Sí, sí, gambes amb xocolata. Gran recepta, companys. Avui, veurem com elaborar un d'aquells plats que fan pujar alguna cosa més que l'estat anímic. Us recomano tastar-lo amb calma i bona companyia, que no us destorbin els nens, si és possible, i aneu xuclant caps com si s'hagués d'acabar el món, i suqueu pa a poc a poc, fins que sentiu com toquen les cinc o les sis de la tarda al campanar del poble. Hi ha coses en aquesta vida que demanen el seu temps. No cal que us recordi allò de la qualitat de la matèria primera, oi? Espero que us agradi.
24 gambes
2 grans d'all trinxats
1 ceba gran tallada a la juliana
1 manat d'herbes: llorer, farigola, orenga
pell de taronja seca
oli d'oliva
pebre negre
aigua o brou de peix
sal
Per fer la picada:
40 g de xocolata
un grapat d'ametlles i d'avellanes
uns brins de safrà una mica torrats
Variants:
- En lloc d'aigua podeu fer servir brou de peix
![gambes xocolata pas1 gambes xocolata pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/48/39/gambes-xocolata-pas1.jpeg)
Preparem tots els ingredients.
![gambes xocolata pas2 gambes xocolata pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/48/81/gambes-xocolata-pas2.jpeg)
Renteu les gambes.
![gambes xocolata pas3 gambes xocolata pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/49/23/gambes-xocolata-pas3.jpeg)
Saleu-les.
![gambes xocolata pas4 gambes xocolata pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/49/65/gambes-xocolata-pas4.jpeg)
Empebreu-les i poseu a escalfar una planxa al foc.
![gambes xocolata pas5 gambes xocolata pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/50/07/gambes-xocolata-pas5.jpeg)
Quan la planxa sigui calenta, tireu-hi un petit raig d'oli i col·loqueu les gambes a sobre.
![gambes xocolata pas6 gambes xocolata pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/50/49/gambes-xocolata-pas6.jpeg)
Ruixeu-les amb una mica més d'oli. Deixeu que es facin uns dos o tres minuts per cada banda.
![gambes xocolata pas7 gambes xocolata pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/50/91/gambes-xocolata-pas7.jpeg)
Mentrestant, peleu unes ametlles torrades i poseu-les dins un morter.
![gambes xocolata pas8 gambes xocolata pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/51/75/gambes-xocolata-pas8.jpeg)
El mateix amb unes avellanes.
![gambes xocolata pas9 gambes xocolata pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/52/17/gambes-xocolata-pas9.jpeg)
Torreu durant uns instants uns brins de safrà en una paella i...
![gambes xocolata pas10 gambes xocolata pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/52/59/gambes-xocolata-pas10.jpeg)
incorporeu-los a la picada.
![gambes xocolata pas11 gambes xocolata pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/53/01/gambes-xocolata-pas11.jpeg)
I trinxeu a poc a poc, amb paciència.
![gambes xocolata pas12 gambes xocolata pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/53/43/gambes-xocolata-pas12.jpeg)
Vigileu les gambes i doneu-li la volta quan calgui.
![gambes xocolata pas13 gambes xocolata pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/53/85/gambes-xocolata-pas13.jpeg)
Un cop fetes, reserveu-les. Al mateix temps, ja podeu posar a bullir el brou, si en teniu.
![gambes xocolata pas14 gambes xocolata pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/54/27/gambes-xocolata-pas14.jpeg)
Ara, trinxarem uns alls...
![gambes xocolata pas15 gambes xocolata pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/54/69/gambes-xocolata-pas15.jpeg)
... i tallarem també la ceba.
![gambes xocolata pas16 gambes xocolata pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/55/11/gambes-xocolata-pas16.jpeg)
A la juliana.
![gambes xocolata pas17 gambes xocolata pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/55/53/gambes-xocolata-pas17.jpeg)
A continuació, en una olla baixa, hem de daurar l'all trinxat amb una mica d'oli.
![gambes xocolata pas18 gambes xocolata pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/55/95/gambes-xocolata-pas18.jpeg)
Abans no es cremi, hi afegirem la ceba.
![gambes xocolata pas19 gambes xocolata pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/56/37/gambes-xocolata-pas19.jpeg)
I ho remenarem.
![gambes xocolata pas20 gambes xocolata pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/56/79/gambes-xocolata-pas20.jpeg)
I seguidament hi afegirem les espècies i la pela de taronja.
![gambes xocolata pas21 gambes xocolata pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/57/21/gambes-xocolata-pas21.jpeg)
Ho deixarem sofregir una mica.
![gambes xocolata pas22 gambes xocolata pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/57/63/gambes-xocolata-pas22.jpeg)
Mentrestant, acabarem de fer la nostra picada. Talleu la xocolata a trossos...
![gambes xocolata pas23 gambes xocolata pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/58/05/gambes-xocolata-pas23.jpeg)
i poseu-los dins el morter.
![gambes xocolata pas24 gambes xocolata pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/58/47/gambes-xocolata-pas24.jpeg)
Quan el brou sigui calent...
![gambes xocolata pas25 gambes xocolata pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/58/89/gambes-xocolata-pas25.jpeg)
hi posarem un cullerot a la picada per deixatar-la.
![gambes xocolata pas26 gambes xocolata pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/59/31/gambes-xocolata-pas26.jpeg)
Remeneu-ho bé fins que es desfaci tota la xocolata.
![gambes xocolata pas27 gambes xocolata pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/59/73/gambes-xocolata-pas27.jpeg)
Us ha de quedar d'un color ben fosc. Ho reservem.
![gambes xocolata pas28 gambes xocolata pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/60/15/gambes-xocolata-pas28.jpeg)
Incorporem les gambes a l'olla.
![gambes xocolata pas29 gambes xocolata pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/60/57/gambes-xocolata-pas29.jpeg)
Ho remenarem tot plegat.
![gambes xocolata pas30 gambes xocolata pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/60/99/gambes-xocolata-pas30.jpeg)
I finalment, hi tirarem tres o quatre cullerots de brou, però que no acabi de cobrir completament les gambes.
![gambes xocolata pas31 gambes xocolata pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/61/41/gambes-xocolata-pas31.jpeg)
Deixar coure tot junt uns 5-8 minuts...
![gambes xocolata pas32 gambes xocolata pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/61/83/gambes-xocolata-pas32.jpeg)
i llavors hi afegirem la picada.
![gambes xocolata pas33 gambes xocolata pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/62/25/gambes-xocolata-pas33.jpeg)
Quins colors i quins aromes, eh? Un plat divertit de cuinar.
![gambes xocolata pas34 gambes xocolata pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/62/67/gambes-xocolata-pas34.jpeg)
Ja només ens queda trinxar una mica de julivert fresc...
![gambes xocolata pas35 gambes xocolata pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/63/09/gambes-xocolata-pas35.jpeg)
i afegir-lo.
![gambes xocolata pas36 gambes xocolata pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/63/51/gambes-xocolata-pas36.jpeg)
![gambes xocolata pas37 gambes xocolata pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/63/93/gambes-xocolata-pas37.jpeg)
Deixeu reposar el plat uns minuts, millor si són un parell d'hores.
![gambes xocolata pas38 gambes xocolata pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/64/35/gambes-xocolata-pas38.jpeg)
Escalfeu-ho i serviu-ho a taula ben calent.
![gambes xocolata pas39 gambes xocolata pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/64/77/gambes-xocolata-pas39.jpeg)
Que no us falti el pa i a gaudir de la vida, que són dos dies!
![gambes xocolata pas40 gambes xocolata pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/10/65/19/gambes-xocolata-pas40.jpeg)
Bon profit!