Avui us porto un espectacular plat de festa que, ben cuinat, és una autèntica delícia... tot i ser una de les parts més econòmiques del porc. Jo acostumo a fer-lo el dia abans de menjar-lo i l'endemà encara està més bo i només he de fer les patates d'acompanyament.
4 galtes de porc
3 tomàquets madurs tallats a quarts
3 grans d'all
2 cebes tallades a trossos
1 porro tallat a rodanxes gruixudes
1 got de vi negre
1 manat d'herbes (farigola, llorer, romaní, marduix)
pebre negre
oli d'oliva
aigua
llard
sal
Per fer la picada:
2 grans d'all
una copa de vi ranci
un grapat d'ametlles torrades
Variants:
- Les galtes es poden enfarinar abans de rostir-les
- A la picada es pot posar una mica de ratafia
- Es pot preparar un allioli suau amb rovell d'ou, cobrir les galtes ja cuites i deixar-les al forn fins que quedin daurades
- Es poden acompanyar de bolets
- Es pot fer amb galtes de vedella
Primer de tot netejarem bé les galtes i les assecarem amb un drap.
La galta és una carn molsuda, amb una part important d'os, que ben cuita es desfà a la boca.
Començarem per fer un tall en forma de creu a les galtes. Això ajudarà que tinguin una bona cocció.
Les empebrarem. Fem tot això en una safata per al forn, que preescalfarem a 250 graus.
Preparem ara la verdura.
Tallem la ceba a trossos.
... i alls, amb pell i tot.
En un petit recipient hi desfarem una mica de llard i oli.
Ho podeu fer al microones, fins que us quedi un líquid greixós.
Que quedin ben cobertes.
I les posem al forn.
La cocció total serà d'un mínim de tres hores, però en diverses fases. D'entrada, ho posarem 30 minuts a 250 graus per daurar una mica la part exterior de la carn.
Passat aquest temps, abaixarem el forn a 180 graus i hi incorporarem tota la verdura...
... el llorer i les herbes.
Passat aquest temps notareu que tots els ingredients comencen a deixar anar els seus sucs...
... i és convenient donar-li la volta a la carn. Ho deixarem coure 30 minuts més. Ja porten una hora i mitja.
Passat aquest temps l'alcohol del vi s'haurà evaporat, la verdura haurà perdut volum...
... i la carn començarà a torrar-se lleugerament.
Li tornarem a donar la volta...
... i hi incorporarem l'aigua. Jo n'he posat un parell de gots generosos. Ho salarem una mica. Ho tornarem a deixar 30 minuts més.
Passat aquest temps notareu que tot el conjunt comença a torrar-se lleugerament.
Ara reservarem cada tros de carn en una altra safata.
I tot el sobrant...
... ho passarem per un colador.
Aneu aixafant-t'ho tot amb paciència... per extreure'n tot el suquet.
Tornarem a col·locar la carn a la safata inicial i hi abocarem dins tot el suc colat. Ho deixarem coure tot plegat durant 30 minuts més, rectificant de sal.
Aprofitarem per fer també les patates.
Si és patata blanca, millor.
Les rentem bé, ja que les courem amb la pell.
En una altra safata per al forn posarem una mica del suquet de la carn a la base...
... hi anirem col·locant les patates partides per la meitat.
Les salarem...
... les empebrarem...
... i els tirarem un bon raig d'oli d'oliva per sobre.
A mi particularment m'agrada col·locar-hi un tros de gra d'all, amb pell i tot, a sobre de la patata. L'all es pot retirar amb facilitat a posteriori si voleu i hi aportarà una agradable flaire a la patata. Les enfornarem durant uns 50-60 minuts a 180-200 graus, fins que estiguin cuites.
Mentre s'acaben de fer la carn i les patates, prepararem la picada. Normalment, m'agrada utilitzar el morter, però com que avui n'havia de fer molta, he utilitzat la batedora elèctrica.
En un bol posem un bon grapat d'ametlles torrades, unes 30-35. Recordeu que jo estic fent el doble de la recepta indicada al principi. Hi posarem també els grans d'all pelats...
... i el vi ranci...
Tot barrejat.
Hi passem la batedora...
... fins a deixar-ho ben fi.
Així, molt bé.
Passat el temps anterior, incorporem aquesta picada a la nostra carn i ho deixarem de nou 30 minuts més.
Ben repartida.
De tant en tant ruixeu la carn amb la seva pròpia salsa. Si noteu que la salsa us queda massa líquida hi podeu tirar una mica de farina (un parell de cullerades).
I passat aquest temps, ja tindrem la carn acabada i ben torradeta. Com sempre, si deixeu reposar el plat 24 hores... l'endemà estarà molt millor.
La patata també la tenim a punt.
Emplatem.
Que no falti la patatona eh?... ho tastem?
Ummm... suqueu pa a la salsa, suqueu!
Un bon vi negre... i mitja vida nanos!
Bon profit!