Avui us convidem a fer una fideuada d'aquelles que no s'obliden. Un plat elaborat i treballat amb la idea de facilitar al comensal el seu consum: res a pelar, res a treure del plat. Podeu afegir o treure ingredients al vostre gust, de peix o de carn, però com sempre, la qualitat del producte marcarà la diferència. Us atreviu a fer-la? Som-hi!
400 g de fideus (número 2)
1 sípia a trossos (amb la melsa)
2 tomàquets madurs
2 alls laminats
1 ceba trinxada
1/2 pebrot verd trinxat
16 gambes vermelles
16 cloïsses
un grapat de pèsols
1,5 l de fumet de peix (fet amb els caps de gamba, espines, api, ceba, llorer, pebre)
oli d'oliva
pebre negre
pebre vermell
sal
Variants:
Podeu fer-la amb escamarlans, calamar, pollastre, rap, lluç, etc..
Podeu acompanyar-la amb allioli

Heu de començar per preparar el fumet de peix. El podeu fer a la vostra manera, comprar-lo fet, o fer-lo aprofitant el cap i les pells de les gambes com veureu. La gamba ha de ser vermella.

Peleu les gambes.

Aprofiteu per retirar també els budells, que no interessa deixar-los, sobretot si són tan grans.

Molt bé, amb aquestes restes de gambes i unes espines de lluç (o qualsevol altre peix) farem el fumet.

Poseu un raig d'oli en una olla i daureu-ho tot menys l'api. De fet, podeu afegir unes boles de pebre negre també, en aquest moment. Jo ho he fet més endavant.

Afegiu a l'olla la fulla d'api.

I les boles de pebre negre, que abans m'he oblidat. Si no teniu no passa res.

Afegiu un parell de litres d'aigua i deixeu-ho bullir durant uns 20-25 minuts. Llavors pareu el foc i ho coleu. Aquest fumet el reserveu.

Molt bé! Amb el fumet ja fet, ara prepareu el sofregit o la marca. Trinxeu les verdures.

Ratlleu els tomàquets.

Afegiu la melsa de la sípia al tomàquet.

I ho barregeu bé.

Ara, a la paella amb un raig d'oli, daureu una mica la sípia.

Quan la sípia ja estigui feta, marqueu volta i volta les gambes.

I de seguida ho reserveu tot per separat, però junt, s'entén oi?


Sofregiu la ceba amb el pebrot.

I hi afegiu la barreja del tomàquet.

Deixeu-ho fer uns 10 minuts fins que s'evapori tot el líquid. Us ha de quedar gairebé una pasta.

Pareu el foc i passeu el sofregit a un pot per triturar. Es pot deixar el sofregit sense triturar, però jo ho faig pels nens "especialets" que tinc a casa.

Amb la batedora elèctrica, que us quedi ben fi.

Ara passeu el sofregit a la paella de nou i hi afegiu la sípia. Així, sense encendre el foc, ho podeu tapar i sortir a fer un vermut o comprar el diari, que ja teniu el dinar mig fet.

A continuació, poseu els fideus amb unes gotes a daurar en una paella.

És important no deixar de remenar, ja que es cremen ràpid. No us despisteu!

De cop i volta començarà a canviar el color. Apagueu el foc i reserveu-ho.


Tapeu-ho.

En dos o tres minuts s'hauran obert.

Ara ja podeu encendre el foc de la paella i afegir-hi els fideus. Remeneu-ho tot junt durant un parell de minuts, per afavorir la barreja de gustos. En paral·lel, escalfeu el brou.

Ara si, afegiu-hi el brou. Podeu fer el plat eixut, sucós o caldós, com més us agradi.

Saleu-ho una mica i deixeu fer el fideu uns 12 minuts aprox.

Quan faltin 5 minuts per acabar la cocció, podeu posar una grapat de pèsols si us agrada. Rectifiqueu de sal.

Pareu el foc. Ara col·loqueu les gambes i les cloïsses per sobre de la fideuada.

Així mateix ja es podria servir, reposant 10 minuts.

Però jo us recomano donar-li un cop de grill al forn, 3-4 minuts.

D'aquesta manera guanyarà en presentació amb aquesta capa torradeta superior, que és com ho fan als restaurants. I al mateix temps, s'escalfa tot el conjunt una mica.

Ja la podeu servir, ara si.

I a gaudir!

Jo l'he acompanyat amb una mica d'allioli que, amb tot ben peladet, és un autèntic plaer!

Bon profit!