Ja hem vist moltes maneres de cuinar el cranc blau, una espècie que cal consumir pel seu valor gastronòmic i per la seva intrusió a les nostres costes. La resta és ben fàcil, ja ho veureu. Som-hi!
3 crancs blaus
400g de fideus del número 2
4 grans d'all laminats
un tros de pebrot vermell a daus
2 tomàquets madurs ratllats
1 cullerada de pebre vermell
1 sípia a trossos amb la melsa
1 litre i mig de brou de peix de roca
un grapat de cloïsses
oli d'oliva
sal
Variants:
Podeu afegir musclos i calamars
![fideuada cranc blau pas1 fideuada cranc blau pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/48/22/fideuada-cranc-blau-pas1.jpeg)
Primer de tot haureu de preparar els crancs.
![fideuada cranc blau pas2 fideuada cranc blau pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/48/49/fideuada-cranc-blau-pas2.jpeg)
Us recomano la lectura del consell Com netejar el cranc blau.
![fideuada cranc blau pas3 fideuada cranc blau pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/48/76/fideuada-cranc-blau-pas3.jpeg)
Un cop nets i trossejats, els reserveu.
![fideuada cranc blau pas4 fideuada cranc blau pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/49/03/fideuada-cranc-blau-pas4.jpeg)
Poseu ara les cloïsses amb aigua i sal, per purgar-les durant uns 30 minuts.
![fideuada cranc blau pas5 fideuada cranc blau pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/49/30/fideuada-cranc-blau-pas5.jpeg)
Prepareu la resta d'ingredients.
![fideuada cranc blau pas6 fideuada cranc blau pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/49/57/fideuada-cranc-blau-pas6.jpeg)
Talleu l'all en lamines i trinxeu mig pebrot vermell.
![fideuada cranc blau pas7 fideuada cranc blau pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/49/84/fideuada-cranc-blau-pas7.jpeg)
A daus petits.
![fideuada cranc blau pas8 fideuada cranc blau pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/50/11/fideuada-cranc-blau-pas8.jpeg)
Ratlleu el tomàquet.
![fideuada cranc blau pas9 fideuada cranc blau pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/50/38/fideuada-cranc-blau-pas9.jpeg)
Barregeu la melsa (o salsa marró) amb el tomàquet. Això aportarà molt sabor.
![fideuada cranc blau pas10 fideuada cranc blau pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/50/65/fideuada-cranc-blau-pas10.jpeg)
Tireu una cullerada de pebre vermell i remeneu-ho tot plegat. Reserveu-ho.
![fideuada cranc blau pas11 fideuada cranc blau pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/50/92/fideuada-cranc-blau-pas11.jpeg)
Poseu una paella a escalfar amb un raig d'oli, i daureu la sípia.
![fideuada cranc blau pas12 fideuada cranc blau pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/51/19/fideuada-cranc-blau-pas12.jpeg)
Un cop feta retireu-la i reserveu-la per més endavant.
![fideuada cranc blau pas13 fideuada cranc blau pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/51/46/fideuada-cranc-blau-pas13.jpeg)
En la mateixa paella, i segurament afegint'hi més oli, daureu l'all.
![fideuada cranc blau pas15 fideuada cranc blau pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/52/00/fideuada-cranc-blau-pas15.jpeg)
Ara, tireu-hi la barreja de tomàquet que heu preparat.
![fideuada cranc blau pas16 fideuada cranc blau pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/52/27/fideuada-cranc-blau-pas16.jpeg)
Un mica de sal i ho deixeu sofregir.
![fideuada cranc blau pas17 fideuada cranc blau pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/52/54/fideuada-cranc-blau-pas17.jpeg)
Tant bon punt s'hagi consumit el líquid i comenci a caramel·litzar...
![fideuada cranc blau pas18 fideuada cranc blau pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/52/81/fideuada-cranc-blau-pas18.jpeg)
hi afegiu la sípia.
![fideuada cranc blau pas19 fideuada cranc blau pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/53/08/fideuada-cranc-blau-pas19.jpeg)
Remeneu-ho tot plegat durant un parell de minuts.
![fideuada cranc blau pas20 fideuada cranc blau pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/53/35/fideuada-cranc-blau-pas20.jpeg)
Ara, afegiu els fideus a la paella. Aproximadament una tassa de café per persona (80-100g).
![fideuada cranc blau pas21 fideuada cranc blau pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/53/62/fideuada-cranc-blau-pas21.jpeg)
Remeneu-ho per sofregir la pasta i que absorbeixi aquesta intensitat.
![fideuada cranc blau pas22 fideuada cranc blau pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/53/89/fideuada-cranc-blau-pas22.jpeg)
A continuació, ja podeu incorporar el cranc.
![fideuada cranc blau pas23 fideuada cranc blau pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/54/16/fideuada-cranc-blau-pas23.jpeg)
Cobriu-ho amb el fumet de peix ben calent.
![fideuada cranc blau pas24 fideuada cranc blau pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/54/43/fideuada-cranc-blau-pas24.jpeg)
Ho saleu lleugerament, i espereu que arrenqui el bull.
![fideuada cranc blau pas25 fideuada cranc blau pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/54/94/fideuada-cranc-blau-pas25.jpeg)
Ara, ja podeu incorporar les cloïsses, rentades de nou per retirar l'excés de sal. Repartiu-les bé.
![fideuada cranc blau pas26 fideuada cranc blau pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/55/21/fideuada-cranc-blau-pas26.jpeg)
Passats 10-12 minuts, la pasta ja estarà cuita i podeu apagar el foc. Rectifiqueu de sal si cal.
![fideuada cranc blau pas27 fideuada cranc blau pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/55/48/fideuada-cranc-blau-pas27.jpeg)
Deixeu reposar el plat uns 10 minuts més abans de servir.
![fideuada cranc blau pas28 fideuada cranc blau pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/55/75/fideuada-cranc-blau-pas28.jpeg)
Finalment, i si us ve de gust, es pot posar la fideuada al forn en mode grill durant 2 minuts per daurar la part superior. Però no és totalment necessari.
![fideuada cranc blau pas29 fideuada cranc blau pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/56/02/fideuada-cranc-blau-pas29.jpeg)
I ja la podeu servir.
![fideuada cranc blau pas30 fideuada cranc blau pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/56/29/fideuada-cranc-blau-pas30.jpeg)
Si us agrada, la podeu servir amb allioli.
![fideuada cranc blau pas31 fideuada cranc blau pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/46/56/56/fideuada-cranc-blau-pas31.jpeg)
Bon Profit!