La focaccia ('fogassa' en italià) és una espècie de pa pla cobert amb herbes i altres productes alimentaris. Es tracta d'un plat molt tradicional de la cuina italiana molt relacionat amb la popular pizza.
La massa de la focaccia és similar en estil a la de la pizza, i consisteix en farina amb alt contingut de gluten, oli, aigua, sal i llevat de forner. Personalment, m'encanta servir-la a mitja tarda, per berenar. Combina molt bé amb productes salats, però també amb una presa de xocolata. També us arreglarà un dinar tipus pica-pica, amb diferents embotits a taula.
Per fer la massa:
400 g de farina força
200 g d’aigua
50 g d’oli d’oliva
25 g de llevat fresc
1 cullereta de sal
mitja cullereta de sucre
Per a decorar:
100 g d’oli d'oliva
sal en escates
romaní fresc
Variants:
Podeu afegir orenga i altres espècies
Es pot fer més gruixuda (tova) o més fina (cruixent)
Es pot farcir amb diversos productes (pernil, formatge, tomàquet, xocolata, etc.)
Totes les masses tipus "pa", com la pizza, empanada, etc., es fan amb farina força, que té més concentració de gluten. Es diu que té més capacitat panificable, ja que absorbeixen millor la humitat i lleven més fàcilment. Amb farina "normal" (fluixa) no us llevarà tant.
Peseu i aboqueu la farina dins el bol de pastar. Podeu fer aquesta massa a mà, però jo sempre us recomano fer ús d'una pastadora. Val molt la pena tenir-ne una.
Per fer aquesta recepta heu d'emprar llevat fresc. El trobareu al supermercat o també als forns de tota la vida.
Esmicoleu-la i barregeu-la amb la farina.
Afegiu-hi el sucre.
Tireu també l'aigua, a temperatura ambient (que no sigui freda).
Afegiu-hi l'oli d'oliva.
Finalment, poseu el ganxo i comenceu a barrejar.
Afegiu-hi la sal quan comenci a barrejar-se tot plegat.
En funció del tipus de farina i de la temperatura ambient, potser heu d'afegir un raig més d'aigua. Heu d'aconseguir una massa flexible però una mica enganxosa.
Feu una bola i premeu-la. Poseu-la dins del bol de pastar amb una mica de farina.
Tapeu el bol amb un drap ben humit i deixeu llevar la massa entre 30-45 minuts.
Passat aquest temps haurà doblat el seu volum.
Torneu a pastar amb les mans la massa i funyiu-la de nou. Estireu la massa amb un corró, col·loqueu-la en una safata de forn i deixeu-la llevar de nou fins que dobli el seu volum.
Mentrestant, talleu una mica de romaní fresc a trossos.
Barregeu-lo amb una mica d'oli i deixeu-lo reposar. Aquest oli s'aromatitzarà.
Un cop la massa estirada estigui llevada, marqueu-la amb els dits, sense por, encara que es baixi.
Seguidament, aboqueu l'oli amb el romaní per sobre i repartiu-ho.
Finalment, tireu per sobre una bona quantitat de sal en escates.
Enforneu la focaccia a uns 190-200 graus fins que estigui cuita.
Deixeu-la refredar, tot i que també es pot consumir una mica calenta.
Si la talleu notareu que la part interior es tova, però per fora cruixent.
I recordeu que també hi podeu posar orenga.
Barrejat amb la resta. Bon profit!