Fuassss! Un dels plats que més m'agraden. Les gambes són per a mi una passió, un deliri, un plaer orgàsmic, una obsessió malaltissa. Conec a gent a qui no li agraden les gambes....i, per molt que hi pensi, no ho entenc. Ja m'esforço, ja, però soc incapaç d'assumir-ho. Ho sento. Ja vam veure com fer els Escamarlans a la planxa amb all i julivert, es a dir, el mateix. No fa massa us vaig mostrar com fer les Gambes a la sal... amb una fàcil recepta. Avui veurem com fer-les de la forma més clàssica de totes: gambes a la planxa amb all i julivert

El sabor d'una bona gamba jo el considero "umami". Extremadament especial, elegant i intens. Però aneu amb compte que hi ha gambes i gambes, clar. Molta gent confon el llagostí amb la gamba... quan no tenen absolutament res a veure. 

Aquest és d'aquells plats que no els mengem cada día per qué costen molts diners. Jo, molt de tant en tant, en compro de fresca a la meva parada de peix de confiança però més a sovint les compro congelades. Són més econòmiques i, si estàn ben congelades, són molt gustoses i no queden tan lluny de les fresques. Clar, ara hauria de dir que també hi ha gambes congelades i gambes congelades, oi? I és cert.

Jo tinc un petit truc, que ja el sabreu segurament, i és comprovar que tenen els bigotis sencers, no trencats. Si no és així, és molt probable que s'hagin congelat varies vegades i com a conseqüència de la manipulació es trenquen els bigotis. Descarteu-les automàticament. 

Per cert, una curiositat, sabíeu que les gambes neixen mascle... i canvien el sexe entre el segon i quart any de vida?... i que la gran majoria de captures són de femelles perquè els mascles són a molta profunditat... on no arriben els pescadors. Quines coses....

Ingredients

1/2 kg. gamba vermella fresca

3 grans d'all

julivert picat

oli d'oliva

llimona (decoració)

sal en escates (opcional)

Variants:

Les podeu fer sense all i julivert

També es poden servir amb alguna salsa freda, com Romesco, Maionesa, etc.

A la planxa es poden coure altres mariscs: escamarlans, navalles, etc.

Preparació
1.
gambes planxa pas1

Com amb tot el marisc, és primordial la qualitat i la frescor.

2.
gambes planxa pas2

Passeu les gambes per una mica d'aigua sota l'aixeta.

3.
gambes planxa pas4
4.
gambes planxa pas5

Genial, tenim la picada i la planxa calenta... i ganes de menjar, clar.

5.
gambes planxa pas6

Tirem un raig de picadeta a la planxa i a sobre anirem col.locant les gambes.

6.
gambes planxa pas7

Seguidament, tirarem una mica més de picada per sobre.

7.
gambes planxa pas8

La gamba s'ha de fer per totes dues bandes, a foc més aviat fort, per evitar que s'assequin massa de dins. Normalment un parell de minuts és suficient... però que quedin una mica torradetes per fora, eh? i així al xuclar-les gaudirem "de lo lindo".

8.
gambes planxa pas9

M'agrada servir-les amb un raig d'oli, una mica de llimona i un mica més de picada d'all i julivert en cru.

9.
gambes planxa pas10

Addicionalment, podeu tirar una mica de sal en escates per sobre, encara que no a tothom li agrada trobar-se el tros de sal sencer.

10.
gambes planxa pas11

Un toc per sobre.

11.
gambes planxa pas12

Aquestes fotos corresponen a un altre varietat de gamba vermella de Palamós.

12.
gambes planxa pas13

Extraordinària com ella sola.

13.
gambes planxa pas14

Quina oloreta senyor!

14.
gambes planxa pas15

Les hem de servir ben calentes i amb una mica més d'all i julivert en cru per sobre.

15.
gambes planxa pas16

I ja està... a llepar-se els dits, eh?

16.
gambes planxa pas17

Ummmm!

17.
gambes planxa pas18

No puc esperar més...

18.
gambes planxa pas19

El maridatge?... un albarinyo Pazo Serratello, que cobriré amb un bossa de congelació especial.

19.
gambes planxa pas20

És un sistema ràpid i net per a conservar el fred... però no dura massa temps com un bol amb glaçons.

20.
gambes planxa pas21

Bon Profit!