Segons la vikipèdia, la frittata, de l'italià fritto (participi del verb friggere (fregir)), és una especialitat de la cuina italiana similar a la truita francesa i que se sol omplir de diferents ingredients com ara carn, vegetals, formatges, bolets, etc. En comptes d'estar elaborada de forma tancada com la resta de truites, la frittata és oberta i se li afegeixen els condiments i acompanyaments a la part superior, una mica com fem amb la pizza.

En ocasions, com aquesta, i degut a la incorporació de llet o nata als ous batuts, també podríem parlar d'una mena de Quiche. Però també es pot fer només amb ous batuts. En general, és una recepta de cuina d'aprofitament. A l'hora de preparar una frittata, és habitual reutilitzar les sobres d'algun altre plat, moltes vegades de pasta o carn o fins i tot de peix. En aquesta ocasió, he combinat uns espaguetti bolognesa del dia anterior amb una mica de verdura i formatge, ingredient imprescindible. Vaja, el que vindria a ser una Frittata di maccheroni. La frittata es consumeix principalment a Itàlia, també a Suècia i Finlàndia, i sembla que s'està posant molt de moda als Estats Units. Espero que us agradi aquesta versió.

Ingredients

200gr. espaguetti a la bolognesa

1 patata a daus petits

1 ceba vermella en juliana

6 puntes d'espàrrec verd

1/2 pebrot vermell a daus petits

4 o 5 cebes tendres picades

150cl. llet o nata líquida per cuinar

herbes fresques (romaní, farigola, alfàbrega, timó, etc...)

100gr formatge (parmesà, grana padano o barreja de formatges)

pebre negre en pols

4 ous batuts

oli d'oliva

sal

 

Variants:

Aquest plat admet infinitat de variants, degut a la pròpia essència de la cuina d'aprofitament

Podeu incorporar trossos de tota mena de carns cuites o sense coure (porc, vedella, pollastre, etc..).

És molt popular la frittata di cipolle, que dur ceba, ous, pebrot i formatge.

Es pot utilitzar mantega enlloc d'oli d'oliva

Si la voleu més sofisticada li podeu fer una base de pasta filo, que aportarà un interessant toc cruixent

S'hi pot posar un bitxo picant

Preparació
1.
frittata pasta verdura pas1

Preparem tots els ingredients. Avui reutilitzarem uns espagueti a la bolognesa del dia anterior... que estan ben bons.

2.
frittata pasta verdura pas2

Pelem i tallem la patata a daus petits.

3.
frittata pasta verdura pas3

Tallem els alls tendres ben petits també.

4.
frittata pasta verdura pas4

I els espàrrecs, potser una mica més grans.

5.
frittata pasta verdura pas6

Escalfem un raig d'oli d'oliva (o mantega si voleu) en una paella antiadherent.

6.
frittata pasta verdura pas7

Poseu-hi les patates i tireu les herbes. Jo he posat romaní.

7.
frittata pasta verdura pas8

Una mica de pebre, i ho deixem coure a foc baix uns 20 minuts.

8.
frittata pasta verdura pas9

Mentre, anirem preparant els ous batuts...

9.
frittata pasta verdura pas10

... un polsim de sal...

10.
frittata pasta verdura pas11
11.
frittata pasta verdura pas12

Incorporem el formatge als ous i remenem.

12.
frittata pasta verdura pas13

Hi posem també la llet o nata.

13.
frittata pasta verdura pas14

Tot ben barrejat.

14.
frittata pasta verdura pas15

De tant en tant doneu la volta a les patates. Han de quedar torradetes i cuites.

15.
frittata pasta verdura pas16

Incorporeu el pebrot i deixeu-lo sofregir 5-7 minuts.

16.
frittata pasta verdura pas17

Ho reservem tot plegat.

17.
frittata pasta verdura pas18

En la mateixa paella, saltem els alls tendres i els espàrrecs. Si cal afegiu unes gotes d'oli més. Saleu-ho.

 

18.
frittata pasta verdura pas19

Quan agafin bon color...

19.
frittata pasta verdura pas20
20.
frittata pasta verdura pas21
21.
frittata pasta verdura pas22

... immediatament... tirem tot el que hem reservat i ho distribuïm bé.

22.
frittata pasta verdura pas23

Poseu els espagueti per sobre...

23.
frittata pasta verdura pas24

... i amb la mateixa cullera enfonseu-los una mica, que quedin ben repartits.

24.
frittata pasta verdura pas25

Finalment, poseu per sobre la ceba tallada en juliana i una mica de julivert mal picat.

25.
frittata pasta verdura pas26

Poc a poc s'anirà fent per sota... i passats uns 5 minutets... es desenganxarà del cul i les parets.

26.
frittata pasta verdura pas27

Ara, ens quedarà la capa superior crua. Posarem la paella dins el forn en mode grill a 180 graus durant uns 5-8 minuts.

27.
frittata pasta verdura pas28
28.
frittata pasta verdura pas29

Ha de tenir bon coloret.

29.
frittata pasta verdura pas30

Amb molta cura la podeu emplatar (com ho feu amb una truita).

30.
frittata pasta verdura pas31

Tallar en forma de falca (com la pizza).

31.
frittata pasta verdura pas32

... i a tastar-la...

32.
frittata pasta verdura pas33

És tota una barreja, certament, però m'ha agradat força el resultat.

33.
frittata pasta verdura pas34

Podeu fer les vostres variants de frittata amb els ingredients que més us agradin. Aquest n'és un exemple.

34.
frittata pasta verdura pas35

Bon Profit!