Ja hi tornem a ser amb un plat d'arròs. Bé, de fideus millor dit. Avui us presento una senzilla recepta de mar i muntanya. Veurem com fer una fideuada amb xampinyons frescos i crancs vermells. Com sempre passa amb aquesta mena de plats, el sofregit i el brou emprats marcaran la diferència.
250 g de fideus del número 0
10-12 xampinyons frescos
2 o 3 crancs vermells frescos
1 tros de pebrot vermell trinxat
3 tomàquets madurs
2 dents d'all
1 ceba trinxada
1 cullerada de pebre vermell
1 litre i mig de brou de pelut
uns brins de safrà
oli d'oliva
sal
Variants:
S'hi poden afegir uns daus de sípia
Podeu fer servir pebrot verd en lloc de vermell
Es poden substituir els crancs vermells per potes de cranc vermell (cuerpos)
Podeu acompanyar el plat amb un allioli suau
Preparem els ingredients.
I aquí tenim una de les nostres víctimes d'avui. Quina mala llet que té!
Trinxem un tros de pebrot vermell. El podeu fer ben petit o a tires grosses, com més us agradi.
Trinxem també la ceba.
Tallem l'all a làmines.
Ratllem els tomàquets madurs.
A aquests, hi afegirem una cullerada de pebre vermell dolç.
Ara els xampinyons. Renteu-los bé, que no continguin gens de sorra.
Talleu-los per la meitat. Es poden fer més petits, però la gràcia del plat és trobar el xampinyó.
Posem una mica d'oli d'oliva a la paella...
i enrossim l'all.
Mentrestant, tallarem els crancs per la meitat, directament. No els feu patir gaire!
I els afegim a la paella. COMPTE! PERILL DE CREMADES! Els crancs contenen aigua i quan l'aigua entra en contacte amb l'oli calent ja sabeu què passa.
Doneu-los la volta, que es facin per totes dues bandes.
Els reservem.
Ara afegirem a la paella el pebrot vermell. El deixarem uns minutets fins que agafi color.
Seguidament la ceba trinxada.
Ho barregem i ho deixem sofregir.
Al tomàquet ratllat hi afegirem uns brins de safrà, que aromatitzaran el plat.
Quan la verdura tingui un bon coloret...
Remeneu-lo tot plegat. És important que es barregin els gustos.
Quan els xampinyons estiguin fets, ja hi podrem abocar la preparació de tomàquet.
Ho salarem lleugerament...
i deixarem que redueixi el sofregit fins a caramel·litzar.
Incorporeu els crancs i barregeu-lo tot junt.
En aquest punt podeu parar el foc i sortir a comprar el diari o a fer el vermut. És el millor moment per aturar el procés d'elaboració.
Continuem amb els fideus. Com he comentat, avui farem la fideuada amb el número 0.
Hi afegim una tassa i mitja per persona.
I ho remenem. La idea és torrar una mica els fideus.
Remeneu constantment ja que s'enganxen i es poden cremar.
Quan tot plegat s'enfosqueixi, ja hi podrem tirar el brou.
Tenim escalfant-se un excel·lent brou de pelut fet amb peix de roca.
Aboquem a la paella un litre, aproximadament, per a 4 persones.
Una mica de sal.
Deixeu que es faci la pasta uns 5-8 minuts a foc no massa fort, fins que el fideu sigui cuit.
Quan la pasta estigui al punt, ja podrem aturar el foc.
Poseu la paella al forn durant uns 5 minuts en mode gratinar i a uns 200ºC.
Veureu com l'escalfor del forn fa que els fideus s'aixequin.
Finalment, deixeu-la reposar a la paella entre 5 i 10 minuts abans de servir.
I ja ho podem servir.
Procureu posar mig cranc a cada plat.
Bon profit!