Avui us porto un mar i muntanya interessant. Farem uns gambots frescos a la planxa que servirem acompanyats d'un trinxat de bolets amb bacallà i tomàquet xerri. Us haig d'advertir que a mi m'agrada menjar-me la fulla del romaní, tot i que reconec que a molts us pot resultar incòmode en trobar-te-la al plat. En aquest cas, sempre podeu fer servir romaní en pols o, directament, ometre el seu ús.
Per la resta, veureu quina recepta més senzillota de fer i què "resultona" acaba sent. Un plat d'aquells amb el que quedareu bé. Que vagi de gust!
1 o 2 gambots per persona
500 g de rovellons
100 g de llom de bacallà dessalat
un grapat de tomàquets xerri
brots de romaní fresc
50 cl de llet
1 cullerada de pols de nyora
1 gra d'all
julivert
oli d'oliva
sal
Variants:
Hi podeu afegir un bitxo picant
Podeu fer servir nata líquida o llet evaporada, o no posar-ne
Es pot fer amb gambes o llagostins i altres tipus de bolets
Preparem els principals ingredients d'aquesta recepta.
Netegeu i trieu els bolets. Feu-los a trossos.
Renteu els tomàquets.
Dessaleu correctament el bacallà.
I renteu els gambots.
Renteu el romaní i trieu els brots més tendres.
Tallarem els tomàquets per la meitat.
I els barrejarem amb unes fulles de romaní. Després ho barrejarem tot amb el bacallà i els bolets, per tant, el fet de posar el romaní amb el tomàquet no va més enllà que la mera agrupació d'ingredients.
I escaldarem el bacallà dessalat.
Manteniu-lo submergit durant uns segons, màxim un minut i reserveu-lo.
Un cop fred, ens serà molt fàcil esmicolar el bacallà.
Ara, mentre escalfem la planxa, salarem els gambots.
I els posem a fer, amb el foc ben fort.
És interessant fer coincidir les coccions del remenat de bolets amb la del marisc.
Per tant, al mateix temps, amb una altra paella, saltarem els bolets.
A foc molt fort. Deixeu que perdin l'aigua i que es comencin a torrar.
Li donarem la volta als gambots.
Hi afegirem una mica de pebre negre també.
Ara incorporem els tomàquets amb el romaní.
I ho salarem una mica. No us passeu que el bacallà ja té sal.
Seguidament, hi posarem una mica de pols de nyora. La trobareu als herbolaris.
No gaire, que és força aromàtica.
I ja per acabar, hi posarem la llet.
El làctic ens farà lligar els sabors, tot i que també s'endurà la textura cruixent del saltat. Per tant, podeu posar la llet o no, com més us agradi.
Ja per acabar, hi afegirem el bacallà que hem esmicolat i ho deixarem reduir un parell de minuts. Rectifiqueu de sal si cal.
Els gambots estan a punt per servir.
En un plat posarem el remenat de bolets, tomàquets i bacallà i a sobre el gambot, amb unes escates de sal.
I ja podem servir-ho a taula. Una barreja interessant de sabors.
Imprescindible un bon vi d'acompanyament.
Bon profit!