Tradicionalment la ratafia es fa cap a Sant Joan, que és quan les herbes estan en el seu millor moment (tot i que de vegades es fan per Tots Sants) i es consumeix a partir de Nadal. La ratafia és de gust intens i amb una certa fortor. La recepta que us presento avui fa un ús delicat d'aquest licor, fent que el flam tingui un gust i una flaire suaus, que recorden a la ratafia en tot moment però fan que aquestes postres siguin un producte exclusiu. De fet, aquests flams li encanten al meu fill, qui no entén el seu consum sense una bona dosi de nata muntada. La seva elaboració pot semblar complicada, però de seguida us adonareu que és d'aquelles receptes senzilles que podeu fer a casa amb els vostres fills. Som-hi!
500 ml de llet sencera
5 ous (preferiblement ecològics)
85 g de sucre
200 ml de ratafia
sucre caramel
Variants:
Podeu acompanyar el flam amb nata, crema, nous, neules, fruites, etc...
Es pot servir amb un raig de ratafia per sobre
![flam ratafia pas1 flam ratafia pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/96/90/78/flam-ratafia-pas1.jpeg)
Podeu fer servir la ratafia que més us agradi. A mi m'agrada comprar-ne a les fires d'artesania que visito.
![flam ratafia pas2 flam ratafia pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/96/91/05/flam-ratafia-pas2.jpeg)
També trobareu ratafia a qualsevol botiga o supermercat.
![flam ratafia pas3 flam ratafia pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/96/91/32/flam-ratafia-pas3.jpeg)
![flam ratafia pas4 flam ratafia pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/96/91/59/flam-ratafia-pas4.jpeg)
Deixeu que redueixi gairebé a la meitat, aproximadament uns 10 o 12 minuts segons la intensitat del foc.
![flam ratafia pas5 flam ratafia pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/96/91/86/flam-ratafia-pas5.jpeg)
Apagueu el foc i deixeu que es refredi una mica.
![flam ratafia pas6 flam ratafia pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/96/92/13/flam-ratafia-pas6.jpeg)
Amb el sucre caramel i la ratafia preparats, ja podeu posar a escalfar la meitat de la llet en un cassó.
![flam ratafia pas7 flam ratafia pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/96/92/40/flam-ratafia-pas7.jpeg)
Afegiu-hi els 200 grams de sucre i remeneu-ho.
![flam ratafia pas8 flam ratafia pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/96/92/67/flam-ratafia-pas8.jpeg)
Deixeu que arrenqui el bull i ho apagueu.
![flam ratafia pas9 flam ratafia pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/96/92/94/flam-ratafia-pas9.jpeg)
Ara, en un recipient, trenqueu els ous. Preferiblement ous ecològics ja que la qualitat d'un bon flam rau precisament en l'ou.
![flam ratafia pas10 flam ratafia pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/96/93/75/flam-ratafia-pas10.jpeg)
Afegiu la resta de la llet en fred amb els ous.
![flam ratafia pas11 flam ratafia pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/96/94/02/flam-ratafia-pas11.jpeg)
Ara ho heu de batre la barreja fins que quedi tot ben integrat.
![flam ratafia pas12 flam ratafia pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/96/94/29/flam-ratafia-pas12.jpeg)
A mi, particularment, m'agrada afegir una mica de colorant alimentari color "ou", que farà més atractiu a la vista el flam. Però podeu obviar aquest pas.
![flam ratafia pas13 flam ratafia pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/96/94/56/flam-ratafia-pas13.jpeg)
Aquest colorant es pot adquirir on-line.
![flam ratafia pas14 flam ratafia pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/96/94/83/flam-ratafia-pas14.jpeg)
Barregeu de nou.
![flam ratafia pas15 flam ratafia pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/96/95/10/flam-ratafia-pas15.jpeg)
Ara si, incorporeu a poc a poc la ratafia reduïda i remeneu.
![flam ratafia pas16 flam ratafia pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/96/95/37/flam-ratafia-pas16.jpeg)
Finalment, afegiu-hi la llet amb el sucre.
![flam ratafia pas18 flam ratafia pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/96/95/91/flam-ratafia-pas18.jpeg)
Jo utilitzo uns motlles de ferro de mida grossa.
![flam ratafia pas19 flam ratafia pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/96/96/18/flam-ratafia-pas19.jpeg)
Els trobareu en botigues especialitzades i podeu triar la mida que més us agradi. També podeu fer un únic flam gran amb un motlle de plum-cake.
![flam ratafia pas20 flam ratafia pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/96/96/45/flam-ratafia-pas20.jpeg)
Col·loqueu els motlles dins una safata de forn.
![flam ratafia pas21 flam ratafia pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/96/96/72/flam-ratafia-pas21.jpeg)
Ara, toca el sucre caramel. El sucre caramel el podeu fer ràpidament a casa o comprar-lo ja fet. Només heu de fer coure uns 250 grams de sucre amb quatre cullerades d'aigua i unes gotes de llimona fins que s'enfosqueixi, vigilant no se us cremi, tot remenant de tant en tant. L'heu de deixar refredar una estona abans d'utilitzar-lo. Tireu un parell de cullerades de sucre caramel al fons de cada motlle.
![flam ratafia pas22 flam ratafia pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/96/96/99/flam-ratafia-pas22.jpeg)
Passeu la barreja preparada a un recipient que us permeti escudellar bé els motlles, com aquesta gerra.
![flam ratafia pas23 flam ratafia pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/96/97/26/flam-ratafia-pas23.jpeg)
Us aconsello omplir els motlles per la meitat i després acabar d'omplir-los amb el que us quedi. És una bona forma de repartir equitativament el contingut. Tampoc és estrictament necessari omplir el motlle del tot, sobretot si son prou amples de diàmetre. Em penso que ja m'enteneu, oi? Procureu una ració correcte per persona.
![flam ratafia pas24 flam ratafia pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/96/97/53/flam-ratafia-pas24.jpeg)
A continuació, i amb molta cura de no tirar aigua dins dels motlles, ompliu la safata de forn amb aigua fins més o menys la meitat. No deixa de ser una cocció al bany maria. De fet, es pot coure al foc directament també, tot i que per a mi el forn és més còmode.
![flam ratafia pas25 flam ratafia pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/96/97/80/flam-ratafia-pas25.jpeg)
Amb molta cura, de nou, passeu la safata al forn i deixeu-ho coure a 200 graus durant uns 45 minuts.
![flam ratafia pas26 flam ratafia pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/96/98/07/flam-ratafia-pas26.jpeg)
Comproveu amb un punxó si el flam està cuit: si surt net ja ho teniu, altrament espereu una mica més.
![flam ratafia pas27 flam ratafia pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/96/98/34/flam-ratafia-pas27.jpeg)
Un cop ben cuits, passeu els flams a un altre recipient i llenceu l'aigua de cocció.
![flam ratafia pas28 flam ratafia pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/96/98/61/flam-ratafia-pas28.jpeg)
Deixeu-los refredar a temperatura ambient i llavors reserveu-los a la nevera fins que estiguin ben freds. Els podeu cobrir amb paper film per evitar que agafin olor a la nevera.
![flam ratafia pas29 flam ratafia pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/96/98/88/flam-ratafia-pas29.jpeg)
I per fi arriba el moment més esperat. Passeu amb compte un ganivet pels costats.
![flam ratafia pas30 flam ratafia pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/96/99/15/flam-ratafia-pas30.jpeg)
Aboqueu el flam al plat. Si ho heu fet tot bé, caurà solet.
![flam ratafia pas31 flam ratafia pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/96/99/42/flam-ratafia-pas31.jpeg)
Aprofiteu bé el sucre caramel que sempre triga una estoneta més en caure.
![flam ratafia pas32 flam ratafia pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/96/99/69/flam-ratafia-pas32.jpeg)
I ara si, decoreu el flam de ratafia amb allò que més us agradi. Podeu tirar per sobre un petit raig de ratafia si voleu intensificar el sabor (només als adults).
![flam ratafia pas33 flam ratafia pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/96/99/96/flam-ratafia-pas33.jpeg)
Bon profit!