Hola, gourmeter! Avui et portem una nova recepta marinera amb la qual no fallaràs i on el protagonista serà l'escamarlà ben fresc. Com sempre, només et caldran dues coses importants perquè et quedi bé: ganes de fer-la i productes de qualitat. Que vagi de gust!

Ingredients

4 escamarlans frescos

8 gambes pelades

1 sípia tallada a daus (amb la melsa i la tinta)

3 tomàquets ratllats

1 cullerada de pebre vermell

1,5 L de brou de peix

4 grans d'all laminats

400 g de fideus 

oli d'oliva

pebre negre

sal

Variants:

- La pots acompanyar amb una mica d'allioli i llimona

- Hi pots afegir unes cloïsses

Preparació
1.
IMG 1888

Prepareu tots els ingredients, així evitareu haver de sortir corrents a buscar el tomàquet quan calgui.

2.
IMG 1896

Netegeu el marisc i talleu per la meitat els escamarlans.

3.
IMG 1897

Aprofiteu per ratllar els tomàquets.

4.
IMG 1905

Afegiu-hi una mica de pebre vermell.

5.
IMG 1907

I la meitat de la melsa (o salsa marró) de la sípia. No en caldrà més, ja que és molt intensa de sabor.

6.
IMG 1913

Lamineu els alls.

7.
IMG 1915

Poseu-ne 3-4 làmines a aromatitzar un bon raig d'oli en una paella.

8.
IMG 1918

Seguidament, marqueu els escamarlans per les dues bandes. Amb sal i pebre.

9.
IMG 1930

I també les gambes pelades i ho reserveu tot junt.

10.
IMG 1932

En el mateix oli, salteu la sípia amb un punt de sal fins que agafi color i la reserveu també.

11.
IMG 1936

Ara, i si cal afegiu-hi una mica més d'oli, daureu la resta de l'all.

12.
IMG 1940

I aquestes làmines d'all les reserveu per decorar la paella al final.

13.
IMG 1944

Aboqueu-hi la barreja de tomàquet i deixeu-ho sofregir amb una mica de sal.

14.
IMG 1949

Un cop hagi perdut tota l'aigua i es comenci a enganxar, ja tindreu el sofregit enllestit.

15.
IMG 1952

En aquest punt, ja hi podeu incorporar la tinta. Jo he utilitzat la mateixa tinta de la sípia, però a les botigues de congelats venen tinta en sobres que podeu tenir al congelador. Es important resaltar que la tinta en cru resulta tòxica i es imprescindible coure-la. 

16.
IMG 1954

Un parell de voltes amb el sofregit i ja hi podeu incorporar la sípia.

17.
IMG 1960

En aquest punt, podeu parar el foc i marxar a fer el vermut. Després només us caldran 20 minuts per tenir el dinar fet.

18.
IMG 1965

En una altra paella amb unes gotes d'oli, poseu els fideus a enrosir. 

19.
IMG 1969

No deixeu de remenar o se us cremaran. Quan tinguin aquest bonic color, ja els podeu incorporar al sofregit.

20.
IMG 1891

Poseu a escalfar el brou de peix.

21.
IMG 1970

Barregeu durant un parell de minuts els fideus amb la sípia i el sofregit.

22.
IMG 1975

Aboqueu-hi el brou de peix. 

23.
IMG 1981

Deixeu-ho coure a foc mig durant uns 15 minuts, segons la mida de fideus que trieu. Jo utilitzo el número 4. Saleu-ho i tasteu-ho.

24.
IMG 1986

Un cop feta la pasta, i amb gràcia, col·loqueu per sobre el marisc.

25.
IMG 1987

També les làmines d'all.

26.
IMG 1994

I finalment, una mica de sal en escates per sobre.

27.
IMG 2005

Ara, doneu-li un cop de grill al forn durant 5 minuts.

28.
IMG 1999

Mentrestant, podeu fer un allioli per acompanyar, i prepareu un cornet de paper.

29.
IMG 2007

Així hi podreu posar uns punts d'allioli per tota la fideuada i la presència serà total.

30.
IMG 2012

Després d'un repós de 5-10 minuts, ja la podeu servir a taula.

31.
IMG 2023

Espectacular!

32.
IMG 2032

Bon profit!