Avui veurem com preparar una senzilla i efectiva fideuada, molt saborosa i que de ben segur calmarà els vostres desitjos de gaudir d'un bon àpat de diumenge. Com veureu, utilitzaré una combinació de gamba vermella (tipus Palamós)  i gamba blanca (tipus "Huelva").

Com passa amb tots aquests plats, serà imprescindible comptar amb un bon brou de peix, millor si és de "de pelut", amb peixos de roca. Acompanyeu aquesta fideuada d'un bon allioli i, naturalment, d'un gran vi a l'alçada de l'ocasió. Per a més receptes similars, us recomano filtrar per la categoria "Arrossos".

Que vagi de gust!

Ingredients

1,5l de brou de peix vermell

500g de fideus (5 o 6 tasses de cafè)

1 sípia amb la melsa

6 gambes vermelles

12 gambes blanques

4 tomàquets madurs

3 grans d'all trinxats

1 cullerada de pebre vermell

1 ceba trinxada

oli d'oliva

sal

 

Variants:

Hi podeu afegir pebrot verd o vermell

Ho podeu acompanyar amb allioli

Es pot fer amb calamar també i emprar altres tipus de gambes i/o llagostins

Preparació
1.
fideua gambes pas1

Prepareu la verdura per fer el sofregit.

2.
fideua gambes pas2

Comenceu per daurar una mica d'all amb oli.

3.
fideua gambes pas3

Mentrestant, prepareu els fideus: una tassa de cafè per persona.

4.
fideua gambes pas4

Abans no es cremi l'all, aboqueu-hi els fideus.

5.
fideua gambes pas5

Deixeu-los fregir una estona sense deixar de remenar, ja que es torren amb facilitat.

6.
fideua gambes pas6

Quan tinguin un bon coloret els retireu.

7.
fideua gambes pas8

Seguidament, comenceu a fer la marca de la fideuada daurant una mica d'all trinxat a la mateixa paella i amb una mica més d'oli.

8.
fideua gambes pas9

De seguida, afegiu-hi la ceba trinxada.

9.
fideua gambes pas10

Aprofiteu per ratllar els tomàquets.

10.
fideua gambes pas11

Afegiu-li una mica de pebre vermell.

11.
fideua gambes pas12

I barregeu-ho amb la melsa de la sípia, la salsa marró, que hi aportarà un gran sabor.

12.
fideua gambes pas13

Quan la ceba comenci a daurar-se, afegiu-hi una mica d'humitat. Jo hi poso una mica del mateix brou (que en tenia de congelat), però hi podeu posar un rajolí d'aigua.

13.
fideua gambes pas15

D'aquesta manera la ceba caramel·litzarà (reaccions de Maillard).

14.
fideua gambes pas16

Passats uns minuts, quan la ceba hagi absorbit tot el líquid i es comenci a daurar de nou, afegiu-hi el tomàquet.

15.
fideua gambes pas18

Remeneu-ho bé tot plegat i deixeu-ho coure a foc baix fins que evapori tot el líquid.

16.
fideua gambes pas19

Mentre es fa la marca, o sofregit, netegeu el peix.

17.
fideua gambes pas20

La gamba vermella és imprescindible, ja que li aportarà un gran sabor al plat.

18.
fideua gambes pas21

La gamba blanca hi aportarà la quantitat, tot i que també deixa molt bon gust.

19.
fideua gambes pas22

Netegeu bé la sípia.

20.
fideua gambes pas23

Talleu-la a daus.

21.
fideua gambes pas24

De tant en tant remeneu el sofregit, ja que es començarà a enganxar. Procurant que no es cremi, remeneu-lo fins que es faci una pasta brillant.

22.
fideua gambes pas25

Reserveu aquesta marca en un plat.

23.
fideua gambes pas26

Poseu-hi una mica més d'oli a la paella i...

24.
fideua gambes pas27

... feu les gambes. No gaire, només que canviïn de color i prou.

25.
fideua gambes pas28

Reserveu-les en un plat. Poseu a escalfar el brou de peix també.

26.
fideua gambes pas29

Ara, en el mateix oli, fregiu la sípia.

27.
fideua gambes pas30

Remeneu-ho bé, que la sípia s'impregni de tots els sabors que hi ha a la paella.

28.
fideua gambes pas31

Quan la sípia comenci a esclatar, ja podreu abocar-hi la marca.

29.
fideua gambes pas32

Remeneu tot plegat uns instants més.

30.
fideua gambes pas33

De seguida, afegiu-hi els fideus.

31.
fideua gambes pas34

I doneu-li un parell de voltes, que es barregin els sabors.

32.
fideua gambes pas35

A continuació, aboqueu el brou de peix calent dins la paella.

33.
fideua gambes pas36

Saleu-ho.

34.
fideua gambes pas37

Quan arrenqui el bull, afegiu-hi les gambes.

35.
fideua gambes pas38

Poseu-les amb una mica de gràcia.

36.
fideua gambes pas39

Deixeu que es facin els fideus durant uns 12-14 minuts. Rectifiqueu de sal si cal.

37.
fideua gambes pas40

Passat aquest temps deixeu reposar la pasta amb el foc apagat uns 10 minuts més.

38.
fideua gambes pas41

Ja fa bona pinta, oi? 

39.
fideua gambes pas42

Passat aquest temps la fideuada tindrà un aspecte més atractiu a la vista i al paladar.

40.
fideua gambes pas43

Ummmmm, quina oloreta!

41.
fideua gambes pas44

I ja la podeu servir a taula.

42.
fideua gambes pas45

Obriu el vinet, i prepareu els plats.

43.
fideua gambes pas46

I a servir.

44.
fideua gambes pas47

I aquí la teniu.

45.
fideua gambes pas48

La podeu acompanyar amb allioli, és clar!

46.
fideua gambes pas49

Tot i que recomano que la tasteu abans sense allioli, ja que està molt bona aquesta fideuada.

47.
fideua gambes pas50

Que bona!

48.
fideua gambes pas51

Bon profit!