Si us agrada l'arròs negre, us agradaran aquests fideus. Com sempre, la qualitat marca la diferència, per tant, és important utilitzar gambes vermelles. Poden ser congelades, però la gamba vermella és la que més sabor aporta als arrossos i fideus. D'altra banda, el sofregit (o "marca") ha de ser força intens també. I finalment, un allioli suau farà del conjunt un bé de Déu!

Un plat per quedar bé amb els amics i la família! Som-hi!

Ingredients

300 g de fideus (número 4)

1 sípia a daus (amb la melsa i la tinta)

1 ceba tendra trinxada

2 tomàquets ratllats (o 3 o 4 dels petits)

3 grans d'all

8-10 gambes vermelles

1,5 l brou de peix

un grapat de cloïsses

oli d'oliva

sal

Variants:

Es pot fer amb calamar enlloc de sípia

S'hi poden afegir musclos

Preparació
1.
fideus negres gambes pas1

Prepareu els ingredients.

2.
fideus negres gambes pas3

Renteu les gambes.

3.
fideus negres gambes pas4

Poseu les cloïsses amb aigua i sal durant 30-60 minuts, per si tenen sorra.

4.
fideus negres gambes pas5

Poseu la tinta de la sípia en un bol. Si ho feu amb compte com jo no calen guants, però si sou una mica maldestres us recomano guants, ja que la tinta embruta i molt.

5.
fideus negres gambes pas6

Tireu una mica d'aigua per disoldre bé la tinta i la reserveu.

6.
fideus negres gambes pas7

Trinxeu la ceba tendra.

7.
fideus negres gambes pas8

Poseu els alls laminats a daurar amb un bon raig d'oli d'oliva.

8.
fideus negres gambes pas9

I salteu les gambes per totes dues bandes. Que us quedin una mica crues de dins, volta i volta.

9.
fideus negres gambes pas10

Les reserveu.

10.
fideus negres gambes pas11

En aquest oli aromatitzat amb l'all i les gambes, salteu la sípia. No hi poseu sal de moment.

11.
fideus negres gambes pas12

Quan la sípia agafi color i comenci a esclatar, la retireu.

12.
fideus negres gambes pas13

La reserveu per més endavant, amb els alls daurats també.

13.
fideus negres gambes pas14

En el mateix oli, enrossiu la ceba tendra, a foc baix.

14.
fideus negres gambes pas15

Mentre es fa la ceba, podeu anar preparant els tomàquets.

15.
fideus negres gambes pas16

Ratlleu un parell de tomàquets madurs. Jo he utilitzat 3 o 4 de penjar, que m'agraden molt.

16.
fideus negres gambes pas17

Ara, dins el tomàquet, poseu-hi la meitat de la melsa, la salsa marró.

17.
fideus negres gambes pas18

Una cullerada de pebre vermell dolç també.

18.
fideus negres gambes pas19

I ho remeneu tot plegat.

19.
fideus negres gambes pas20

Com que la ceba tindrà bon coloret...

20.
fideus negres gambes pas22

Deixeu-ho sofregir a foc baix.

21.
fideus negres gambes pas23

La idea és evaporar tot el líquid fins que us quedi una pasta que comença a enganxar-se.

22.
fideus negres gambes pas24

Això és la marca. La podeu reservar o congelar per fer més plats.

23.
fideus negres gambes pas25

Jo he retirat el sofregit per enrossir els fideus, però ho podeu fer en una altra paella si voleu. Tireu un raig d'oli.

24.
fideus negres gambes pas26

Aboqueu els fideus a la paella.

25.
fideus negres gambes pas27

No deixeu de remenar-los fins que agafin coloret. La idea és torrar-los una mica, però compte, que es cremen amb facilitat.

26.
fideus negres gambes pas28

Ara, ja hi podeu afegir el sofregit.

27.
fideus negres gambes pas29

I la sípia.

28.
fideus negres gambes pas30

I ho barregeu tot uns instants més.

29.
fideus negres gambes pas31

Molt bé. Ara som en un punt d'inflexió. Podeu parar el foc, tapar els fideus i sortir a fer el vermut o a passejar. Després només haureu de coure'ls amb el brou i amb 20 minuts tindreu el dinar fet. Per tant, podeu fer tota la preparació de bon matí si voleu. És qüestió d'organitzar-se.

30.
fideus negres gambes pas32

Ara, ja podeu posar a escalfar el brou de peix (jo en tenia de congelat).

31.
fideus negres gambes pas33

Aboqueu la tinta als fideus.

32.
fideus negres gambes pas34

Remeneu-los bé.

33.
fideus negres gambes pas35

I ara si, aboqueu-hi el brou ben calent.

34.
fideus negres gambes pas36

Poseu-hi les cloïsses i saleu-ho.

35.
fideus negres gambes pas37

Deixeu-ho coure entre 10-12 minuts, segons el gruix del fideu utilitzat. La tinta necessita coure's també, per això es tira al principi de la cocció, ja que en cru resulta tòxica.

36.
fideus negres gambes pas38

Un cop el fideu sigui cuit apagueu el foc i poseu les gambes a sobre.

37.
fideus negres gambes pas39

Cobriu la paella amb paper d'alumini o un drap net i deixeu que la cocció passiva acabi de fer les gambes. Uns 15 minuts de repós li anira molt bé al plat. Aprofiteu aquest temps per fer l'allioli si us agrada.

38.
fideus negres gambes pas40

I ja els podeu servir a taula.

39.
fideus negres gambes pas41

Quina pinta!

40.
fideus negres gambes pas42

L'allioli a punt també!

41.
fideus negres gambes pas43

Ja podem servir-los.

42.
fideus negres gambes pas44

Tothom a dinar!... sempre hi ha el que no li agrada l'allioli, oi? i als que ens agrada pensem: no sap el que es perd! jeje.

43.
fideus negres gambes pas45

Ara millor!

44.
fideus negres gambes pas46

Bon profit família!