En aquesta pàgina ja hem vist unes quantes maneres de fer els fideus de mar. En el cas d'avui, volem que la sípia sigui la protagonista i per aquest motiu hi afegirem la tinta d'una sola sípia. D'aquesta manera, la tinta no ens tenyirà la pasta de color negre, però ens aportarà tota l'essència de la sípia que busquem. Juntament amb un fumet de peix de roca, tot plegat ens garantirà un sabor excel·lent en aquest plat.
Com veureu, petites variants sobre una mateixa recepta us permetrà obtenir diferents resultats amb matisos que, de vegades, resulten sorprenents.
Senzill i bo. Som-hi!
400 g de fideus del número 2 (especial fideuada)
1 sípia gran amb la tinta tallada a daus petits
un grapat de cloïsses
brou vermell de peix
3 alls tallats a làmines
oli d'oliva
sal
![fideuada sipia pas1 fideuada sipia pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/32/26/74/fideuada-sipia-pas1.jpeg)
Hi ha qui fa servir fideus encara més prims, però els del número 2 són els més adients.
![fideuada sipia pas2 fideuada sipia pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/32/27/01/fideuada-sipia-pas2.jpeg)
Poseu les cloïsses en aigua i sal mitja horeta, per purgar-les de sorra.
![fideuada sipia pas3 fideuada sipia pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/32/27/28/fideuada-sipia-pas3.jpeg)
Poseu també a escalfar el fumet de peix.
![fideuada sipia pas5 fideuada sipia pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/32/27/82/fideuada-sipia-pas5.jpeg)
Reserveu la tinta.
![fideuada sipia pas6 fideuada sipia pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/32/28/09/fideuada-sipia-pas6.jpeg)
Ara talleu els alls a làmines
![fideuada sipia pas7 fideuada sipia pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/32/28/36/fideuada-sipia-pas7.jpeg)
Poseu una paella a escalfar amb un raig d'oli i daureu una mica els alls, que aromatitzin l'oli.
![fideuada sipia pas8 fideuada sipia pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/32/28/63/fideuada-sipia-pas8.jpeg)
A continuació, i amb compte amb les esquitxades, incorporeu-hi la sípia.
![fideuada sipia pas9 fideuada sipia pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/32/28/90/fideuada-sipia-pas9.jpeg)
Saleu-la una mica.
Deixeu que agafi color a foc fort.
![fideuada sipia pas11 fideuada sipia pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/32/29/44/fideuada-sipia-pas11.jpeg)
En un moment donat començarà a esclatar. Per evitar cremades tapeu la sípia amb una tapa.
![fideuada sipia pas12 fideuada sipia pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/32/29/71/fideuada-sipia-pas12.jpeg)
De tant en tant la remeneu. L'objectiu és que s'enganxi una mica a la paella. D'aquí n'extraurem tota la substància de la sípia. Però repeteixo, compte amb les cremades.
![fideuada sipia pas14 fideuada sipia pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/32/30/25/fideuada-sipia-pas14.jpeg)
Remeneu-los amb dos objectius: torrar el fideu i recollir l'essència de la sípia incrustada a la paella.
![fideuada sipia pas15 fideuada sipia pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/32/30/52/fideuada-sipia-pas15.jpeg)
Us ha de quedar la paella pràcticament neta.
![fideuada sipia pas17 fideuada sipia pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/32/31/06/fideuada-sipia-pas17.jpeg)
Afegiu-hi el fumet de peix ben calent fins cobrir-ho tot. La quantitat dependrà de si us agrada més o menys sucosa. Com a norma general, haureu de posar (com a mínim) el doble de líquid que de pasta.
![fideuada sipia pas18 fideuada sipia pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/32/31/33/fideuada-sipia-pas18.jpeg)
Saleu-ho.
![fideuada sipia pas19 fideuada sipia pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/32/31/60/fideuada-sipia-pas19.jpeg)
A continuació, i amb l'ajuda d'un colador, desfeu la tinta de la sípia amb una cullera.
![fideuada sipia pas20 fideuada sipia pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/32/31/87/fideuada-sipia-pas20.jpeg)
La tinta enfosquirà una mica el plat, però li donarà un sabor exquisit també.
![fideuada sipia pas21 fideuada sipia pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/32/32/14/fideuada-sipia-pas21.jpeg)
Deixeu que faci xup-xup durant 10 minuts a foc mig.
![fideuada sipia pas22 fideuada sipia pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/32/32/41/fideuada-sipia-pas22.jpeg)
Afegiu-hi les cloïsses.
![fideuada sipia pas23 fideuada sipia pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/32/32/68/fideuada-sipia-pas23.jpeg)
Deixeu-ho coure uns 5 minuts més.
![fideuada sipia pas24 fideuada sipia pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/32/32/95/fideuada-sipia-pas24.jpeg)
Finalment, doneu-li un cop de grill al forn per torrar els fideus, uns 5 minuts més a 200 graus.
![fideuada sipia pas25 fideuada sipia pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/32/33/22/fideuada-sipia-pas25.jpeg)
Deixeu reposar el plat 10 minuts abans de servir-lo.
![fideuada sipia pas26 fideuada sipia pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/32/33/49/fideuada-sipia-pas26.jpeg)
I cap a taula!
![fideuada sipia pas27 fideuada sipia pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/32/33/76/fideuada-sipia-pas27.jpeg)
Molt bona!
![fideuada sipia pas28 fideuada sipia pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/32/34/03/fideuada-sipia-pas28.jpeg)
Bon profit!