Segurament hi ha tantes maneres de fer la 'fideuà' com famílies als Països Catalans. Com veureu, amb pocs ingredients i bons aliments frescos, podem fer plats de bandera. Que vagi de gust.

Ingredients

800gr. sípia (amb la melsa)

400gr. fideus del nº 2

4 grans d'all  

4 gambes vermelles  

4 escamarlans  

2 tomàquets trinxats

1 culleradeta de pebre vermell dolç

1 ceba trinxada

aigua o brou de peix  

oli d'oliva

sal

Variants:

Es pot fer el sofregit sense ceba

Els fideus poden ser de cabell d'àngel o foradats

La sípia es pot canviar, totalment o parcialment per calamar  

Es pot fer amb brou de peix en comptes d'aigua

S'hi pot fer una reducció amb vi blanc abans de posar l'aigua

També es pot fer amb sardines, seitons, galeres.

S'hi pot afegir alliolli negat per sobre just abans de servir-los

Preparació
1.
fideuada pas1

Preparem tots els ingredients. Com que tenia brou de peix congelat, l'utilitzaré.

2.
fideuada pas2

Ratllem els dos tomàquets, ben madurs i grossos.

3.
fideuada pas3

Podeu barrejar la melsa de la sípia amb el tomàquet, si voleu.

4.
fideuada pas4
5.
fideuada pas6

En una paella amb un raig d'oli d'oliva... daurem el marisc, previament net i salat.

6.
fideuada pas7

Per les dues bandes, que quedi daurat però no cal coure'l massa.

7.
fideuada pas8

Reservem el marisc.

8.
fideuada pas9

Si cal afegiu més oli i daureu l'all.

9.
fideuada pas10

Seguidament incorporeu la ceba... i deixeu-la caramelitzar a foc baix...

10.
fideuada pas11

... uns 15-20 minutets... fins que agafi color marró.

11.
fideuada pas12

Mentre, anirem escalfant el brou de peix.

12.
fideuada pas13
13.
fideuada pas14

... ho barregem...

14.
fideuada pas15

... i hi posem el pebre vermell dolç.

15.
fideuada pas16

Ara deixeu confitar el tomàquet fins que es consumeixi tot el líquid.

16.
fideuada pas17

Heu de notar que es comença a enganxar i tot.

17.
fideuada pas18

Ara, incorporem la sípia tallada a daus... i la salem.

18.
fideuada pas19

Barregeu-lo tot plegat durant uns minuts.

19.
fideuada pas20

Ara, si voleu, ho podeu deixar així, amb el forn apagat, i sortir a fer un vermut.

20.
fideuada pas22

Calculeu una tassa per persona.

21.
fideuada pas23

Incorporem els fideus.

22.
fideuada pas25

Notareu que s'enganxa una mica del cul. Compte no se us cremi.

23.
fideuada pas26

Ara ja podem tirar el brou de peix o aigua bullent.

24.
fideuada pas27

Distribuïm el marisc per sobre.

25.
fideuada pas28

Ho salem.

26.
fideuada pas29

I deixem que faci xup-xup uns 10-15 minuts.

27.
fideuada pas30

Ummm... quina flaire, eh?

28.
fideuada pas31

Tasteu-lo de sal i rectifiqueu si cal. S'hi heu d'incorporar líquid sempre bullent.

29.
fideuada pas32

Ja per acabar, 5 minuts de grill al forn per torrar la capa superior.

30.
fideuada pas33

I ja el podem servir a taula.

31.
fideuada pas34

Fideuada bona bona.

32.
fideuada pas35

Just en el punt, sense estar seca... ni massa sucosa.

33.
fideuada pas36

Emplatem.

34.
fideuada pas37

Una gamba i un escamarlà per persona.

35.
fideuada pas38

Us agrada l'allioli negat?... doncs poseu-hi!

 

36.
fideuada pas39

Res millor que una bona fideuada amb allioli per salivar una estona.

37.
fideuada pas40

Acompanyeu-la d'un bon vi blanc... fresquet.

38.
fideuada pas41

Bon Profit!