Segons la vikipèdia, la frittata, de l'italià fritto (participi del verb friggere (fregir)), és una especialitat de la cuina italiana similar a la truita francesa i que se sol omplir de diferents ingredients com ara carn, vegetals, formatges, bolets, etc. En comptes d'estar elaborada de forma tancada com la resta de truites, la frittata és oberta i se li afegeixen els condiments i acompanyaments a la part superior, una mica com fem amb la pizza.
En ocasions, com aquesta, i degut a la incorporació de llet o nata als ous batuts, també podríem parlar d'una mena de Quiche. Però també es pot fer només amb ous batuts. En general, és una recepta de cuina d'aprofitament. A l'hora de preparar una frittata, és habitual reutilitzar les sobres d'algun altre plat, moltes vegades de pasta o carn o fins i tot de peix. En aquesta ocasió, he combinat uns espaguetti bolognesa del dia anterior amb una mica de verdura i formatge, ingredient imprescindible. Vaja, el que vindria a ser una Frittata di maccheroni. La frittata es consumeix principalment a Itàlia, també a Suècia i Finlàndia, i sembla que s'està posant molt de moda als Estats Units. Espero que us agradi aquesta versió.
200gr. espaguetti a la bolognesa
1 patata a daus petits
1 ceba vermella en juliana
6 puntes d'espàrrec verd
1/2 pebrot vermell a daus petits
4 o 5 cebes tendres picades
150cl. llet o nata líquida per cuinar
herbes fresques (romaní, farigola, alfàbrega, timó, etc...)
100gr formatge (parmesà, grana padano o barreja de formatges)
pebre negre en pols
4 ous batuts
oli d'oliva
sal
Variants:
Aquest plat admet infinitat de variants, degut a la pròpia essència de la cuina d'aprofitament
Podeu incorporar trossos de tota mena de carns cuites o sense coure (porc, vedella, pollastre, etc..).
És molt popular la frittata di cipolle, que dur ceba, ous, pebrot i formatge.
Es pot utilitzar mantega enlloc d'oli d'oliva
Si la voleu més sofisticada li podeu fer una base de pasta filo, que aportarà un interessant toc cruixent
S'hi pot posar un bitxo picant
Preparem tots els ingredients. Avui reutilitzarem uns espagueti a la bolognesa del dia anterior... que estan ben bons.
Pelem i tallem la patata a daus petits.
Tallem els alls tendres ben petits també.
I els espàrrecs, potser una mica més grans.
Escalfem un raig d'oli d'oliva (o mantega si voleu) en una paella antiadherent.
Poseu-hi les patates i tireu les herbes. Jo he posat romaní.
Una mica de pebre, i ho deixem coure a foc baix uns 20 minuts.
Mentre, anirem preparant els ous batuts...
... un polsim de sal...
Incorporem el formatge als ous i remenem.
Hi posem també la llet o nata.
Tot ben barrejat.
De tant en tant doneu la volta a les patates. Han de quedar torradetes i cuites.
Incorporeu el pebrot i deixeu-lo sofregir 5-7 minuts.
Ho reservem tot plegat.
En la mateixa paella, saltem els alls tendres i els espàrrecs. Si cal afegiu unes gotes d'oli més. Saleu-ho.
Quan agafin bon color...
... immediatament... tirem tot el que hem reservat i ho distribuïm bé.
Poseu els espagueti per sobre...
... i amb la mateixa cullera enfonseu-los una mica, que quedin ben repartits.
Finalment, poseu per sobre la ceba tallada en juliana i una mica de julivert mal picat.
Poc a poc s'anirà fent per sota... i passats uns 5 minutets... es desenganxarà del cul i les parets.
Ara, ens quedarà la capa superior crua. Posarem la paella dins el forn en mode grill a 180 graus durant uns 5-8 minuts.
Ha de tenir bon coloret.
Amb molta cura la podeu emplatar (com ho feu amb una truita).
Tallar en forma de falca (com la pizza).
... i a tastar-la...
És tota una barreja, certament, però m'ha agradat força el resultat.
Podeu fer les vostres variants de frittata amb els ingredients que més us agradin. Aquest n'és un exemple.
Bon Profit!