Si heu comprat una carabassa per decorar i no sabeu què fer amb la carn, aquí us deixem una interessant proposta, un magnífic suggeriment per lluir-vos aquesta tardor. Val a dir que també la podeu comprar expressament per fer aquest plat. La combinació dels sabors que us proposem fa d'aquesta recepta un mos extraordinari de veritat... No és pas complicat de fer i és d'aquelles preparacions versàtils que us permeten servir-les com a primer plat, com a segon plat o com a tapa per compartir amb família i amics. A més, aquest full es pot consumir fred o calent i el podeu preparar amb antelació. Vaja, que és ideal per portar a aquella festa a la qual us han convidat.
Per cert, en aquesta ocasió, el sabor umami del rocafort no ha estat escollit per casualitat. Si bé podeu emprar altres formatges forts com el blau, el cabrales o el gorgonzola, cal destacar que la potència del formatge en aquesta barreja resulta molt recomanable. Podeu posar-ne més o menys quantitat, això sí. O no posar-ne... ja sé que després a casa vostra fareu el que us donarà la gana igualment, oi? És clar que sí! I bé que feu!... És la grandesa de la cuina! Amb aquestes quantitats podeu fer una tira de full, però podeu aprofitar per fer-ne dues (o més) amb el mateix esforç. Es pot congelar i coure un altre dia sense problemes, i així ja teniu un recurs més al congelador. Una tira d'aquestes de full correspon a dues persones (si es tracta de plat principal) o 4-6 persones si la presenteu en format de tapa per compartir. Som-hi!
1 planxa de pasta de full
300 g de rovellons frescos
300 g de carn de carabassa
100 g de formatge rocafort
1 ceba tendra
oli d'oliva
sal
1 ou
orenga
Variants:
Es poden afegir altres bolets de temporada.
Podeu variar el tipus de formatge, així com la quantitat.
Prepareu tots els ingredients, que no falti res.
El que heu de fer primer és coure la carbassa. Jo n'he fet servir la meitat.
La partiu per la meitat.
Retireu les llavors (que podeu torrar després al forn, són molt bones!).
Amb pell i tot, talleu la carbassa a trossos, com si fos un meló. Tireu-hi per sobre un polsim de sal i un raig d'oli d'oliva. Poseu-la al forn a uns 180 graus i deixeu-la fer durant uns 20 minuts, fins que estigui tova.
Mentrestant, aprofiteu per netejar els rovellons. Ja sabeu, un drap o un paper de cuina humit i amb paciència els aneu netejant bé. Abans de netejar-los, jo us aconsello partir-los per la meitat, ja que si tenen "habitants", no caldrà netejar-los, els descarteu directament. Aquests han sortit molt bé, com podeu veure.
Un cop nets els rovellons (i descartats els corcats), talleu-los a trossos i els reserveu.
Ara talleu una ceba tendra a la juliana.
En una paella amb un raig d'oli, enrossiu la ceba.
No cal fer-la massa, ja que ens interessa conservar una mica la textura cruixent. Unes voltes i la reserveu.
En la mateixa paella, salteu els bolets amb una mica de sal.
A foc fort, al principi deixaran anar tota l'aigua.
Llavors es començaran a daurar. No us passeu de cocció: de seguida que s'acabi la humitat, un parell de voltes i llestos.
Els reserveu juntament amb la ceba. Penseu que per farcir el full els ingredients no poden estar calents.
Retirem la pell a la carbassa.
La carabassa, tot i estar cuita, a mi m'agrada daurar-la una mica més a la paella, a foc fort uns instants.
Ara sí, ho barregeu tot plegat i ho deixeu refredar una estona.
Prepareu una banda de full rectangular i retalleu quatre tires per decorar.
Col·loqueu el farciment al mig del full. No s'ha de repartir per enrotllar-lo com un braç, senzillament ho apileu tot a la part central.
Ara, poseu-hi per sobre uns trossets de formatge rocafort.
La quantitat, al gust, a mi m'agrada posar-n'hi molt.
Seguidament, cobriu el farciment amb la part superior de la banda de full.
Trenqueu i remeneu un ou.
I pinteu la part superior del full. Això farà que s'hi enganxi la resta de full que ho cobrirà.
Cobriu el full amb la part restant i assegureu-vos que queda una mica premsat. Vaja, que tingui una certa consistència i que no es desfarà.
Tanqueu els extrems ajuntant el full.
Ara, decoreu al gust amb les tires de full que teniu reservades.
Punxeu-lo una mica per deixar que surtin els vapors i que no es deformi en excés.
Finalment, pinteu-lo amb ou batut per garantir que tingui un bonic color daurat.
Podeu posar una mica d'orenga per sobre (o llavors de rosella, sèsam, pebre negre, etc.).
Enforneu el full a uns 180 graus durant uns 30 minuts o fins que quedi ben daurat.
I ja està cuit.
Fa molt bona oloreta!
El podeu servir directament a taula, ben calent, o deixar-lo refredar. De fet, admet totes les temperatures.
El voleu veure per dins, oi?... Buf, quina gana!
Bon profit!