Avui us porto una altra recepta de gall dindi, una carn molt saludable i apte per a la majoria de dietes. La salsa de llimona, també molt oportuna amb el pollastre, encaixa perfectament amb aquest tipus de carn blanca. Val a dir, que us caldrà endolcir una mica amb sucre el resultat per rebaixar l'acidesa de la llimona, però a banda d'això, és una salsa suau i agradable.
Jo l'he volgut acompanyar d'uns bolets shiitake, ja sabeu que m'encanten, tant pel seu intens sabor (que trenca una mica amb la monotonia del plat), com per les seves bondats nutricionals. En qualsevol cas, podeu incorporar la guarnició que més us agradi (uns espàrrecs verds, unes patates a l'estil pobre, uns daus de carabassa, unes mongetes saltades, etc...). Imaginació al poder! Som-hi!
4 filets de gall dindi
1 llimona
1 copa de vi blanc
1 ceba trinxada
1 cullerada de farina
4 terrossos de sucre ros
1 cullerada de pebre vermell
1 litre de brou de pollastre
pebre negre
oli d'oliva
sal
Variants:
- Podeu acompanyar el plat amb uns bolets de temporada
![filet gall dindi salsa llimona pas1 filet gall dindi salsa llimona pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/69/28/filet-gall-dindi-salsa-llimona-pas1.jpeg)
Demaneu els filets gruixuts a la carnissera.
![filet gall dindi salsa llimona pas2 filet gall dindi salsa llimona pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/69/55/filet-gall-dindi-salsa-llimona-pas2.jpeg)
Seguidament, feu uns talls en diagonal en dues direccions per garantir una correcta cocció i donar una estètica més agradable a la carn.
![filet gall dindi salsa llimona pas4 filet gall dindi salsa llimona pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/70/09/filet-gall-dindi-salsa-llimona-pas4.jpeg)
Ara, marqueu en una paella amb oli tots els filets.
![filet gall dindi salsa llimona pas5 filet gall dindi salsa llimona pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/70/36/filet-gall-dindi-salsa-llimona-pas5.jpeg)
Que quedin ben daurats per les dues bandes.
![filet gall dindi salsa llimona pas6 filet gall dindi salsa llimona pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/70/96/filet-gall-dindi-salsa-llimona-pas6.jpeg)
Els reserveu.
![filet gall dindi salsa llimona pas7 filet gall dindi salsa llimona pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/71/23/filet-gall-dindi-salsa-llimona-pas7.jpeg)
A la mateixa paella, si voleu, podeu saltar uns bolets com a guarnició del plat. En aquest cas són shiitakes frescos que podeu trobar tot l'any. Altrament, podeu utilitzar xampinyons o bolets de temporada, així com altres acompanyaments (verdura, patates, etc).
![filet gall dindi salsa llimona pas8 filet gall dindi salsa llimona pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/71/50/filet-gall-dindi-salsa-llimona-pas8.jpeg)
Mentre es fan els bolets, obriu una llimona.
![filet gall dindi salsa llimona pas9 filet gall dindi salsa llimona pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/71/77/filet-gall-dindi-salsa-llimona-pas9.jpeg)
Espremeu tot el suc.
![filet gall dindi salsa llimona pas10 filet gall dindi salsa llimona pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/72/04/filet-gall-dindi-salsa-llimona-pas10.jpeg)
Trinxeu la ceba.
![filet gall dindi salsa llimona pas11 filet gall dindi salsa llimona pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/72/31/filet-gall-dindi-salsa-llimona-pas11.jpeg)
Poseu a daurar la ceba amb un raig d'oli i una mica de sal.
![filet gall dindi salsa llimona pas12 filet gall dindi salsa llimona pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/72/58/filet-gall-dindi-salsa-llimona-pas12.jpeg)
Quan sigui transparent, afegiu-hi la cullerada de farina.
![filet gall dindi salsa llimona pas13 filet gall dindi salsa llimona pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/72/85/filet-gall-dindi-salsa-llimona-pas13.jpeg)
Remeneu-ho i deixeu que la farina quedi cuita.
![filet gall dindi salsa llimona pas14 filet gall dindi salsa llimona pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/73/12/filet-gall-dindi-salsa-llimona-pas14.jpeg)
A continuació, afegiu-hi el suc de la llimona. Deixeu-ho reduir 5 minuts a foc mig.
![filet gall dindi salsa llimona pas15 filet gall dindi salsa llimona pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/73/39/filet-gall-dindi-salsa-llimona-pas15.jpeg)
A continuació, tireu-hi el vi. Deixeu-ho reduir fins que s'evapori l'alcohol.
![filet gall dindi salsa llimona pas16 filet gall dindi salsa llimona pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/73/66/filet-gall-dindi-salsa-llimona-pas16.jpeg)
Vigileu els bolets. Quan siguin fets els reserveu, ja salats.
![filet gall dindi salsa llimona pas17 filet gall dindi salsa llimona pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/73/93/filet-gall-dindi-salsa-llimona-pas17.jpeg)
Afegiu una cullerada de pebre vermell a la ceba.
![filet gall dindi salsa llimona pas18 filet gall dindi salsa llimona pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/74/20/filet-gall-dindi-salsa-llimona-pas18.jpeg)
Ho deixeu un parell o tres de minuts més.
![filet gall dindi salsa llimona pas19 filet gall dindi salsa llimona pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/74/47/filet-gall-dindi-salsa-llimona-pas19.jpeg)
Ara, tritureu aquest sofregit de llimona.
![filet gall dindi salsa llimona pas20 filet gall dindi salsa llimona pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/74/74/filet-gall-dindi-salsa-llimona-pas20.jpeg)
Passeu-lo de nou a la mateixa olla.
![filet gall dindi salsa llimona pas21 filet gall dindi salsa llimona pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/75/01/filet-gall-dindi-salsa-llimona-pas21.jpeg)
Afegiu-hi el brou.
![filet gall dindi salsa llimona pas22 filet gall dindi salsa llimona pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/75/28/filet-gall-dindi-salsa-llimona-pas22.jpeg)
I quan arrenqui el bull, afegiu-hi també la carn.
![filet gall dindi salsa llimona pas23 filet gall dindi salsa llimona pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/75/55/filet-gall-dindi-salsa-llimona-pas23.jpeg)
Una mica de sal i ho deixeu fer uns 20 minuts a foc mig.
![filet gall dindi salsa llimona pas24 filet gall dindi salsa llimona pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/75/82/filet-gall-dindi-salsa-llimona-pas24.jpeg)
Tapeu-lo.
![filet gall dindi salsa llimona pas25 filet gall dindi salsa llimona pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/76/09/filet-gall-dindi-salsa-llimona-pas25.jpeg)
Passat aquest temps, afegiu al guisat 3 o 4 terrossos de sucre ros. El sucre mitigarà l'acidesa excessiva de la llimona.
![filet gall dindi salsa llimona pas26 filet gall dindi salsa llimona pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/76/36/filet-gall-dindi-salsa-llimona-pas26.jpeg)
Quan la carn sigui ben cuita i la salsa hagi reduit, i per tant, sigui lligada, ja podeu parar el foc. Rectifiqueu de sal i , si convé, de sucre si és massa àcid.
![filet gall dindi salsa llimona pas27 filet gall dindi salsa llimona pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/76/63/filet-gall-dindi-salsa-llimona-pas27.jpeg)
La carn ha de quedar sencera però cuita. La textura ha de ser la del gall dindi, és a dir, relativament eixuta però molt similar al pollastre.
![filet gall dindi salsa llimona pas28 filet gall dindi salsa llimona pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/76/90/filet-gall-dindi-salsa-llimona-pas28.jpeg)
Deixeu reposar el plat una estona. Si poden ser un parell d'hores millor (o per l'endemà).
![filet gall dindi salsa llimona pas29 filet gall dindi salsa llimona pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/77/17/filet-gall-dindi-salsa-llimona-pas29.jpeg)
Escalfeu el guisat i els bolets per l'acompanyament i ja ho podeu servir ben calent.
![filet gall dindi salsa llimona pas30 filet gall dindi salsa llimona pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/77/44/filet-gall-dindi-salsa-llimona-pas30.jpeg)
Podeu acompanyar el plat amb una salsera, per si algú en vol més.
![filet gall dindi salsa llimona pas31 filet gall dindi salsa llimona pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/67/77/71/filet-gall-dindi-salsa-llimona-pas31.jpeg)
Bon profit!