Fuassss! Un dels plats que més m'agraden. Les gambes són per a mi una passió, un deliri, un plaer orgàsmic, una obsessió malaltissa. Conec a gent a qui no li agraden les gambes....i, per molt que hi pensi, no ho entenc. Ja m'esforço, ja, però soc incapaç d'assumir-ho. Ho sento. Ja vam veure com fer els Escamarlans a la planxa amb all i julivert, es a dir, el mateix. No fa massa us vaig mostrar com fer les Gambes a la sal... amb una fàcil recepta. Avui veurem com fer-les de la forma més clàssica de totes: gambes a la planxa amb all i julivert.
El sabor d'una bona gamba jo el considero "umami". Extremadament especial, elegant i intens. Però aneu amb compte que hi ha gambes i gambes, clar. Molta gent confon el llagostí amb la gamba... quan no tenen absolutament res a veure.
Aquest és d'aquells plats que no els mengem cada día per qué costen molts diners. Jo, molt de tant en tant, en compro de fresca a la meva parada de peix de confiança però més a sovint les compro congelades. Són més econòmiques i, si estàn ben congelades, són molt gustoses i no queden tan lluny de les fresques. Clar, ara hauria de dir que també hi ha gambes congelades i gambes congelades, oi? I és cert.
Jo tinc un petit truc, que ja el sabreu segurament, i és comprovar que tenen els bigotis sencers, no trencats. Si no és així, és molt probable que s'hagin congelat varies vegades i com a conseqüència de la manipulació es trenquen els bigotis. Descarteu-les automàticament.
Per cert, una curiositat, sabíeu que les gambes neixen mascle... i canvien el sexe entre el segon i quart any de vida?... i que la gran majoria de captures són de femelles perquè els mascles són a molta profunditat... on no arriben els pescadors. Quines coses....
1/2 kg. gamba vermella fresca
3 grans d'all
julivert picat
oli d'oliva
llimona (decoració)
sal en escates (opcional)
Variants:
Les podeu fer sense all i julivert
També es poden servir amb alguna salsa freda, com Romesco, Maionesa, etc.
A la planxa es poden coure altres mariscs: escamarlans, navalles, etc.
![gambes planxa pas1 gambes planxa pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/29/82/gambes-planxa-pas1.jpeg)
Com amb tot el marisc, és primordial la qualitat i la frescor.
![gambes planxa pas2 gambes planxa pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/30/09/gambes-planxa-pas2.jpeg)
Passeu les gambes per una mica d'aigua sota l'aixeta.
![gambes planxa pas4 gambes planxa pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/31/05/gambes-planxa-pas4.jpeg)
![gambes planxa pas5 gambes planxa pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/31/32/gambes-planxa-pas5.jpeg)
Genial, tenim la picada i la planxa calenta... i ganes de menjar, clar.
![gambes planxa pas6 gambes planxa pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/31/59/gambes-planxa-pas6.jpeg)
Tirem un raig de picadeta a la planxa i a sobre anirem col.locant les gambes.
![gambes planxa pas7 gambes planxa pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/31/86/gambes-planxa-pas7.jpeg)
Seguidament, tirarem una mica més de picada per sobre.
![gambes planxa pas8 gambes planxa pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/32/13/gambes-planxa-pas8.jpeg)
La gamba s'ha de fer per totes dues bandes, a foc més aviat fort, per evitar que s'assequin massa de dins. Normalment un parell de minuts és suficient... però que quedin una mica torradetes per fora, eh? i així al xuclar-les gaudirem "de lo lindo".
![gambes planxa pas9 gambes planxa pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/32/40/gambes-planxa-pas9.jpeg)
M'agrada servir-les amb un raig d'oli, una mica de llimona i un mica més de picada d'all i julivert en cru.
![gambes planxa pas10 gambes planxa pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/32/67/gambes-planxa-pas10.jpeg)
Addicionalment, podeu tirar una mica de sal en escates per sobre, encara que no a tothom li agrada trobar-se el tros de sal sencer.
![gambes planxa pas11 gambes planxa pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/32/94/gambes-planxa-pas11.jpeg)
Un toc per sobre.
![gambes planxa pas12 gambes planxa pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/33/21/gambes-planxa-pas12.jpeg)
Aquestes fotos corresponen a un altre varietat de gamba vermella de Palamós.
![gambes planxa pas13 gambes planxa pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/33/48/gambes-planxa-pas13.jpeg)
Extraordinària com ella sola.
![gambes planxa pas14 gambes planxa pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/33/75/gambes-planxa-pas14.jpeg)
Quina oloreta senyor!
![gambes planxa pas15 gambes planxa pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/34/02/gambes-planxa-pas15.jpeg)
Les hem de servir ben calentes i amb una mica més d'all i julivert en cru per sobre.
![gambes planxa pas16 gambes planxa pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/34/29/gambes-planxa-pas16.jpeg)
I ja està... a llepar-se els dits, eh?
![gambes planxa pas17 gambes planxa pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/34/56/gambes-planxa-pas17.jpeg)
Ummmm!
![gambes planxa pas18 gambes planxa pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/34/83/gambes-planxa-pas18.jpeg)
No puc esperar més...
![gambes planxa pas19 gambes planxa pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/35/10/gambes-planxa-pas19.jpeg)
El maridatge?... un albarinyo Pazo Serratello, que cobriré amb un bossa de congelació especial.
![gambes planxa pas20 gambes planxa pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/35/37/gambes-planxa-pas20.jpeg)
És un sistema ràpid i net per a conservar el fred... però no dura massa temps com un bol amb glaçons.
![gambes planxa pas21 gambes planxa pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/35/64/gambes-planxa-pas21.jpeg)
Bon Profit!