Avui us convidem a fer una fideuada d'aquelles que no s'obliden. Un plat elaborat i treballat amb la idea de facilitar al comensal el seu consum: res a pelar, res a treure del plat. Podeu afegir o treure ingredients al vostre gust, de peix o de carn, però com sempre, la qualitat del producte marcarà la diferència. Us atreviu a fer-la? Som-hi!

 

Ingredients

400 g de fideus (número 2)

1 sípia a trossos (amb la melsa)

2 tomàquets madurs

2 alls laminats

1 ceba trinxada

1/2 pebrot verd trinxat

16 gambes vermelles

16 cloïsses

un grapat de pèsols

1,5 l de fumet de peix (fet amb els caps de gamba, espines, api, ceba, llorer, pebre)

oli d'oliva

pebre negre

pebre vermell

sal

Variants:

Podeu fer-la amb escamarlans, calamar, pollastre, rap, lluç, etc..

Podeu acompanyar-la amb allioli

Preparació
1.

Heu de començar per preparar el fumet de peix. El podeu fer a la vostra manera, comprar-lo fet, o fer-lo aprofitant el cap i les pells de les gambes com veureu. La gamba ha de ser vermella.

2.

Peleu les gambes.

3.

Aprofiteu per retirar també els budells, que no interessa deixar-los, sobretot si són tan grans.

4.

Molt bé, amb aquestes restes de gambes i unes espines de lluç (o qualsevol altre peix) farem el fumet.

5.

Poseu un raig d'oli en una olla i daureu-ho tot menys l'api. De fet, podeu afegir unes boles de pebre negre també, en aquest moment. Jo ho he fet més endavant.

6.

Afegiu a l'olla la fulla d'api.

7.

I les boles de pebre negre, que abans m'he oblidat. Si no teniu no passa res.

8.

Afegiu un parell de litres d'aigua i deixeu-ho bullir durant uns 20-25 minuts. Llavors pareu el foc i ho coleu. Aquest fumet el reserveu.

9.

Molt bé! Amb el fumet ja fet, ara prepareu el sofregit o la marca. Trinxeu les verdures.

10.

Ratlleu els tomàquets.

11.

Afegiu la melsa de la sípia al tomàquet.

12.

I ho barregeu bé.

13.

Ara, a la paella amb un raig d'oli, daureu una mica la sípia.

14.

Quan la sípia ja estigui feta, marqueu volta i volta les gambes.

15.

I de seguida ho reserveu tot per separat, però junt, s'entén oi?

16.
17.

Sofregiu la ceba amb el pebrot.

18.

I hi afegiu la barreja del tomàquet.

19.

Deixeu-ho fer uns 10 minuts fins que s'evapori tot el líquid. Us ha de quedar gairebé una pasta.

20.

Pareu el foc i passeu el sofregit a un pot per triturar. Es pot deixar el sofregit sense triturar, però jo ho faig pels nens "especialets" que tinc a casa.

21.

Amb la batedora elèctrica, que us quedi ben fi.

22.

Ara passeu el sofregit a la paella de nou i hi afegiu la sípia. Així, sense encendre el foc, ho podeu tapar i sortir a fer un vermut o comprar el diari, que ja teniu el dinar mig fet.

23.

A continuació, poseu els fideus amb unes gotes a daurar en una paella.

24.

És important no deixar de remenar, ja que es cremen ràpid. No us despisteu!

25.

De cop i volta començarà a canviar el color. Apagueu el foc i reserveu-ho.

26.
27.

Tapeu-ho.

28.

En dos o tres minuts s'hauran obert.

29.

Ara ja podeu encendre el foc de la paella i afegir-hi els fideus. Remeneu-ho tot junt durant un parell de minuts, per afavorir la barreja de gustos. En paral·lel, escalfeu el brou.

30.

Ara si, afegiu-hi el brou. Podeu fer el plat eixut, sucós o caldós, com més us agradi.

31.

Saleu-ho una mica i deixeu fer el fideu uns 12 minuts aprox.

32.

Quan faltin 5 minuts per acabar la cocció, podeu posar una grapat de pèsols si us agrada. Rectifiqueu de sal.

33.

Pareu el foc. Ara col·loqueu les gambes i les cloïsses per sobre de la fideuada.

34.

Així mateix ja es podria servir, reposant 10 minuts.

35.

Però jo us recomano donar-li un cop de grill al forn, 3-4 minuts.

36.

D'aquesta manera guanyarà en presentació amb aquesta capa torradeta superior, que és com ho fan als restaurants. I al mateix temps, s'escalfa tot el conjunt una mica.

37.

Ja la podeu servir, ara si.

38.

I a gaudir!

39.

Jo l'he acompanyat amb una mica d'allioli que, amb tot ben peladet, és un autèntic plaer!

40.

Bon profit!