Hola, gourmeters! De nou, una recepta espectacular. Un plat que fa festa i que, alhora, et farà llepar els dits! Bons ingredients, una mica de paciència i èxit garantit a taula. Aquesta recepta és per a 4-6 persones.
Som-hi!
6 gambes vermelles
8-10 galeres
12-14 llagostins
2 calamars mitjans tallats a rodanxes
200 ml tomàquet fregit
salsa marró de sípia (melsa)
2 alls laminats
350 g fideus del número 3 o 4 (al gust)
1 L de brou de peix
oli d'oliva verge extra
julivert
sal
Variants:
- Pots fer servir altres productes del mar o afegir-hi trossos de peix sense espina
- Pots incorporar musclos i/o cloïsses
- Pots fer el brou de peix amb unes espines de lluç o rap, les peles dels llagostins i les galeres
![IMG 5679 IMG 5679](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/90/41/69/img-5679.jpeg)
Prepareu el marisc.
![IMG 5686 IMG 5686](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/90/41/96/img-5686.jpeg)
Si voleu fer vosaltres mateixos el brou, prepareu una olla amb abundant aigua i poseu-hi les espines que tingueu (rap, lluç, peix de roca, etc). Jo em guardo les parts més lletges i espines del peix que compro al congelador, i de tant en tant faig un brou. Podeu posar-hi el peix congelat a l'aigua directament.
![IMG 5691 IMG 5691](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/90/42/23/img-5691.jpeg)
Mentrestant, en paral·lel, en una paella tireu un bon raid d'oli d'oliva verge i daureu els alls laminats per aromatitzar l'oli.
![IMG 5695 IMG 5695](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/90/42/50/img-5695.jpeg)
Salteu els llagostins amb un punt de sal.
![IMG 5702 IMG 5702](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/90/42/77/img-5702.jpeg)
Volta i volta i els reserveu.
![IMG 5705 IMG 5705](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/90/43/04/img-5705.jpeg)
En el mateix oli, salteu també les galeres.
![IMG 5713 IMG 5713](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/90/43/31/img-5713.jpeg)
Podeu preparar el tomàquet i el barregeu amb la melsa de la sípia.
![IMG 5720 IMG 5720](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/90/43/58/img-5720.jpeg)
També, mentrestant, podeu anar pelant els llagostins.
![IMG 5722 IMG 5722](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/90/44/78/img-5722.jpeg)
Incorporeu les pells i els caps dels llagostins a l'olla del brou.
![IMG 5726 IMG 5726](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/90/45/05/img-5726.jpeg)
Reserveu-vos les dues o tres galeres més maques per decorar el plat.
![IMG 5731 IMG 5731](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/90/45/32/img-5731.jpeg)
La resta de galeres, cap a l'oll del fumet.
![IMG 5736 IMG 5736](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/90/45/59/img-5736.jpeg)
Remeneu-ho bé, ho saleu una mica i ho deixeu bullir uns 20 minuts.
![IMG 5732 IMG 5732](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/90/45/86/img-5732.jpeg)
Mentrestant, i si cal afegiu-hi una mica més d'oli, salteu les gambes vermelles amb un punt de sal.
![IMG 5743 IMG 5743](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/90/46/13/img-5743.jpeg)
I les reserveu juntament amb les galeres i els llagostins pelats.
![IMG 5745 IMG 5745](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/90/46/67/img-5745.jpeg)
Ara, salteu també el calamar, aquest cop sense sal.
![IMG 5749 IMG 5749](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/90/46/94/img-5749.jpeg)
De tant en tant, amb una cullera, aixafeu bé les galeres per extreure tota la seva substància. Us quedarà una brou espectacular!
![IMG 5753 IMG 5753](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/90/47/21/img-5753.jpeg)
Quan el calamar comenci a esclatar, ja hi podeu incorporar el tomàquet amb la melsa.
![IMG 5761 IMG 5761](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/90/47/48/img-5761.jpeg)
Barregeu-ho bé i deixeu-ho fer un parell de minuts.
![IMG 5770 IMG 5770](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/90/47/75/img-5770.jpeg)
Ara ja hi podeu afegir els fideus. Uns 80-100 grams màxim per persona.
![IMG 5771 IMG 5771](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/90/48/02/img-5771.jpeg)
Podeu fer un espai al mig de la paella i daurar-los una mica. Però recordeu que no es tracta d'una fideuada clàssica (amb fideus més fins i torrats), si no d'uns fideus mariners.
![IMG 5778 IMG 5778](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/90/48/29/img-5778.jpeg)
El brou ja el tindreu fet.
![IMG 5780 IMG 5780](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/90/48/56/img-5780.jpeg)
Afegiu-hi el doble de brou (mínim) que de pasta i el passeu per un colador.
![IMG 5783 IMG 5783](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/90/48/83/img-5783.jpeg)
Saleu-ho una mica.
![IMG 5791 IMG 5791](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/90/49/10/img-5791.jpeg)
Als 5 minuts, ja hi podreu incorporar el marisc que teniu reservat.
![IMG 5795 IMG 5795](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/90/49/37/img-5795.jpeg)
I com no, una mica de julivert trinxat per sobre. Rectifiqueu de sal.
![IMG 5801 IMG 5801](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/90/49/64/img-5801.jpeg)
Quan la pasta estigui pràcticament cuita, poseu la paella a gratinar 5 minuts al forn. Així us quedarà una capa cruixent de cine!
![IMG 5806 IMG 5806](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/90/49/91/img-5806.jpeg)
Deixeu reposar el plat 5-10 minuts més abans de servir-lo a taula.
![IMG 5807 IMG 5807](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/90/50/33/img-5807.jpeg)
El podeu acompanyar amb una mica d'allioli si us agrada.
![IMG 5830 IMG 5830](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/45/90/50/60/img-5830.jpeg)
Bon profit!