Segurament hi ha tantes maneres de fer la 'fideuà' com famílies als Països Catalans. Com veureu, amb pocs ingredients i bons aliments frescos, podem fer plats de bandera. Que vagi de gust.
800gr. sípia (amb la melsa)
400gr. fideus del nº 2
4 grans d'all
4 gambes vermelles
4 escamarlans
2 tomàquets trinxats
1 culleradeta de pebre vermell dolç
1 ceba trinxada
aigua o brou de peix
oli d'oliva
sal
Variants:
Es pot fer el sofregit sense ceba
Els fideus poden ser de cabell d'àngel o foradats
La sípia es pot canviar, totalment o parcialment per calamar
Es pot fer amb brou de peix en comptes d'aigua
S'hi pot fer una reducció amb vi blanc abans de posar l'aigua
També es pot fer amb sardines, seitons, galeres.
S'hi pot afegir alliolli negat per sobre just abans de servir-los
Preparem tots els ingredients. Com que tenia brou de peix congelat, l'utilitzaré.
Ratllem els dos tomàquets, ben madurs i grossos.
Podeu barrejar la melsa de la sípia amb el tomàquet, si voleu.
En una paella amb un raig d'oli d'oliva... daurem el marisc, previament net i salat.
Per les dues bandes, que quedi daurat però no cal coure'l massa.
Reservem el marisc.
Si cal afegiu més oli i daureu l'all.
Seguidament incorporeu la ceba... i deixeu-la caramelitzar a foc baix...
... uns 15-20 minutets... fins que agafi color marró.
Mentre, anirem escalfant el brou de peix.
... ho barregem...
... i hi posem el pebre vermell dolç.
Ara deixeu confitar el tomàquet fins que es consumeixi tot el líquid.
Heu de notar que es comença a enganxar i tot.
Ara, incorporem la sípia tallada a daus... i la salem.
Barregeu-lo tot plegat durant uns minuts.
Ara, si voleu, ho podeu deixar així, amb el forn apagat, i sortir a fer un vermut.
Calculeu una tassa per persona.
Incorporem els fideus.
Notareu que s'enganxa una mica del cul. Compte no se us cremi.
Ara ja podem tirar el brou de peix o aigua bullent.
Distribuïm el marisc per sobre.
Ho salem.
I deixem que faci xup-xup uns 10-15 minuts.
Ummm... quina flaire, eh?
Tasteu-lo de sal i rectifiqueu si cal. S'hi heu d'incorporar líquid sempre bullent.
Ja per acabar, 5 minuts de grill al forn per torrar la capa superior.
I ja el podem servir a taula.
Fideuada bona bona.
Just en el punt, sense estar seca... ni massa sucosa.
Emplatem.
Una gamba i un escamarlà per persona.
Us agrada l'allioli negat?... doncs poseu-hi!
Res millor que una bona fideuada amb allioli per salivar una estona.
Acompanyeu-la d'un bon vi blanc... fresquet.
Bon Profit!