El flam d'ou és molt bo. Sembla un tòpic el que dic, però és una realitat. La combinació del flam amb nata... és d'aquelles coses ben trobades... que podríem considerar un sabor "umami" fins i tot. I si a tot això li afegim un tall de préssec en almívar... el plaer es torna absolut. Ja vam parlar de com fer el sucre "caramel". Només heu d'agafar 150gr. de sucre... amb una mica d'aigua i deixar que agafi color.
Però tant si el teniu fet o si el compreu... fer flams és de les coses més senzilles i agraïdes de la cuina. I precisament per això... us mostraré el pas a pas, per què moltes de les receptes més senzilles de la nostra cuina... de vegades, no tenen el tractament que es mereixen per part de tots. Però avui us mostraré com no cal comprar preparats. Jo he fet la meitat d'aquest recepta... i m'han sortit 12-14 flams. Som-hi.
1 litre de llet
200gr. sucre
8 ous
1 branca de canyella
1 pela de llimona
Variants:
Abans de servir-lo es pot flamejar amb rom
Es pot fer en motlles individuals o en un de gran
![flam dou pas1 flam dou pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/97/00/89/flam-dou-pas1.jpeg)
Posem la llet en un bol per escalfar... amb la canyella.
![flam dou pas2 flam dou pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/97/01/16/flam-dou-pas2.jpeg)
Afegim el sucre... ho remenem una mica i ho fem bullir.
![flam dou pas4 flam dou pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/97/01/70/flam-dou-pas4.jpeg)
En aquest moment hauríeu de posar la pela de llimona (només la part groga). A mi m'agrada utilitzar essència de llimona líquida... que podreu trobar en qualsevol herbolari. Posarem unes 10 gotes. Ara deixem que bulli la llet.
![flam dou pas5 flam dou pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/97/01/97/flam-dou-pas5.jpeg)
Anem a pels ous. Com us he comentat, jo he fet la meitat d'aquesta recepta.
![flam dou pas6 flam dou pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/97/02/24/flam-dou-pas6.jpeg)
Si els ous són ecològics... molt millor, evidentment.
![flam dou pas7 flam dou pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/97/04/13/flam-dou-pas7.jpeg)
Els posem en un bol...
![flam dou pas8 flam dou pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/97/05/57/flam-dou-pas8.jpeg)
I els batem com si fos per una truita.
![flam dou pas9 flam dou pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/97/06/11/flam-dou-pas9.jpeg)
Preparem el caramel.
![flam dou pas10 flam dou pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/97/06/50/flam-dou-pas10.jpeg)
Jo utilitzaré motlles individuals... i posaré una culleradeta de caramel a cada un.
![flam dou pas11 flam dou pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/97/06/77/flam-dou-pas11.jpeg)
És convenient ubicar ja els motlles dins la mateixa safata pel forn... i que sigui una mica fonda, ja que els courem al bany maria.
![flam dou pas12 flam dou pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/97/07/19/flam-dou-pas12.jpeg)
La llet ja bull. Ho parem.
![flam dou pas13 flam dou pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/97/07/46/flam-dou-pas13.jpeg)
Traiem la canyella i la llencem.
![flam dou pas14 flam dou pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/97/07/76/flam-dou-pas14.jpeg)
Ara, aboqueu els ous dins la llet, però ho colem millor.
![flam dou pas15 flam dou pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/97/08/03/flam-dou-pas15.jpeg)
Sempre hi pot quedar algun trosset de closca d'ou.
![flam dou pas18 flam dou pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/97/08/84/flam-dou-pas18.jpeg)
Ho remenem bé... i agafarà un bonic color.
![flam dou pas19 flam dou pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/97/09/11/flam-dou-pas19.jpeg)
Molt bé, doncs vinga, ja podem començar a omplir els motlles. Podeu pre-escalfar el forn a 180º.
![flam dou pas20 flam dou pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/97/09/38/flam-dou-pas20.jpeg)
No cal arribar fins dalt de tot.
![flam dou pas21 flam dou pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/97/09/65/flam-dou-pas21.jpeg)
Així està bé.
![flam dou pas23 flam dou pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/97/10/19/flam-dou-pas23.jpeg)
Ara és qüestió de coure'ls a 180 graus durant uns 35-40 minuts.
![flam dou pas24 flam dou pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/97/10/46/flam-dou-pas24.jpeg)
Passat aquest temps... claveu una vareta metàl.lica per comprovar si són cuits per dins.
![flam dou pas26 flam dou pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/97/11/00/flam-dou-pas26.jpeg)
Amb compte de no cremar-vos ni de tirar aigua per sobre d'altres flams... els deixarem refredar.
![flam dou pas27 flam dou pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/97/11/27/flam-dou-pas27.jpeg)
Millor en un taulell o marbre.
![flam dou pas28 flam dou pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/97/11/54/flam-dou-pas28.jpeg)
Ara és qüestió d'esperar una mica. Tsch... tranquils... que aquest color tant fort enganya. Per dins són més clarets, però la capa exterior sempre s'asseca una mica.
![flam dou pas29 flam dou pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/97/11/81/flam-dou-pas29.jpeg)
Un cop freds, reserveu-los a la nevera. Potser dins un taper... per evitar que agafin olors.
![flam dou pas30 flam dou pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/97/12/08/flam-dou-pas30.jpeg)
Un cop fred... només hem de passar un ganivet fi pels laterals...
![flam dou pas31 flam dou pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/97/12/35/flam-dou-pas31.jpeg)
... posar-lo en un plat... i d'un cop sec... fer-lo baixar.
![flam dou pas32 flam dou pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/97/12/62/flam-dou-pas32.jpeg)
... a veure, a veure...
![flam dou pas33 flam dou pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/97/12/89/flam-dou-pas33.jpeg)
Ohhhhh!... sempre fa gràcia fer sortir un flam, oi?... és una tonteria... d'aquelles que agrada a tothom.
![flam dou pas34 flam dou pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/97/13/16/flam-dou-pas34.jpeg)
Es pot consumir així, directament... o flamejat amb rom.
![flam dou pas35 flam dou pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/97/13/43/flam-dou-pas35.jpeg)
Però avui ho farem més complert això. Utilitzaré un préssec en almívar amb vainilla molt interessant que he comprat al supermercat.
![flam dou pas36 flam dou pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/97/13/70/flam-dou-pas36.jpeg)
I així, ja el podríem menjar.
![flam dou pas37 flam dou pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/97/13/97/flam-dou-pas37.jpeg)
Però encara anirem més lluny... i farem unes postres de "gordu gordu" total.
![flam dou pas38 flam dou pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/97/14/36/flam-dou-pas38.jpeg)
Unes roses de nata...
![flam dou pas39 flam dou pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/97/14/66/flam-dou-pas39.jpeg)
... una mica de xocolata, unes maduixes... una mica de préssec en almíbar....
![flam dou pas40 flam dou pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/97/14/93/flam-dou-pas40.jpeg)
... quin petit plaer, eh?
![flam dou pas41 flam dou pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/97/15/23/flam-dou-pas41.jpeg)
Bon profit!