Com ens agraden els plats mariners! Fins ara, el costum deia que cada mestressa seguís les receptes de la seva pròpia tradició familiar per fer els fideus a la cassola, i que, segons l’època de l’any, preparés els fideus amb uns ingredients o uns altres, a vegades amb productes del mar, d’altres amb productes de la terra, o fins i tot, barrejant productes de les dues procedències: fideus amb verduretes de temporada, fideus negres amb sèpia i gamba de Blanes, fideus amb llamàntol, fideus a l'aroma de carbó, fideus de "senyorito", fideus de pescador amb rap i marisc, fideus amb caragols i conill, fideus amb aranya de cap negre...
No acabaríem mai. Hi ha tantes receptes com famílies: això si, el comú denominador sempre és el fideu. Nosaltres avui, us presentem un dels plats més coneguts i tradicionals del municipi de Tossa de Mar que estem segurs us encantarà. Esperem que us agradin i que us deixeu emportar per la història culinària!
4 gambes vermelles
4 escamarlans
un grapat de cloïsses
mig pebrot verd a daus petits
1 ceba mitjana trinxada
1 all laminat
tomàquet triturat natural
oli d'oliva
1 litre de brou de peix
sal
VARIANTS:
A Tossa hi ha qui hi posa poma
Es poden posar musclos oberts al vapor per sobre
Podeu afegir un got de vi blanc al sofregit
![fideus mariners lestil tossa pas1 fideus mariners lestil tossa pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/32/35/95/fideus-mariners-lestil-tossa-pas1.jpeg)
Prepareu els ingredients.
![fideus mariners lestil tossa pas2 fideus mariners lestil tossa pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/32/36/22/fideus-mariners-lestil-tossa-pas2.jpeg)
Mentrestant, poseu les cloïsses amb aigua i abundant sal per purgar-les de sorra.
![fideus mariners lestil tossa pas3 fideus mariners lestil tossa pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/32/36/49/fideus-mariners-lestil-tossa-pas3.jpeg)
Renteu la sípia i talleu-la a daus.
![fideus mariners lestil tossa pas5 fideus mariners lestil tossa pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/32/37/03/fideus-mariners-lestil-tossa-pas5.jpeg)
Barregeu la salsa marró amb el tomàquet.
![fideus mariners lestil tossa pas6 fideus mariners lestil tossa pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/32/37/30/fideus-mariners-lestil-tossa-pas6.jpeg)
Poseu un bon raig d'oli d'oliva a escalfar en una cassola baixa amb un all laminat per donar gust i aroma. Salteu les gambes i els escamarlans per les dues bandes.
![fideus mariners lestil tossa pas7 fideus mariners lestil tossa pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/32/37/57/fideus-mariners-lestil-tossa-pas7.jpeg)
Reserveu-ho.
![fideus mariners lestil tossa pas8 fideus mariners lestil tossa pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/32/37/84/fideus-mariners-lestil-tossa-pas8.jpeg)
Dins la mateixa cassola (si cal afegiu-hi una mica més d'oli), salteu la sípia i la reserveu amb el marisc.
![fideus mariners lestil tossa pas9 fideus mariners lestil tossa pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/32/38/11/fideus-mariners-lestil-tossa-pas9.jpeg)
En el mateix oli fregiu el pebrot verd.
![fideus mariners lestil tossa pas10 fideus mariners lestil tossa pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/32/38/38/fideus-mariners-lestil-tossa-pas10.jpeg)
Quan canviï de color afegiu-hi la ceba trinxada.
![fideus mariners lestil tossa pas11 fideus mariners lestil tossa pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/32/38/65/fideus-mariners-lestil-tossa-pas11.jpeg)
Quan la ceba i el pebrot estiguin ben sofregits, tireu-hi uns brins de safrà.
![fideus mariners lestil tossa pas12 fideus mariners lestil tossa pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/32/38/92/fideus-mariners-lestil-tossa-pas12.jpeg)
Seguidament, aboqueu dins la cassola el tomàquet amb la melsa.
![fideus mariners lestil tossa pas13 fideus mariners lestil tossa pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/32/39/19/fideus-mariners-lestil-tossa-pas13.jpeg)
Deixeu-ho sofregir a foc baix amb una mica de sal fins que s'evapori tot el líquid i comenci a caramel·litzar.
![fideus mariners lestil tossa pas14 fideus mariners lestil tossa pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/32/39/46/fideus-mariners-lestil-tossa-pas14.jpeg)
Ara, ja hi podreu tirar la sípia de nou i barrejar-ho bé.
![fideus mariners lestil tossa pas15 fideus mariners lestil tossa pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/32/40/15/fideus-mariners-lestil-tossa-pas15.jpeg)
Seguidament, tireu els fideus. Recordeu: de 80 a 100g per persona. Jo he tirat quatre gots plens.
![fideus mariners lestil tossa pas16 fideus mariners lestil tossa pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/32/40/60/fideus-mariners-lestil-tossa-pas16.jpeg)
Aboqueu-hi el brou ben calent. Jo he fet servir un litre.
![fideus mariners lestil tossa pas17 fideus mariners lestil tossa pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/32/40/87/fideus-mariners-lestil-tossa-pas17.jpeg)
Quan arrenqui el bull de nou, repartiu les cloïsses dins el brou.
![fideus mariners lestil tossa pas18 fideus mariners lestil tossa pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/32/41/14/fideus-mariners-lestil-tossa-pas18.jpeg)
Els fideus estaran cuits en 10-12 minuts en total. Quan porti 5 minuts, afegiu-hi les gambes i els escamarlans ben repartits.
![fideus mariners lestil tossa pas19 fideus mariners lestil tossa pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/32/41/41/fideus-mariners-lestil-tossa-pas19.jpeg)
Rectifiqueu de sal, i tasteu el suc.
![fideus mariners lestil tossa pas20 fideus mariners lestil tossa pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/32/41/68/fideus-mariners-lestil-tossa-pas20.jpeg)
Un cop fets els fideus, apagueu el foc.
![fideus mariners lestil tossa pas21 fideus mariners lestil tossa pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/32/41/95/fideus-mariners-lestil-tossa-pas21.jpeg)
Passeu la cassola al forn en mode grill i deixeu-ho torrar uns 5 minuts. Això li donarà una presentació més professional i atractiva a la vista.
![fideus mariners lestil tossa pas22 fideus mariners lestil tossa pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/32/42/22/fideus-mariners-lestil-tossa-pas22.jpeg)
I ja ho podeu servir a taula.
![fideus mariners lestil tossa pas23 fideus mariners lestil tossa pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/32/42/49/fideus-mariners-lestil-tossa-pas23.jpeg)
Bon profit!