Si sou amants de la cuina tradicional marinera (com jo), avui esteu de sort!
Una recepta típicament calera on teniu moltes variants per triar i aprofitar tot aquell peix i marisc de temporada que trobeu a la peixateria. En el meu cas d'avui, un corball de primera (que no sempre és fàcil de trobar) i uns escamarlans vius m'han conduït fins a la recepta. A més, amb unes poques galeres i l'espina del corball arreglarem el fumet de peix.
Com sempre us dic, amb ingredients de qualitat, amor i treball, podeu fer un plat a casa vostra que estarà a l'altura de qualsevol bon restaurant de costa i, a més a més, segurament us sortirà més econòmic i tot.
Som-hi!
1 corball tallat a filets
4 escamarlans (1 per persona)
300 g de fideus del número 4
1,5 l brou de peix (aigua, galeres, les espines del corball, cap, etc.)
1 nyora
3 grans d'all laminats
2 tomàquets ratllats
1 ceba trinxada
1 cullerada de pebre vermell dolç
oli d'oliva
julivert fresc
sal
Variants:
- Podeu fer el mateix plat amb arròs
- Podeu canviar el peix i el marisc (gambes, lluç, rap, etc.)
![IMG 2957 IMG 2957](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/32/02/85/img-2957.jpeg)
Primer de tot, renteu bé els escamarlans.
![IMG 2959 IMG 2959](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/32/03/27/img-2959.jpeg)
I prepareu la resta d'ingredients. Que no us falti res, que després emprenya molt haver d'anar corrents al súper, oi?
![IMG 2961 IMG 2961](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/32/03/66/img-2961.jpeg)
Poseu la nyora oberta a hidratar amb una mica d'aigua calenta.
![IMG 2962 IMG 2962](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/32/03/90/img-2962.jpeg)
Ara prepareu el fumet amb les espines del corball i el peix de roca que trobeu a la vostra peixateria, com aquestes galeres. Amb un litre i mig en teniu prou per a 4-6 persones. Deixeu-ho bullir uns 20 minuts amb una mica de sal i a foc mitjà.
![IMG 2971 IMG 2971](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/32/05/37/img-2971.jpeg)
Afegiu-hi la nyora al fumet amb tota l'aigua. Ara que hi penso... he fet una mica el passerell. Podeu posar la nyora directament dins el fumet. El costum de posar-la a hidratar, hehe.
![IMG 3000 IMG 3000](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/32/08/34/img-3000.jpeg)
Per cert, de tant en tant, aprofiteu per aixafar bé tot el peix del fumet i extreure així tot el sabor. Saleu el fumet lleugerament també. Un cop fet apagueu el foc i el reserveu.
![IMG 2968 IMG 2968](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/32/05/64/img-2968.jpeg)
Mentre es fa el brou, prepareu i netegeu el peix.
![IMG 2979 IMG 2979](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/32/05/97/img-2979.jpeg)
Un cop net, assequeu-lo bé amb paper.
![IMG 2982 IMG 2982](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/32/06/60/img-2982.jpeg)
En una cassola amb uns grans d'all laminats i un bon raig d'oli d'oliva, marqueu el peix per les dues bandes. El podeu salar lleugerament.
![IMG 2988 IMG 2988](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/32/07/05/img-2988.jpeg)
Un cop estigui ben marcat, el reserveu.
![IMG 2994 IMG 2994](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/32/07/89/img-2994.jpeg)
En el mateix oli marqueu també els escamarlans.
![IMG 3009 IMG 3009](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/32/08/85/img-3009.jpeg)
En el mateix oli (i si cal, afegiu-n'hi una mica més), poseu la ceba a daurar amb una mica de sal fins que agafi coloret.
![IMG 3015 IMG 3015](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/32/44/70/img-3015.jpeg)
Afegiu-hi els tomàquets triturats. Deixeu-ho sofregir uns minuts fins que el tomàquet perdi tota l'aigua i comenci a caramel·litzar.
![IMG 3023 IMG 3023](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/32/09/66/img-3023.jpeg)
A continuació, ja podeu tirar els fideus. Entre 80-100 g per persona.
![IMG 3026 IMG 3026](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/32/10/11/img-3026.jpeg)
I remeneu-ho bé, que els fideus s'impregnin bé del sofregit.
![IMG 3031 IMG 3031](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/32/10/50/img-3031.jpeg)
Ara, ja podeu tirar el brou. Coleu-ho bé. La quantitat de brou sempre és relativa. Dependrà de si us agrada més sucós o més eixut. També penseu que el fideu es fa abans que l'arròs i no necessita massa líquid. Que cobreixi bé els fideus.
![IMG 3033 IMG 3033](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/32/10/83/img-3033.jpeg)
Saleu el brou i deixeu coure el fideu uns 10-12 minuts.
![IMG 3046 IMG 3046](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/32/11/28/img-3046.jpeg)
Un minut abans d'apagar el foc, rectifiqueu de sal si cal, i llavors decoreu la cassola amb el corball, que s'acabarà de fer amb la calor residual. També els escamarlans. I per descomptat, si us agrada, tireu-hi una mica de julivert fresc trinxat per sobre.
![IMG 3056 IMG 3056](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/32/11/76/img-3056.jpeg)
Per acabar, poseu la cassola al forn en mode grill (part superior) durant 3-4 minuts a uns 180 graus fins que tingui un bon color daurat.
![IMG 3057 IMG 3057](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/32/12/21/img-3057.jpeg)
I ja ho tenim amics meus! Deixeu reposar la cassola 5-10 minuts abans de servir.
![IMG 3062 IMG 3062](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/32/12/45/img-3062.jpeg)
I ja podeu emplatar, primer els fideus a la part inferior.
![IMG 3078 IMG 3078](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/32/13/05/img-3078.jpeg)
Garantiu un tros de corball i un escamarlà per cada plat i serviu-lo amb allioli si us agrada.
![IMG 3063 IMG 3063](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/37/32/13/29/img-3063.jpeg)
Bon profit!