El fricandó és un plat tradicional de la cuina catalana que gairebé sempre té bolets (típicament moixernons o cama-secs, però poden ser gírgoles, rovellons, etc.). Com tots els estofats, aquest guisat se sol fer el dia abans, ja que és molt convenient un reposat. L'endemà (i a l'altre) està mil vegades millor.
Aquest guisat tradicional de la cuina catalana s'elabora amb vedella i bolets. El fricandó sembla tenir origen medieval i la seva recepta, tal com la coneixem ara, apareix per primer cop per escrit en un receptari de començaments del segle XVIII. Des d'aquell moment, el fricandó de vedella surt a tots els manuals de cuina catalana, amb petites variacions, però sempre amb carn de vedella tallada fina i enfarinada, un sofregit que sol ser diferent segons la recepta, bolets i picada.
1 kg de vedella tallada a bistecs petits
50 g de moixernons secs
2 cebes trinxades
2 tomàquets trinxats
1 got de vi blanc
Un raig de brandi
farina
oli d'oliva
sal
aigua
Per la picada:
un grapat d'ametlles torrades
un parell d'alls
julivert picat
Variants:
- El sofregit es pot fer sense tomàquet.
- S'hi poden afegir olives sense pinyol.
- En lloc d'aigua es pot fer servir brou de carn.
- A la picada s'hi pot afegir una nyora, una mica de xocolata i uns carquinyolis.
- Es pot acompanyar el plat de tota classe de bolets i de verdures.
- En comptes de carn de vedella, s'hi pot posar pit de gall dindi, carn magra de porc (fricandó de carn magra de porc) o de corder (fricandó de carn de corder)
![fricando moixernons pas1 fricando moixernons pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/13/65/fricando-moixernons-pas1.jpeg)
Abans de res hem de posar els bolets en remull. Si pot ser, un parell d'hores abans, però amb una ja és suficient.
![fricando moixernons pas2 fricando moixernons pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/13/92/fricando-moixernons-pas2.jpeg)
Preparem tots els ingredients.
![fricando moixernons pas4 fricando moixernons pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/14/46/fricando-moixernons-pas4.jpeg)
Si li demaneu a la carnissera carn per fricandó, ja us ho farà així.
![fricando moixernons pas5 fricando moixernons pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/14/73/fricando-moixernons-pas5.jpeg)
Salem una mica la carn i l'enfarinem...
![fricando moixernons pas6 fricando moixernons pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/15/00/fricando-moixernons-pas6.jpeg)
... i la fregim en abundant oli d'oliva...
![fricando moixernons pas7 fricando moixernons pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/15/69/fricando-moixernons-pas7.jpeg)
...per totes dues bandes...
![fricando moixernons pas8 fricando moixernons pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/15/96/fricando-moixernons-pas8.jpeg)
Aquesta carn, la reservem en una safata.
![fricando moixernons pas9 fricando moixernons pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/16/56/fricando-moixernons-pas9.jpeg)
Ara trinxem les cebes...
![fricando moixernons pas10 fricando moixernons pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/16/83/fricando-moixernons-pas10.jpeg)
... i les farem en el mateix oli de fregir la carn...
![fricando moixernons pas11 fricando moixernons pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/17/64/fricando-moixernons-pas11.jpeg)
Ara prepararem el tomàquet trinxat, però a mi m'agrada incorporar una mica de carn de pebrot de romesco, que li aporta un regustet final molt bo i un color més intens, més fosquet.
![fricando moixernons pas12 fricando moixernons pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/17/37/fricando-moixernons-pas12.jpeg)
Ho podem barrejar amb el tomàquet...
![fricando moixernons pas13 fricando moixernons pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/17/91/fricando-moixernons-pas13.jpeg)
Hi tirem un polsim de sucre (pels àcids del tomàquet)...
![fricando moixernons pas14 fricando moixernons pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/18/18/fricando-moixernons-pas14.jpeg)
... i l'incorporem a la cassola...
![fricando moixernons pas15 fricando moixernons pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/18/45/fricando-moixernons-pas15.jpeg)
Ho barregem tot plegat i deixem caramel·litzar el tomàquet a foc lent durant uns minuts. Vigileu que no es cremi ni s'enganxi.
![fricando moixernons pas16 fricando moixernons pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/18/72/fricando-moixernons-pas16.jpeg)
Ara, incorporem la carn.
![fricando moixernons pas17 fricando moixernons pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/18/99/fricando-moixernons-pas17.jpeg)
Ho barregem una mica, li donem unes voltes...
![fricando moixernons pas18 fricando moixernons pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/19/26/fricando-moixernons-pas18.jpeg)
... i ho flambejarem amb una mica de brandi...
![fricando moixernons pas19 fricando moixernons pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/19/53/fricando-moixernons-pas19.jpeg)
Jo ho faig a ull, però vindria a ser un gotet de xarrup. IMPORTANT: Perill de cremades, tingueu sempre a mà una tapa per ofegar el foc.
![fricando moixernons pas21 fricando moixernons pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/20/07/fricando-moixernons-pas21.jpeg)
Ara tot plegat ja fa una altra oloreta.
![fricando moixernons pas22 fricando moixernons pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/20/34/fricando-moixernons-pas22.jpeg)
Incorporem el got de vi blanc. Qualsevol vi blanc per cuinar anirà bé.
![fricando moixernons pas23 fricando moixernons pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/20/61/fricando-moixernons-pas23.jpeg)
Seguidament tirarem aigua fins a cobrir tota la carn.
![fricando moixernons pas24 fricando moixernons pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/20/88/fricando-moixernons-pas24.jpeg)
Ho salem una mica.
![fricando moixernons pas25 fricando moixernons pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/21/15/fricando-moixernons-pas25.jpeg)
Ho tapem i ho deixem coure uns 35-40 minuts. S'ha d'anar vigilant que no s'enganxi. S'ha de remenar de tant i en tant i, si cal, afegir miquetes d'aigua calenta.
![fricando moixernons pas26 fricando moixernons pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/21/42/fricando-moixernons-pas26.jpeg)
Mentres, anirem preparant la picada.
![fricando moixernons pas27 fricando moixernons pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/21/69/fricando-moixernons-pas27.jpeg)
Una mica d'ametlla torrada...
![fricando moixernons pas28 fricando moixernons pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/21/96/fricando-moixernons-pas28.jpeg)
... una mica de julivert fresc...
![fricando moixernons pas29 fricando moixernons pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/22/23/fricando-moixernons-pas29.jpeg)
...i ho piquem, a poc a poc i bona lletra...
![fricando moixernons pas30 fricando moixernons pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/22/50/fricando-moixernons-pas30.jpeg)
...fins que quedi ben trituradet. Podeu ajudar-vos incorporant una mica del suquet del guisat.
![fricando moixernons pas31 fricando moixernons pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/22/77/fricando-moixernons-pas31.jpeg)
Així ja fa molt bona pinta. La idea és que la carn quedi força toveta. Tasteu-la.
![fricando moixernons pas32 fricando moixernons pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/23/04/fricando-moixernons-pas32.jpeg)
Quan faltin 10 minutets per acabar la cocció, afegirem els moixernons amb suc i tot.
![fricando moixernons pas33 fricando moixernons pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/23/31/fricando-moixernons-pas33.jpeg)
També podeu incorporar el suquet dels moixernons al mateix temps de tirar l'aigua. Hi ha gent que passa els moixernons per la paella abans d'incorporar-los al guisat.
![fricando moixernons pas34 fricando moixernons pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/23/58/fricando-moixernons-pas34.jpeg)
Ho remenem bé...
![fricando moixernons pas35 fricando moixernons pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/23/85/fricando-moixernons-pas35.jpeg)
... i també li afegim la nostra picadeta...
![fricando moixernons pas36 fricando moixernons pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/24/12/fricando-moixernons-pas36.jpeg)
Barregeu-la bé. Us podeu ajudar del suquet per a escurar bé la picada.
![fricando moixernons pas37 fricando moixernons pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/24/39/fricando-moixernons-pas37.jpeg)
Quatre voltes més...
![fricando moixernons pas38 fricando moixernons pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/24/66/fricando-moixernons-pas38.jpeg)
...uns minutets més, per rectificar de sal si cal... i ja ho tindrem.
![fricando moixernons pas39 fricando moixernons pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/24/93/fricando-moixernons-pas39.jpeg)
Està genial i la carn toveta. Com us comentava, el millor és deixar-ho reposar un mínim de 24 hores, però si no podeu esperar (com em passa a mi) doncs res. Ja miro de fer quantitats grans per anar traient entre setmana o per congelar-ho i tenir per tot el mes. És un guisat que s'aguanta força bé a la nevera.
![fricando moixernons pas40 fricando moixernons pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/25/20/fricando-moixernons-pas40.jpeg)
Jo el serviria amb una mica de puré de patata, però us deixo la guarnició per vosaltres.
![fricando moixernons pas41 fricando moixernons pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/25/47/fricando-moixernons-pas41.jpeg)
I aquí teniu el fricandó acabat i servit.
![fricando moixernons pas42 fricando moixernons pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/25/74/fricando-moixernons-pas42.jpeg)
M'encanta aquest plat (i a les criatures també), a més té un gust suau.
![fricando moixernons pas43 fricando moixernons pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/26/01/fricando-moixernons-pas43.jpeg)
Barregeu una mica de puré amb carn, salseta i un moixernó buf, buf!
I suqueu pa! Bon Profit!