El flam d'ou és molt bo. Sembla un tòpic el que dic, però és una realitat. La combinació del flam amb nata... és d'aquelles coses ben trobades... que podríem considerar un sabor "umami" fins i tot. I si a tot això li afegim un tall de préssec en almívar... el plaer es torna absolut. Ja vam parlar de com fer el sucre "caramel". Només heu d'agafar 150gr. de sucre... amb una mica d'aigua i deixar que agafi color.
Però tant si el teniu fet o si el compreu... fer flams és de les coses més senzilles i agraïdes de la cuina. I precisament per això... us mostraré el pas a pas, per què moltes de les receptes més senzilles de la nostra cuina... de vegades, no tenen el tractament que es mereixen per part de tots. Però avui us mostraré com no cal comprar preparats. Jo he fet la meitat d'aquest recepta... i m'han sortit 12-14 flams. Som-hi.
1 litre de llet
200gr. sucre
8 ous
1 branca de canyella
1 pela de llimona
Variants:
Abans de servir-lo es pot flamejar amb rom
Es pot fer en motlles individuals o en un de gran

Posem la llet en un bol per escalfar... amb la canyella.

Afegim el sucre... ho remenem una mica i ho fem bullir.

En aquest moment hauríeu de posar la pela de llimona (només la part groga). A mi m'agrada utilitzar essència de llimona líquida... que podreu trobar en qualsevol herbolari. Posarem unes 10 gotes. Ara deixem que bulli la llet.

Anem a pels ous. Com us he comentat, jo he fet la meitat d'aquesta recepta.

Si els ous són ecològics... molt millor, evidentment.

Els posem en un bol...

I els batem com si fos per una truita.

Preparem el caramel.

Jo utilitzaré motlles individuals... i posaré una culleradeta de caramel a cada un.

És convenient ubicar ja els motlles dins la mateixa safata pel forn... i que sigui una mica fonda, ja que els courem al bany maria.

La llet ja bull. Ho parem.

Traiem la canyella i la llencem.

Ara, aboqueu els ous dins la llet, però ho colem millor.

Sempre hi pot quedar algun trosset de closca d'ou.

Ho remenem bé... i agafarà un bonic color.

Molt bé, doncs vinga, ja podem començar a omplir els motlles. Podeu pre-escalfar el forn a 180º.

No cal arribar fins dalt de tot.

Així està bé.

Ara és qüestió de coure'ls a 180 graus durant uns 35-40 minuts.

Passat aquest temps... claveu una vareta metàl.lica per comprovar si són cuits per dins.

Amb compte de no cremar-vos ni de tirar aigua per sobre d'altres flams... els deixarem refredar.

Millor en un taulell o marbre.

Ara és qüestió d'esperar una mica. Tsch... tranquils... que aquest color tant fort enganya. Per dins són més clarets, però la capa exterior sempre s'asseca una mica.

Un cop freds, reserveu-los a la nevera. Potser dins un taper... per evitar que agafin olors.

Un cop fred... només hem de passar un ganivet fi pels laterals...

... posar-lo en un plat... i d'un cop sec... fer-lo baixar.

... a veure, a veure...

Ohhhhh!... sempre fa gràcia fer sortir un flam, oi?... és una tonteria... d'aquelles que agrada a tothom.

Es pot consumir així, directament... o flamejat amb rom.

Però avui ho farem més complert això. Utilitzaré un préssec en almívar amb vainilla molt interessant que he comprat al supermercat.

I així, ja el podríem menjar.

Però encara anirem més lluny... i farem unes postres de "gordu gordu" total.

Unes roses de nata...

... una mica de xocolata, unes maduixes... una mica de préssec en almíbar....

... quin petit plaer, eh?

Bon profit!