Avui us porto un plat una mica més sofisticat, però extraordinàriment fàcil de fer. A més a més,  no us robarà massa temps a la cuina.  Això si, us farà embrutar-la una mica. Servirem un filet de turbot a la planxa sobre un llit de cous cous i  amb el brou de peix farem una salsa "velouté". Però per fer la "velouté", i respecte a la beixamel, substituirem la llet per un brou.

Veureu com és una salsa amb una textura molt característica, com un puré en consistència i, alguns diuen, que és molt tersa i similar al "vellut". Com sempre, tota aquesta mena de salses sempre tenen aquell punt característic de cada zona i de cada cuiner. N'hi ha tantes com persones. Finalment, acabarem el plat amb unes cloïsses cuites al vapor. Espero que us agradi.

Ingredients

mig turbot fresc a filets  

300gr. cloïssa fresca

300gr. cous-cous

100gr. mantega (pel peix, pel cous-cous i per la velouté)

1 cullerada de farina

oli d'oliva

julivert

sal

  

Pel brou de peix  

l'espina del turbot  

galeres

crancs

peix de roca

1 ceba

1 fulla d'apì  

1 pastanaga  

  

Per la velouté  

30gr. de roux (mantega+farina)

1/2 litre de brou de peix

Preparació
1.
filet turbot cous cous veloute peix pas1

Primer de tot preparem el brou de peix. Us recomano la lectura de la recepta "Brou de peix" encara que també podríeu utilitzar un "Brou de peix vermell".

2.
filet turbot cous cous veloute peix pas2

Les verduretes que no faltin. Que vaig fent... que en 25-30 minuts el tindrem fet. Mentre anirem preparant el plat.

3.
filet turbot cous cous veloute peix pas3

Normalment utilitzo cous-cous marca "Tria" , que és el que més m'agrada, però avui provaré aquest "Al Badia"... i que voleu que us digui. Són molt similars tots.

4.
filet turbot cous cous veloute peix pas4

 

La proporció pel cous-cous, habitualment és....

5.
6.
filet turbot cous cous veloute peix pas6

... per un got d'aigua sencer...

7.
filet turbot cous cous veloute peix pas7

Ara sí, fins adalt.

8.
filet turbot cous cous veloute peix pas8

Barregeu bé el cous-cous amb l'aigua bullint... dins un bol... i tapeu-la amb un paper de film.

9.
filet turbot cous cous veloute peix pas9

Deixeu el cous-cous 5 minuts... que vagi absorbint l'aigua. Mentre, prepararem uns dauets de mantega que fondrem amb el cous-cous.

10.
filet turbot cous cous veloute peix pas10

Passats els 5 minuts... ja podem incorporar la mantega.

11.
filet turbot cous cous veloute peix pas11

Remenar-ho fins disoldre la mantega i que el cous-cous quedi suelto. Reservar en calent.

12.
filet turbot cous cous veloute peix pas12

Ara salarem i empebrarem el nostres filets de turbot ja nets.

13.
filet turbot cous cous veloute peix pas13

Mentre, anirem escalfant una planxa... amb un dauet de mantega.

14.
filet turbot cous cous veloute peix pas14

La mantega ens aportarà un sabor adicional i ens torrarà agradablement el peix.

15.
filet turbot cous cous veloute peix pas16

Quan sigui torradet d'una banda... li doneu la volta. Hi podeu afegir un rajolinet d'oli d'oliva.

16.
filet turbot cous cous veloute peix pas17

... quina pinta que fa... a mi m'agrada molt el turbot.

17.
filet turbot cous cous veloute peix pas18

Ara, en un altre paella petita, a banda, preparem la velouté. Primer farem un roux amb una porció de mantega.

18.
filet turbot cous cous veloute peix pas19

Deixarem que es desfaci i deixi de fer soroll.

19.
filet turbot cous cous veloute peix pas21

Serà el moment d'afegir una cullerada de farina... i de fusionar-la amb la mantega...

20.
filet turbot cous cous veloute peix pas22

A cop de cullera... heu d'anar ràpid... procurant que no es cremi. Si cal, ho podeu retirar del foc una estona. L'objectiu és coure la farina en la mantega. Jo he fet un roux claret. Podeu consultar el consell "Espesant de salses roux".

21.
filet turbot cous cous veloute peix pas23

Com que ja tenim fet el brou, afegirem 3 o 4 cullerots de brou de peix... colat prèviament clar.

22.
filet turbot cous cous veloute peix pas24

Ho heu de disoldre tot junt i deixar que arrenqui el bull. Heu de trobar la textura que més us agradi pel plat. Si cal, es pot afegir més brou. Enrecordeu-vos de salar-ho també. Ho reservem en calent.

23.
filet turbot cous cous veloute peix pas25

I finalment, en una paella a banda... farem les nostres cloïsses, que hem tingut en aigua i sal tot el matí.

24.
filet turbot cous cous veloute peix pas26

El foc ben fort... una mica de sal... un xorret d'oli... i tapat amb una tapa. Només volem que s'obrin.

25.
filet turbot cous cous veloute peix pas27

Mentre, ja podem anar muntant el plat. Utilitzaré aquest motlle rodó per a presentar millor el cous-cous.

26.
filet turbot cous cous veloute peix pas28

Hi col·locarem el turbot a sobre.

27.
filet turbot cous cous veloute peix pas29

Tirarem la nostre velouté de peix per sobre...

28.
filet turbot cous cous veloute peix pas30

... si voleu, podeu picar una mica de julivert per donar colorit al plat.

29.
filet turbot cous cous veloute peix pas31

Decorem amb unes cloïsses... i llestos. Podeu tirar un raig d'oli d'oliva per sobre.

30.
filet turbot cous cous veloute peix pas32

A que fa bona pinta ara?... no ho semblava, eh?

31.
filet turbot cous cous veloute peix pas33

Un bon plat, en resum.

32.
filet turbot cous cous veloute peix pas34

La salseta fa que tota la resta d'ingredients del plat... conformin una armonia dins la boca.

33.
filet turbot cous cous veloute peix pas35

La pell del turbot la podeu treure, però queda molt maco presentar-lo amb pell.

34.
filet turbot cous cous veloute peix pas36

Espero que us hagi agradat.

35.

Bon Profit!