Tradicionalment la ratafia es fa cap a Sant Joan, que és quan les herbes estan en el seu millor moment (tot i que de vegades es fan per Tots Sants) i es consumeix a partir de Nadal. La ratafia és de gust intens i amb una certa fortor. La recepta que us presento avui fa un ús delicat d'aquest licor, fent que el flam tingui un gust i una flaire suaus, que recorden a la ratafia en tot moment però fan que aquestes postres siguin un producte exclusiu. De fet, aquests flams li encanten al meu fill, qui no entén el seu consum sense una bona dosi de nata muntada. La seva elaboració pot semblar complicada, però de seguida us adonareu que és d'aquelles receptes senzilles que podeu fer a casa amb els vostres fills. Som-hi!
500 ml de llet sencera
5 ous (preferiblement ecològics)
85 g de sucre
200 ml de ratafia
sucre caramel
Variants:
Podeu acompanyar el flam amb nata, crema, nous, neules, fruites, etc...
Es pot servir amb un raig de ratafia per sobre

Podeu fer servir la ratafia que més us agradi. A mi m'agrada comprar-ne a les fires d'artesania que visito.

També trobareu ratafia a qualsevol botiga o supermercat.


Deixeu que redueixi gairebé a la meitat, aproximadament uns 10 o 12 minuts segons la intensitat del foc.

Apagueu el foc i deixeu que es refredi una mica.

Amb el sucre caramel i la ratafia preparats, ja podeu posar a escalfar la meitat de la llet en un cassó.

Afegiu-hi els 200 grams de sucre i remeneu-ho.

Deixeu que arrenqui el bull i ho apagueu.

Ara, en un recipient, trenqueu els ous. Preferiblement ous ecològics ja que la qualitat d'un bon flam rau precisament en l'ou.

Afegiu la resta de la llet en fred amb els ous.

Ara ho heu de batre la barreja fins que quedi tot ben integrat.

A mi, particularment, m'agrada afegir una mica de colorant alimentari color "ou", que farà més atractiu a la vista el flam. Però podeu obviar aquest pas.

Aquest colorant es pot adquirir on-line.

Barregeu de nou.

Ara si, incorporeu a poc a poc la ratafia reduïda i remeneu.

Finalment, afegiu-hi la llet amb el sucre.

Jo utilitzo uns motlles de ferro de mida grossa.

Els trobareu en botigues especialitzades i podeu triar la mida que més us agradi. També podeu fer un únic flam gran amb un motlle de plum-cake.

Col·loqueu els motlles dins una safata de forn.

Ara, toca el sucre caramel. El sucre caramel el podeu fer ràpidament a casa o comprar-lo ja fet. Només heu de fer coure uns 250 grams de sucre amb quatre cullerades d'aigua i unes gotes de llimona fins que s'enfosqueixi, vigilant no se us cremi, tot remenant de tant en tant. L'heu de deixar refredar una estona abans d'utilitzar-lo. Tireu un parell de cullerades de sucre caramel al fons de cada motlle.

Passeu la barreja preparada a un recipient que us permeti escudellar bé els motlles, com aquesta gerra.

Us aconsello omplir els motlles per la meitat i després acabar d'omplir-los amb el que us quedi. És una bona forma de repartir equitativament el contingut. Tampoc és estrictament necessari omplir el motlle del tot, sobretot si son prou amples de diàmetre. Em penso que ja m'enteneu, oi? Procureu una ració correcte per persona.

A continuació, i amb molta cura de no tirar aigua dins dels motlles, ompliu la safata de forn amb aigua fins més o menys la meitat. No deixa de ser una cocció al bany maria. De fet, es pot coure al foc directament també, tot i que per a mi el forn és més còmode.

Amb molta cura, de nou, passeu la safata al forn i deixeu-ho coure a 200 graus durant uns 45 minuts.

Comproveu amb un punxó si el flam està cuit: si surt net ja ho teniu, altrament espereu una mica més.

Un cop ben cuits, passeu els flams a un altre recipient i llenceu l'aigua de cocció.

Deixeu-los refredar a temperatura ambient i llavors reserveu-los a la nevera fins que estiguin ben freds. Els podeu cobrir amb paper film per evitar que agafin olor a la nevera.

I per fi arriba el moment més esperat. Passeu amb compte un ganivet pels costats.

Aboqueu el flam al plat. Si ho heu fet tot bé, caurà solet.

Aprofiteu bé el sucre caramel que sempre triga una estoneta més en caure.

I ara si, decoreu el flam de ratafia amb allò que més us agradi. Podeu tirar per sobre un petit raig de ratafia si voleu intensificar el sabor (només als adults).

Bon profit!