Fa temps ja us vaig ensenyar com fèiem els fideus a la cassola amb xoriço a casa nostra. Avui, he volgut fer la recepta més tradicional de totes que, al contrari que la que feia jo, no porta ni xoriço ni pernil... i els fideus són amb forat, a més que aquesta porta una picada d'ametlles. La resta és pràcticament igual. Totes dues són molt bones, sincerament us ho dic, però jo, particularment, segueixo preferint la del xoriço.
En qualsevol cas, està demostrat que els fideus a la cassola els fan de diferent manera a totes les famílies. Potser hi ha lleugeres variacions, amb pebrot verd o vermell, amb xoriço o sense, amb fetge de pollastre o sense, amb aigua, amb brou o amb pastilla de caldo precuinada... Però, al final, els que més ens agraden a tots, és clar, són els que fan (o feien) la nostra mare i la nostra àvia... Oi que sí? Doncs jo us recomano gaudir de les vostres receptes casolanes, de la vostra tradició familiar, i tant que sí! sense que siguin les més autèntiques, perquè són aquestes les que us portaran més records.
400 g de fideus perla (amb forat)
200 g de salsitxa
200 g de costella de porc
200 g de conill tallat
100 g de pèsols
3 tomàquets trinxats
1 ceba trinxada
llorer
oli d'oliva
sal
1 litre d'aigua
Per fer la picada:
2 grans d'all
uns brins de safrà
un grapadet d'ametlles torrades
julivert
Variants:
Es pot afegir pebrot verd o vermell al sofregit
La costella de porc pot ser confitada
S'hi poden afegir menuts de pollastre
Es poden fer els fideus amb carn i peix
En lloc d'aigua, s'hi pot posar caldo
Es pot afegir un rovell d'ou dur amb la picada
Preparem tots els ingredients.
Abans de res, a mi m'agrada deixar la picada preparada. Pelem unes ametlles torrades.
Les posem dins un morter.
Hi posem una mica de julivert fresc.
Uns brins de safrà.
Un polsim de sal.
Un parell de grans d'all que he pelat i he partit per la meitat.
Que quedi ben fi. En els períodes que no feu res de l'elaboració, podeu seguir matxucant-ho tot.
Ratllem els tomàquets madurs.
I hi posem una cullerada de pebre vermell.
Trinxem la ceba.
Piquem l'all.
Salem tota la carn. Les salsitxes les he fet a daus.
Ho empebrem també.
Hi tirem tota la carn, primer.
Deixem que agafi bon coloret per totes bandes. Penseu que la cocció dels fideus no és gaire estona i, per tant, la carn ha de quedar ben feta.
Hi afegim la ceba... i l'all picat...
Ho remenem...
... ho deixem uns 5 minutets, que agafi color la ceba...
... i llavors hi incorporem el tomàquet amb el pebre vermell.
Remeneu-ho bé...
... i tapeu-ho. Que es faci bé el tomàquet durant uns 8-10 minuts a foc mitjà-baix.
En una altra cassola, si voleu, podeu anar fent o escalfant un brou de pollastre. Jo en tenia de congelat. Sempre hi podeu posar aigua sola, però amb brou us agafarà un regust molt bo.
A poc a poc, el tomàquet caramel·litzarà amb la resta del sofregit i tot agafarà un color molt atractiu.
És el moment d'afegir-hi els pèsols, que si són de temporada, millor. Altrament, han de ser congelats.
Immediatament, hi aboquem tot el brou. Aproximadament un litre. La quantitat de líquid variarà si us agraden els fideus més o menys secs. En aquesta ocasió, amb un litre queden gairebé secs.
Hi tirem un polsim de sal.
Ho remenem una mica...
... i quan arrenqui el bull hi incorporarem els fideus.
Normalment utilitzo aquests fideus...
... però avui he comprat aquests altres que, tot i que tenen forat, no són tan gruixuts.
Cap a dins.
Ho remenem una mica i deixem que es facin.
Ja sabeu que les cassoles de fang conserven molt la calor. Per tant, haurem d'apagar el foc quan als fideus els faltin un puntet de cocció... i s'acabaran de fer amb la calor residual. Aproximadament, uns 12-14 minuts.
Tireu un parell de cullerades de caldo dins la picada per deixatar-la una mica.
Agafarà una textura més aigualida.
A mitja cocció, hi aboquem la picada.
La repartim bé.
Ara esperem aquests 12 minutets fins que es facin els fideus. Podeu sacsejar la cassola per evitar que s'enganxi del cul.
Blup blup! Rectifiqueu de sal, si cal.
Els fideus són un pelet durs. Apaguem el foc.
Cobriu la cassola amb un tros de paper d'alumini i deixeu-los reposar 10 minuts abans de servir.
Torneu-los a tastar. Segur que els fideus ja són ben cuits.
Ja tenim fets els nostres fideus a la cassola tradicionals.
Com podeu veure, no queden secs... però tampoc massa sucosos.
Emplatem.
Ummm.
Són bons fets així, també.
Acompanyeu-los d'un bon vi negre de taula.
Aquests es poden menjar amb cullera o amb forquilla.
Bon profit!