Si us agrada el sabor de l'espècie Ras el Hanout aquest és un plat que us encantarà. El filet, no cal dir-ho, és una part molt tendra de l'animal (ja sigui porc, bou o vedella)... i, per tant, no cal fer-la massa. Tot i que a mi m'agrada donar-li una capa cruixent amb el foc ben fort... però que de dins quedi la carn sucosa. El complement dels xampinyons amb sobrassada picant ha estat tot un encert, i és una digna guarnició que us aconsello tasteu. Som-hi.
4 filets de vedella
2 cullerades de Ras El Hanout
1 cullerada de pebre negre en gra
100gr. nata líquida
1 ceba en juliana
10 xampinyons
1 tros de mantega (com una nou)
50gr. sobrassada (picant)
formatge ratllat
orenga
oli d'oliva
sal maldon
Netegem bé els xampinyons... i els traiem la pota.
La sobrassada bomba (picant) també es coneix com "de collar"... i, com no podia ser d'un altre manera, la de Mallorca és exquisida. Jo la compro al mercat.
I els aneu col.locant en una safata pel forn, sobre un raig d'oli.
Tirarem un polsim d'orenga per sobre.
I finalment, una mica de formatge per fondre.
Un raig d'oli per sobre... i els posem al forn... a 190 graus.
En 15 minuts els tindreu fets.
Mentre, traiem la carn de la nevera per atemperar-la.
Podeu triar el gruix de filet que més us agradi.
Començarem per fer la salsa de Ras el Hanout. En una paella amb un raig d'oli, desfarem la mantega fins que deixi d'espornejar.
Tallem la ceba en juliana.
I la posem a daurar.
Al mateix temps, incorporarem les boletes de pebre negre.
I deixem que es faci un parell de minuts, tot remenant.
Ara afegirem l'espècie.
Un parell de cullerades grans. Si busqueu un sabor més lleuger, poseu-ne la meitat.
Ho remenem tot plegat i deixem que es torri lleugerament, per extreure'n tot l'aroma.
Incorporem la nata líquida.
I ho salem... i ho deixem coure uns 3 o 4 minuts.
Els xampinyons... ja els tenim apunt. Els reservem al forn.
En una paella molt calenta... farem els filets.
Volta i volta.
Quin coloret més maco.
I muntem el plat: primer una base de salsa.
A sobre hi col·loquem la carn... i uns xampinyons de guarnició.
A més a més, ho salarem amb una mica de sal maldon per sobre.
Fa bona pinta, no?
Suqueu la carn a la salseta. Ho podríem fer amb xai també.
N'he fet un altre amb la carn més torradeta... com podeu veure, però al ser filet... està tendre igualment.
I els xampinyons amb sobrassada picant?... boníssims. Els podeu combinar amb molts altres plats.
Bon Profit!