Sí, sí, gambes amb xocolata. Gran recepta, companys. Avui, veurem com elaborar un d'aquells plats que fan pujar alguna cosa més que l'estat anímic. Us recomano tastar-lo amb calma i bona companyia, que no us destorbin els nens, si és possible, i aneu xuclant caps com si s'hagués d'acabar el món, i suqueu pa a poc a poc, fins que sentiu com toquen les cinc o les sis de la tarda al campanar del poble. Hi ha coses en aquesta vida que demanen el seu temps. No cal que us recordi allò de la qualitat de la matèria primera, oi? Espero que us agradi.

Ingredients

24 gambes  

2 grans d'all trinxats  

1 ceba gran tallada a la juliana  

1 manat d'herbes: llorer, farigola, orenga

pell de taronja seca

oli d'oliva  

pebre negre

aigua o brou de peix

sal

Per fer la picada:  

40 g de xocolata

un grapat d'ametlles i d'avellanes

uns brins de safrà una mica torrats

Variants: 

- En lloc d'aigua podeu fer servir brou de peix

Preparació
1.

Preparem tots els ingredients.

2.

Renteu les gambes.

3.

Saleu-les.

4.

Empebreu-les i poseu a escalfar una planxa al foc.

5.

Quan la planxa sigui calenta, tireu-hi un petit raig d'oli i col·loqueu les gambes a sobre.

6.

Ruixeu-les amb una mica més d'oli. Deixeu que es facin uns dos o tres minuts per cada banda.

7.

Mentrestant, peleu unes ametlles torrades i poseu-les dins un morter.

8.

El mateix amb unes avellanes.

9.

Torreu durant uns instants uns brins de safrà en una paella i...

10.

incorporeu-los a la picada.

11.

I trinxeu a poc a poc, amb paciència.

12.

Vigileu les gambes i doneu-li la volta quan calgui.

13.

Un cop fetes, reserveu-les. Al mateix temps, ja podeu posar a bullir el brou, si en teniu.

14.

Ara, trinxarem uns alls...

15.

... i tallarem també la ceba.

16.

A la juliana.

17.

A continuació, en una olla baixa, hem de daurar l'all trinxat amb una mica d'oli.

18.

Abans no es cremi, hi afegirem la ceba.

19.

I ho remenarem.

20.

I seguidament hi afegirem les espècies i la pela de taronja.

21.

Ho deixarem sofregir una mica.

22.

Mentrestant, acabarem de fer la nostra picada. Talleu la xocolata a trossos...

23.

i poseu-los dins el morter.

24.

Quan el brou sigui calent...

25.

hi posarem un cullerot a la picada per deixatar-la.

26.

Remeneu-ho bé fins que es desfaci tota la xocolata.

27.

Us ha de quedar d'un color ben fosc. Ho reservem.

28.

Incorporem les gambes a l'olla.

29.

Ho remenarem tot plegat.

30.

I finalment, hi tirarem tres o quatre cullerots de brou, però que no acabi de cobrir completament les gambes.

31.

Deixar coure tot junt uns 5-8 minuts...

32.

i llavors hi afegirem la picada.

33.

Quins colors i quins aromes, eh? Un plat divertit de cuinar.

34.

Ja només ens queda trinxar una mica de julivert fresc...

35.

i afegir-lo.

36.
37.

Deixeu reposar el plat uns minuts, millor si són un parell d'hores.

38.

Escalfeu-ho i serviu-ho a taula ben calent.

39.

Que no us falti el pa i a gaudir de la vida, que són dos dies!

40.

Bon profit!