Hola, gourmeter! Avui et portem una nova recepta marinera amb la qual no fallaràs i on el protagonista serà l'escamarlà ben fresc. Com sempre, només et caldran dues coses importants perquè et quedi bé: ganes de fer-la i productes de qualitat. Que vagi de gust!
4 escamarlans frescos
8 gambes pelades
1 sípia tallada a daus (amb la melsa i la tinta)
3 tomàquets ratllats
1 cullerada de pebre vermell
1,5 L de brou de peix
4 grans d'all laminats
400 g de fideus
oli d'oliva
pebre negre
sal
Variants:
- La pots acompanyar amb una mica d'allioli i llimona
- Hi pots afegir unes cloïsses
Prepareu tots els ingredients, així evitareu haver de sortir corrents a buscar el tomàquet quan calgui.
Netegeu el marisc i talleu per la meitat els escamarlans.
Aprofiteu per ratllar els tomàquets.
Afegiu-hi una mica de pebre vermell.
I la meitat de la melsa (o salsa marró) de la sípia. No en caldrà més, ja que és molt intensa de sabor.
Lamineu els alls.
Poseu-ne 3-4 làmines a aromatitzar un bon raig d'oli en una paella.
Seguidament, marqueu els escamarlans per les dues bandes. Amb sal i pebre.
I també les gambes pelades i ho reserveu tot junt.
En el mateix oli, salteu la sípia amb un punt de sal fins que agafi color i la reserveu també.
Ara, i si cal afegiu-hi una mica més d'oli, daureu la resta de l'all.
I aquestes làmines d'all les reserveu per decorar la paella al final.
Aboqueu-hi la barreja de tomàquet i deixeu-ho sofregir amb una mica de sal.
Un cop hagi perdut tota l'aigua i es comenci a enganxar, ja tindreu el sofregit enllestit.
En aquest punt, ja hi podeu incorporar la tinta. Jo he utilitzat la mateixa tinta de la sípia, però a les botigues de congelats venen tinta en sobres que podeu tenir al congelador. Es important resaltar que la tinta en cru resulta tòxica i es imprescindible coure-la.
Un parell de voltes amb el sofregit i ja hi podeu incorporar la sípia.
En aquest punt, podeu parar el foc i marxar a fer el vermut. Després només us caldran 20 minuts per tenir el dinar fet.
En una altra paella amb unes gotes d'oli, poseu els fideus a enrosir.
No deixeu de remenar o se us cremaran. Quan tinguin aquest bonic color, ja els podeu incorporar al sofregit.
Poseu a escalfar el brou de peix.
Barregeu durant un parell de minuts els fideus amb la sípia i el sofregit.
Aboqueu-hi el brou de peix.
Deixeu-ho coure a foc mig durant uns 15 minuts, segons la mida de fideus que trieu. Jo utilitzo el número 4. Saleu-ho i tasteu-ho.
Un cop feta la pasta, i amb gràcia, col·loqueu per sobre el marisc.
També les làmines d'all.
I finalment, una mica de sal en escates per sobre.
Ara, doneu-li un cop de grill al forn durant 5 minuts.
Mentrestant, podeu fer un allioli per acompanyar, i prepareu un cornet de paper.
Així hi podreu posar uns punts d'allioli per tota la fideuada i la presència serà total.
Després d'un repós de 5-10 minuts, ja la podeu servir a taula.
Espectacular!
Bon profit!