Si us agrada el sabor de l'espècie Ras el Hanout aquest és un plat que us encantarà. El filet, no cal dir-ho, és una part molt tendra de l'animal (ja sigui porc, bou o vedella)... i, per tant, no cal fer-la massa. Tot i que a mi m'agrada donar-li una capa cruixent amb el foc ben fort... però que de dins quedi la carn sucosa. El complement dels xampinyons amb sobrassada picant ha estat tot un encert, i és una digna guarnició que us aconsello tasteu. Som-hi.
4 filets de vedella
2 cullerades de Ras El Hanout
1 cullerada de pebre negre en gra
100gr. nata líquida
1 ceba en juliana
10 xampinyons
1 tros de mantega (com una nou)
50gr. sobrassada (picant)
formatge ratllat
orenga
oli d'oliva
sal maldon
![filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas1 filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/73/98/29/filet-vedella-salsa-ras-hanout-guarnicio-xampinyons-sobrassada-picant-pas1.jpeg)
Netegem bé els xampinyons... i els traiem la pota.
![filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas2 filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/73/98/71/filet-vedella-salsa-ras-hanout-guarnicio-xampinyons-sobrassada-picant-pas2.jpeg)
La sobrassada bomba (picant) també es coneix com "de collar"... i, com no podia ser d'un altre manera, la de Mallorca és exquisida. Jo la compro al mercat.
![filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas3 filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/73/99/13/filet-vedella-salsa-ras-hanout-guarnicio-xampinyons-sobrassada-picant-pas3.jpeg)
![filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas4 filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/73/99/55/filet-vedella-salsa-ras-hanout-guarnicio-xampinyons-sobrassada-picant-pas4.jpeg)
I els aneu col.locant en una safata pel forn, sobre un raig d'oli.
![filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas5 filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/73/99/97/filet-vedella-salsa-ras-hanout-guarnicio-xampinyons-sobrassada-picant-pas5.jpeg)
Tirarem un polsim d'orenga per sobre.
![filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas6 filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/00/39/filet-vedella-salsa-ras-hanout-guarnicio-xampinyons-sobrassada-picant-pas6.jpeg)
I finalment, una mica de formatge per fondre.
![filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas7 filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/00/81/filet-vedella-salsa-ras-hanout-guarnicio-xampinyons-sobrassada-picant-pas7.jpeg)
Un raig d'oli per sobre... i els posem al forn... a 190 graus.
![filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas8 filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/01/23/filet-vedella-salsa-ras-hanout-guarnicio-xampinyons-sobrassada-picant-pas8.jpeg)
En 15 minuts els tindreu fets.
![filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas9 filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/01/65/filet-vedella-salsa-ras-hanout-guarnicio-xampinyons-sobrassada-picant-pas9.jpeg)
Mentre, traiem la carn de la nevera per atemperar-la.
![filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas10 filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/02/07/filet-vedella-salsa-ras-hanout-guarnicio-xampinyons-sobrassada-picant-pas10.jpeg)
Podeu triar el gruix de filet que més us agradi.
![filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas11 filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/02/49/filet-vedella-salsa-ras-hanout-guarnicio-xampinyons-sobrassada-picant-pas11.jpeg)
Començarem per fer la salsa de Ras el Hanout. En una paella amb un raig d'oli, desfarem la mantega fins que deixi d'espornejar.
![filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas12 filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/02/91/filet-vedella-salsa-ras-hanout-guarnicio-xampinyons-sobrassada-picant-pas12.jpeg)
Tallem la ceba en juliana.
![filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas13 filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/03/33/filet-vedella-salsa-ras-hanout-guarnicio-xampinyons-sobrassada-picant-pas13.jpeg)
I la posem a daurar.
![filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas14 filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/03/75/filet-vedella-salsa-ras-hanout-guarnicio-xampinyons-sobrassada-picant-pas14.jpeg)
Al mateix temps, incorporarem les boletes de pebre negre.
![filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas16 filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/04/59/filet-vedella-salsa-ras-hanout-guarnicio-xampinyons-sobrassada-picant-pas16.jpeg)
I deixem que es faci un parell de minuts, tot remenant.
![filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas17 filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/05/01/filet-vedella-salsa-ras-hanout-guarnicio-xampinyons-sobrassada-picant-pas17.jpeg)
Ara afegirem l'espècie.
![filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas18 filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/05/43/filet-vedella-salsa-ras-hanout-guarnicio-xampinyons-sobrassada-picant-pas18.jpeg)
Un parell de cullerades grans. Si busqueu un sabor més lleuger, poseu-ne la meitat.
![filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas19 filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/05/85/filet-vedella-salsa-ras-hanout-guarnicio-xampinyons-sobrassada-picant-pas19.jpeg)
Ho remenem tot plegat i deixem que es torri lleugerament, per extreure'n tot l'aroma.
![filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas20 filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/06/27/filet-vedella-salsa-ras-hanout-guarnicio-xampinyons-sobrassada-picant-pas20.jpeg)
Incorporem la nata líquida.
![filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas21 filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/06/69/filet-vedella-salsa-ras-hanout-guarnicio-xampinyons-sobrassada-picant-pas21.jpeg)
I ho salem... i ho deixem coure uns 3 o 4 minuts.
![filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas22 filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/07/11/filet-vedella-salsa-ras-hanout-guarnicio-xampinyons-sobrassada-picant-pas22.jpeg)
Els xampinyons... ja els tenim apunt. Els reservem al forn.
![filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas23 filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/07/53/filet-vedella-salsa-ras-hanout-guarnicio-xampinyons-sobrassada-picant-pas23.jpeg)
En una paella molt calenta... farem els filets.
![filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas24 filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/07/95/filet-vedella-salsa-ras-hanout-guarnicio-xampinyons-sobrassada-picant-pas24.jpeg)
Volta i volta.
![filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas25 filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/08/37/filet-vedella-salsa-ras-hanout-guarnicio-xampinyons-sobrassada-picant-pas25.jpeg)
Quin coloret més maco.
![filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas26 filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/08/79/filet-vedella-salsa-ras-hanout-guarnicio-xampinyons-sobrassada-picant-pas26.jpeg)
I muntem el plat: primer una base de salsa.
![filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas27 filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/09/21/filet-vedella-salsa-ras-hanout-guarnicio-xampinyons-sobrassada-picant-pas27.jpeg)
A sobre hi col·loquem la carn... i uns xampinyons de guarnició.
![filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas28 filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/09/63/filet-vedella-salsa-ras-hanout-guarnicio-xampinyons-sobrassada-picant-pas28.jpeg)
A més a més, ho salarem amb una mica de sal maldon per sobre.
![filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas29 filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/10/05/filet-vedella-salsa-ras-hanout-guarnicio-xampinyons-sobrassada-picant-pas29.jpeg)
Fa bona pinta, no?
![filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas30 filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/10/89/filet-vedella-salsa-ras-hanout-guarnicio-xampinyons-sobrassada-picant-pas30.jpeg)
Suqueu la carn a la salseta. Ho podríem fer amb xai també.
![filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas31 filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/11/31/filet-vedella-salsa-ras-hanout-guarnicio-xampinyons-sobrassada-picant-pas31.jpeg)
N'he fet un altre amb la carn més torradeta... com podeu veure, però al ser filet... està tendre igualment.
![filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas32 filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/11/73/filet-vedella-salsa-ras-hanout-guarnicio-xampinyons-sobrassada-picant-pas32.jpeg)
I els xampinyons amb sobrassada picant?... boníssims. Els podeu combinar amb molts altres plats.
![filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas33 filet vedella salsa ras hanout guarnicio xampinyons sobrassada picant pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/12/15/filet-vedella-salsa-ras-hanout-guarnicio-xampinyons-sobrassada-picant-pas33.jpeg)
Bon Profit!