Si sou amants de la cuina tradicional marinera (com jo), avui esteu de sort!

Una recepta típicament calera on teniu moltes variants per triar i aprofitar tot aquell peix i marisc de temporada que trobeu a la peixateria. En el meu cas d'avui, un corball de primera (que no sempre és fàcil de trobar) i uns escamarlans vius m'han conduït fins a la recepta. A més, amb unes poques galeres i l'espina del corball arreglarem el fumet de peix.

Com sempre us dic, amb ingredients de qualitat, amor i treball, podeu fer un plat a casa vostra que estarà a l'altura de qualsevol bon restaurant de costa i, a més a més, segurament us sortirà més econòmic i tot.

Som-hi!

Ingredients

1 corball tallat a filets

4 escamarlans (1 per persona)

300 g de fideus del número 4

1,5 l brou de peix (aigua, galeres, les espines del corball, cap, etc.)

1 nyora 

3 grans d'all laminats

2 tomàquets ratllats

1 ceba trinxada

1 cullerada de pebre vermell dolç

oli d'oliva

julivert fresc

sal

Variants:

- Podeu fer el mateix plat amb arròs

- Podeu canviar el peix i el marisc (gambes, lluç, rap, etc.)

Preparació
1.
IMG 2957

Primer de tot, renteu bé els escamarlans.

2.
IMG 2959

I prepareu la resta d'ingredients. Que no us falti res, que després emprenya molt haver d'anar corrents al súper, oi?

3.
IMG 2961

Poseu la nyora oberta a hidratar amb una mica d'aigua calenta. 

4.
IMG 2962

Ara prepareu el fumet amb les espines del corball i el peix de roca que trobeu a la vostra peixateria, com aquestes galeres. Amb un litre i mig en teniu prou per a 4-6 persones. Deixeu-ho bullir uns 20 minuts amb una mica de sal i a foc mitjà.

5.
IMG 2971

Afegiu-hi la nyora al fumet amb tota l'aigua. Ara que hi penso... he fet una mica el passerell. Podeu posar la nyora directament dins el fumet. El costum de posar-la a hidratar, hehe.

6.
IMG 3000

Per cert, de tant en tant, aprofiteu per aixafar bé tot el peix del fumet i extreure així tot el sabor. Saleu el fumet lleugerament també. Un cop fet apagueu el foc i el reserveu.

7.
IMG 2968

Mentre es fa el brou, prepareu i netegeu el peix.

8.
IMG 2979

Un cop net, assequeu-lo bé amb paper.

9.
IMG 2982

En una cassola amb uns grans d'all laminats i un bon raig d'oli d'oliva, marqueu el peix per les dues bandes. El podeu salar lleugerament.

10.
IMG 2988

Un cop estigui ben marcat, el reserveu.

11.
IMG 2994

En el mateix oli marqueu també els escamarlans.

12.
IMG 3009

En el mateix oli (i si cal, afegiu-n'hi una mica més), poseu la ceba a daurar amb una mica de sal fins que agafi coloret.

13.
IMG 3015

Afegiu-hi els tomàquets triturats. Deixeu-ho sofregir uns minuts fins que el tomàquet perdi tota l'aigua i comenci a caramel·litzar. 

14.
IMG 3023

A continuació, ja podeu tirar els fideus. Entre 80-100 g per persona.

15.
IMG 3026

I remeneu-ho bé, que els fideus s'impregnin bé del sofregit.

16.
IMG 3031

Ara, ja podeu tirar el brou. Coleu-ho bé. La quantitat de brou sempre és relativa. Dependrà de si us agrada més sucós o més eixut. També penseu que el fideu es fa abans que l'arròs i no necessita massa líquid. Que cobreixi bé els fideus.

17.
IMG 3033

Saleu el brou i deixeu coure el fideu uns 10-12 minuts. 

18.
IMG 3046

Un minut abans d'apagar el foc, rectifiqueu de sal si cal, i llavors decoreu la cassola amb el corball, que s'acabarà de fer amb la calor residual. També els escamarlans. I per descomptat, si us agrada, tireu-hi una mica de julivert fresc trinxat per sobre.

19.
IMG 3056

Per acabar, poseu la cassola al forn en mode grill (part superior) durant 3-4 minuts a uns 180 graus fins que tingui un bon color daurat.

20.
IMG 3057

I ja ho tenim amics meus! Deixeu reposar la cassola 5-10 minuts abans de servir.

21.
IMG 3062

I ja podeu emplatar, primer els fideus a la part inferior.

22.
IMG 3078

Garantiu un tros de corball i un escamarlà per cada plat i serviu-lo amb allioli si us agrada.

23.
IMG 3063

Bon profit!