Hola, gourmeters! De nou, una recepta espectacular. Un plat que fa festa i que, alhora, et farà llepar els dits! Bons ingredients, una mica de paciència i èxit garantit a taula. Aquesta recepta és per a 4-6 persones.
Som-hi!
6 gambes vermelles
8-10 galeres
12-14 llagostins
2 calamars mitjans tallats a rodanxes
200 ml tomàquet fregit
salsa marró de sípia (melsa)
2 alls laminats
350 g fideus del número 3 o 4 (al gust)
1 L de brou de peix
oli d'oliva verge extra
julivert
sal
Variants:
- Pots fer servir altres productes del mar o afegir-hi trossos de peix sense espina
- Pots incorporar musclos i/o cloïsses
- Pots fer el brou de peix amb unes espines de lluç o rap, les peles dels llagostins i les galeres
Prepareu el marisc.
Si voleu fer vosaltres mateixos el brou, prepareu una olla amb abundant aigua i poseu-hi les espines que tingueu (rap, lluç, peix de roca, etc). Jo em guardo les parts més lletges i espines del peix que compro al congelador, i de tant en tant faig un brou. Podeu posar-hi el peix congelat a l'aigua directament.
Mentrestant, en paral·lel, en una paella tireu un bon raid d'oli d'oliva verge i daureu els alls laminats per aromatitzar l'oli.
Salteu els llagostins amb un punt de sal.
Volta i volta i els reserveu.
En el mateix oli, salteu també les galeres.
Podeu preparar el tomàquet i el barregeu amb la melsa de la sípia.
També, mentrestant, podeu anar pelant els llagostins.
Incorporeu les pells i els caps dels llagostins a l'olla del brou.
Reserveu-vos les dues o tres galeres més maques per decorar el plat.
La resta de galeres, cap a l'oll del fumet.
Remeneu-ho bé, ho saleu una mica i ho deixeu bullir uns 20 minuts.
Mentrestant, i si cal afegiu-hi una mica més d'oli, salteu les gambes vermelles amb un punt de sal.
I les reserveu juntament amb les galeres i els llagostins pelats.
Ara, salteu també el calamar, aquest cop sense sal.
De tant en tant, amb una cullera, aixafeu bé les galeres per extreure tota la seva substància. Us quedarà una brou espectacular!
Quan el calamar comenci a esclatar, ja hi podeu incorporar el tomàquet amb la melsa.
Barregeu-ho bé i deixeu-ho fer un parell de minuts.
Ara ja hi podeu afegir els fideus. Uns 80-100 grams màxim per persona.
Podeu fer un espai al mig de la paella i daurar-los una mica. Però recordeu que no es tracta d'una fideuada clàssica (amb fideus més fins i torrats), si no d'uns fideus mariners.
El brou ja el tindreu fet.
Afegiu-hi el doble de brou (mínim) que de pasta i el passeu per un colador.
Saleu-ho una mica.
Als 5 minuts, ja hi podreu incorporar el marisc que teniu reservat.
I com no, una mica de julivert trinxat per sobre. Rectifiqueu de sal.
Quan la pasta estigui pràcticament cuita, poseu la paella a gratinar 5 minuts al forn. Així us quedarà una capa cruixent de cine!
Deixeu reposar el plat 5-10 minuts més abans de servir-lo a taula.
El podeu acompanyar amb una mica d'allioli si us agrada.
Bon profit!