i deixarem que agafi color. La reservarem en un plat.
![fideua cloisses pas11 fideua cloisses pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/03/97/fideua-cloisses-pas11.jpeg)
En el mateix oli enrossirem l'all i...
![fideua cloisses pas12 fideua cloisses pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/04/39/fideua-cloisses-pas12.jpeg)
A continuació hi afegirem la ceba trinxada.
![fideua cloisses pas14 fideua cloisses pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/05/77/fideua-cloisses-pas14.jpeg)
Ara, a poc a poc, deixarem que la ceba es vagi fent.
![fideua cloisses pas15 fideua cloisses pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/06/19/fideua-cloisses-pas15.jpeg)
Si veieu que comença a torrar-se en excés, podeu afegir un petit raig d'aigua i seguir remenant.
![fideua cloisses pas16 fideua cloisses pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/06/61/fideua-cloisses-pas16.jpeg)
Repetiu aquest procés tantes vegades com calgui fins que...
![fideua cloisses pas17 fideua cloisses pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/07/03/fideua-cloisses-pas17.jpeg)
La ceba sigui cada cop més marró.
![fideua cloisses pas18 fideua cloisses pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/07/45/fideua-cloisses-pas18.jpeg)
Us ha d'agafar una textura de melmelada.
![fideua cloisses pas19 fideua cloisses pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/07/87/fideua-cloisses-pas19.jpeg)
Ben fosca.
![fideua cloisses pas20 fideua cloisses pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/08/29/fideua-cloisses-pas20.jpeg)
Amb el punt de la ceba trobat, ja podrem afegir-hi el tomàquet amb la melsa.
![fideua cloisses pas21 fideua cloisses pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/08/71/fideua-cloisses-pas21.jpeg)
Ho remenarem una estona.
![fideua cloisses pas22 fideua cloisses pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/09/13/fideua-cloisses-pas22.jpeg)
Deixeu coure el tomàquet uns minuts.
![fideua cloisses pas23 fideua cloisses pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/09/58/fideua-cloisses-pas23.jpeg)
S'ha d'absorbir tota l'aigua que conté el tomàquet.
![fideua cloisses pas24 fideua cloisses pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/10/00/fideua-cloisses-pas24.jpeg)
El sofregit us ha de quedar dens, gairebé cremós.
![fideua cloisses pas25 fideua cloisses pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/10/42/fideua-cloisses-pas25.jpeg)
Serà el moment d'incorporar, de nou, la sípia.
![fideua cloisses pas26 fideua cloisses pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/10/84/fideua-cloisses-pas26.jpeg)
Ho remenarem una mica.
![fideua cloisses pas27 fideua cloisses pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/11/26/fideua-cloisses-pas27.jpeg)
I, si voleu, seria el moment de fer una reducció de vi blanc.
![fideua cloisses pas28 fideua cloisses pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/11/68/fideua-cloisses-pas28.jpeg)
Un cop absorbit el vi i evaporat l'alcohol ja tindrem la base de la fideuada preparada.
![fideua cloisses pas29 fideua cloisses pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/12/10/fideua-cloisses-pas29.jpeg)
I recordeu que, si no embruteu la cuina, és que no esteu cuinant bé!
![fideua cloisses pas30 fideua cloisses pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/12/52/fideua-cloisses-pas30.jpeg)
En aquest punt podríem apagar el foc i marxar a fer el vermut o a comprar el diari.
![fideua cloisses pas31 fideua cloisses pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/12/94/fideua-cloisses-pas31.jpeg)
Tapeu-lo, això sí, que no entrin mosques.
![fideua cloisses pas32 fideua cloisses pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/13/36/fideua-cloisses-pas32.jpeg)
En tornar del vermut només ens quedarà tirar els fideus i el brou.
![fideua cloisses pas33 fideua cloisses pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/13/78/fideua-cloisses-pas33.jpeg)
Un cop escalfat el sofregit, ja podrem incorporar els fideus.
![fideua cloisses pas34 fideua cloisses pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/14/20/fideua-cloisses-pas34.jpeg)
A mi m'agrada enrossir-los una mica abans de tirar el brou.
![fideua cloisses pas35 fideua cloisses pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/14/62/fideua-cloisses-pas35.jpeg)
En aquest punt s'enganxa amb facilitat, per tant, no pareu de remenar.
![fideua cloisses pas36 fideua cloisses pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/15/04/fideua-cloisses-pas36.jpeg)
Si posem totes les cloïsses amb closca dins la fideuada, el plat quedarà massa atapeït. El que farem serà reservar-ne algunes i obrir les altres al vapor. Més endavant, incorporarem les cloïsses sense closca a la fideuada, mentre les reservades es couran amb els fideus.
![fideua cloisses pas37 fideua cloisses pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/15/46/fideua-cloisses-pas37.jpeg)
Quan el brou de peix sigui ben calent, l'afegirem a la paella. Podeu afegir una mica de l'aigua de mar que deixin anar les cloïsses obertes al vapor, però compte amb la sorra que hi pot haver.
![fideua cloisses pas39 fideua cloisses pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/16/60/fideua-cloisses-pas39.jpeg)
Com que els fideus no estaran més de 7 o 8 minuts, ja podem incorporar les cloïsses reservades. Així deixaran anar l'aigua de mar que contenen.
![fideua cloisses pas40 fideua cloisses pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/17/02/fideua-cloisses-pas40.jpeg)
Quan falti un minut per acabar la cocció, afegirem també la cloïssa oberta al vapor sense closca.
![fideua cloisses pas41 fideua cloisses pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/17/44/fideua-cloisses-pas41.jpeg)
Sacsegeu la paella de tant en tant. Rectifiqueu de sal si cal.
![fideua cloisses pas42 fideua cloisses pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/17/86/fideua-cloisses-pas42.jpeg)
Per acabar, col·loqueu la fideuada al forn a uns 220 graus en mode grill durant uns 4 o 5 minuts.
![fideua cloisses pas43 fideua cloisses pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/18/28/fideua-cloisses-pas43.jpeg)
D'aquesta manera li donareu un aspecte torrat més atractiu.
![fideua cloisses pas44 fideua cloisses pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/18/70/fideua-cloisses-pas44.jpeg)
També fareu que els fideus s'aixequin.
![fideua cloisses pas45 fideua cloisses pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/19/12/fideua-cloisses-pas45.jpeg)
Deixeu-la reposar 5 minuts i ja la podeu servir.
![fideua cloisses pas46 fideua cloisses pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/19/54/fideua-cloisses-pas46.jpeg)
I tant que sí, la podeu acompanyar d'un allioli suau.
![fideua cloisses pas47 fideua cloisses pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/19/96/fideua-cloisses-pas47.jpeg)
I a gaudir!
![fideua cloisses pas48 fideua cloisses pas48](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/20/38/fideua-cloisses-pas48.jpeg)
Emplatem!
![fideua cloisses pas49 fideua cloisses pas49](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/20/80/fideua-cloisses-pas49.jpeg)
Tothom a dinar!
![fideua cloisses pas50 fideua cloisses pas50](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/21/22/fideua-cloisses-pas50.jpeg)
Quina oloreta!
![fideua cloisses pas51 fideua cloisses pas51](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/21/64/fideua-cloisses-pas51.jpeg)
Una culleradeta d'allioli i un bon vi.
![fideua cloisses pas52 fideua cloisses pas52](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/22/06/fideua-cloisses-pas52.jpeg)
Bon profit!