Fa temps ja us vaig ensenyar com fèiem els fideus a la cassola amb xoriço a casa nostra. Avui,  he volgut fer la recepta més tradicional de totes que, al contrari que la que feia jo, no porta ni xoriço ni pernil... i els fideus són amb forat, a més que aquesta porta una picada d'ametlles. La resta és pràcticament igual. Totes dues són molt bones, sincerament us ho dic, però jo, particularment, segueixo preferint la del xoriço.

En qualsevol cas, està demostrat que els fideus a la cassola els fan de diferent manera a totes les famílies. Potser hi ha lleugeres variacions, amb pebrot verd o vermell, amb xoriço o sense, amb fetge de pollastre o sense, amb aigua, amb brou o amb pastilla de caldo precuinada... Però, al final, els que més ens agraden a tots, és clar, són els que fan (o feien) la nostra mare i la nostra àvia... Oi que sí? Doncs jo us recomano gaudir de les vostres receptes casolanes, de la vostra tradició familiar, i tant que sí! sense que siguin les més autèntiques, perquè són aquestes les que us portaran més records.

Ingredients

400 g de fideus perla (amb forat)

200 g de salsitxa

200 g de costella de porc

200 g de conill tallat

100 g de pèsols

3 tomàquets trinxats

1 ceba trinxada

llorer

oli d'oliva

sal

1 litre d'aigua

Per fer la picada:

2 grans d'all

uns brins de safrà

un grapadet d'ametlles torrades

julivert

Variants:

Es pot afegir pebrot verd o vermell al sofregit

La costella de porc pot ser confitada

S'hi poden afegir menuts de pollastre

Es poden fer els fideus amb carn i peix

En lloc d'aigua, s'hi pot posar caldo

Es pot afegir un rovell d'ou dur amb la picada

Preparació
1.
fideus cassola tradicionals pas1

Preparem tots els ingredients.

2.
fideus cassola tradicionals pas2

Abans de res, a mi m'agrada deixar la picada preparada. Pelem unes ametlles torrades.

3.
fideus cassola tradicionals pas3

Les posem dins un morter.

4.
fideus cassola tradicionals pas4

Hi posem una mica de julivert fresc.

5.
fideus cassola tradicionals pas5

Uns brins de safrà.

6.
fideus cassola tradicionals pas6

Un polsim de sal.

7.
fideus cassola tradicionals pas7

Un parell de grans d'all que he pelat i he partit per la meitat.

8.
fideus cassola tradicionals pas9

Que quedi ben fi. En els períodes que no feu res de l'elaboració, podeu seguir matxucant-ho tot.

9.
fideus cassola tradicionals pas10

Ratllem els tomàquets madurs.

10.
fideus cassola tradicionals pas11

I hi posem una cullerada de pebre vermell.

11.
fideus cassola tradicionals pas12

Trinxem la ceba.

12.
fideus cassola tradicionals pas13

Piquem l'all.

13.
fideus cassola tradicionals pas14

Salem tota la carn. Les salsitxes les he fet a daus.

14.
fideus cassola tradicionals pas15

Ho empebrem també.

15.
fideus cassola tradicionals pas17

Hi tirem tota la carn, primer.

16.
fideus cassola tradicionals pas18

Deixem que agafi bon coloret per totes bandes. Penseu que la cocció dels fideus no és gaire estona i, per tant, la carn ha de quedar ben feta.

17.
fideus cassola tradicionals pas19

Hi afegim la ceba... i l'all picat...

18.
fideus cassola tradicionals pas20

Ho remenem...

19.
fideus cassola tradicionals pas21

... ho deixem uns 5 minutets, que agafi color la ceba...

20.
fideus cassola tradicionals pas22

... i llavors hi incorporem el tomàquet amb el pebre vermell.

21.
fideus cassola tradicionals pas23

Remeneu-ho bé...

22.
fideus cassola tradicionals pas24

... i tapeu-ho. Que es faci bé el tomàquet durant uns 8-10 minuts a foc mitjà-baix.

23.
fideus cassola tradicionals pas25

En una altra cassola, si voleu, podeu anar fent o escalfant un brou de pollastre. Jo en tenia de congelat. Sempre hi podeu posar aigua sola, però amb brou us agafarà un regust molt bo.

24.
fideus cassola tradicionals pas26

A poc a poc, el tomàquet caramel·litzarà amb la resta del sofregit i tot agafarà un color molt atractiu.

25.
fideus cassola tradicionals pas27

És el moment d'afegir-hi els pèsols, que si són de temporada, millor. Altrament, han de ser congelats.

26.
fideus cassola tradicionals pas28

Immediatament, hi aboquem tot el brou. Aproximadament un litre. La quantitat de líquid variarà si us agraden els fideus més o menys secs. En aquesta ocasió, amb un litre queden gairebé secs.

27.
fideus cassola tradicionals pas29

Hi tirem un polsim de sal.

28.
fideus cassola tradicionals pas30

Ho remenem una mica...

29.
fideus cassola tradicionals pas31

... i quan arrenqui el bull hi incorporarem els fideus.

30.
fideus cassola tradicionals pas32

Normalment utilitzo aquests fideus...

31.
fideus cassola tradicionals pas33

... però avui he comprat aquests altres que, tot i que tenen forat, no són tan gruixuts.

32.
fideus cassola tradicionals pas34

Cap a dins.

33.
fideus cassola tradicionals pas35

Ho remenem una mica i deixem que es facin.

34.
fideus cassola tradicionals pas36

Ja sabeu que les cassoles de fang conserven molt la calor. Per tant, haurem d'apagar el foc quan als fideus els faltin un puntet de cocció... i s'acabaran de fer amb la calor residual. Aproximadament, uns 12-14 minuts.

35.
fideus cassola tradicionals pas37

Tireu un parell de cullerades de caldo dins la picada per deixatar-la una mica.

36.
fideus cassola tradicionals pas38

Agafarà una textura més aigualida.

37.
fideus cassola tradicionals pas39

A mitja cocció, hi aboquem la picada.

38.
fideus cassola tradicionals pas40

La repartim bé.

39.
fideus cassola tradicionals pas41

Ara esperem aquests 12 minutets fins que es facin els fideus. Podeu sacsejar la cassola per evitar que s'enganxi del cul.

40.
fideus cassola tradicionals pas42

Blup blup! Rectifiqueu de sal, si cal.

41.
fideus cassola tradicionals pas43

Els fideus són un pelet durs. Apaguem el foc.

42.
fideus cassola tradicionals pas44

Cobriu la cassola amb un tros de paper d'alumini i deixeu-los reposar 10 minuts abans de servir.

43.
fideus cassola tradicionals pas45

Torneu-los a tastar. Segur que els fideus ja són ben cuits.

44.
fideus cassola tradicionals pas46

Ja tenim fets els nostres fideus a la cassola tradicionals.

45.
fideus cassola tradicionals pas47

Com podeu veure, no queden secs... però tampoc massa sucosos.

46.
fideus cassola tradicionals pas48

Emplatem.

47.
fideus cassola tradicionals pas49

Ummm.

48.
fideus cassola tradicionals pas50

Són bons fets així, també.

49.
fideus cassola tradicionals pas51

Acompanyeu-los d'un bon vi negre de taula.

50.
fideus cassola tradicionals pas52

Aquests es poden menjar amb cullera o amb forquilla.

51.
fideus cassola tradicionals pas53

Bon profit!