Feia temps que volia fer aquests garrons... No és complicat de fer, però, entre pitos i flautes, ens durà tot el matí. Això si, val la pena... nanos. Aquesta part del porc és molt tendre, com ho poden ser les galtes també.
4 garrons de porc
4 patates
1 ceba
1 cap d'all
1 pastanaga
1 got de vi blanc
romaní
oli d'oliva
pebre negre
sal
Pel brou:
1 pastanaga
1 os de pernil
1 os de vedella
1 porro
1 fulla d'api
Variants:
- Es pot substituir el vi blanc per vi ranci o brandi
- Es pot fer sense brou i fer servir directament una mica d'aigua
- Es poden afegir tota mena de bolets
Netegem una mica els garrons.
Són macos, eh?... un bon tros per persona.
Primer de tot els haurem de bullir uns 45 minuts.
Perfecte.
Els reservem.
... que sempre deixa anar una mica de "porqueria".
El posem de nou en una olla... i completarem una mica el brou....
... afegint-hi unes verduretes i tal...
... un os de pernil...
... un parell de pastanagues...
... una mica de julivert...
... una fulla d'api....
... un porro...
... ho salem una mica...
... i ho deixarem coure uns 50-60 minuts...
Les partim per la meitat, les salem i les empebrem.
Un xorret d'oli per sobre... i al forn a 180 graus durant uns 25 minutets.
El brou el remenarem una mica.
Un cop fet, el colarem.
I el deixarem net.
Les patates no estan cuites del tot. La idea és deixar-les a mig coure per incorporar-les al final de la cocció dels garrons, amb la salseta.
Posem els garrons en una safata pel forn... els salpebrem i hi tirem la ceba tallada i els alls sencers.
La pastanaga tallada a rodanxes grosses.
Una mica de romaní... un raig d'oli d'oliva...
... i ho posem 20 minuts al forn, a 180 graus.
Als 20 minuts... incorporem el vi i deixem fer 10 minutets més.
A continuació... hi afegirem el brou.
Podem posar uns tres o quatre cullerots... i els deixem coure 25 minuts més.
De tant en tant, anirem ruixant els garrons amb el brou.
Compte no us cremeu, eh?
Passats els 25 minuts, li donarem la volta als garrons, que ja hauran agafat bon coloret.
Afegim, ara si, les patates i els deixem coure 25 minuts més. Els garrons els podrien coure a més alta temperatura i reduïr així el temps de cocció, però la cocció a 180 graus ens deixarà la carn molt sucosa... i tendre.
Passat aquest temps, separem la carn i les patates de la resta.
Amb un turmix... picarem aquest suquet de brou.
... i el tirem per sobre dels garrons i les patates.
Ara, només ens quedarà daurar-ho tot plegat.
Podem pujar una mica el forn, a 200º i en 15 minutets ens quedarà daurat. Podeu ruixar-ho tot amb la salsa de tant en tant. Rectifiqueu de sal si cal.
Ara sembla que ja està.
Al menys fa la pinta, no?
Penseu que aquesta carn conserva molt bé l'escalfor... així que els podeu servir 15 o 20 minuts... després de fer-los, que encara seran prou calents. Ho dic per què de vegades aquest temps et permet organitzar-te millor.
Emplatem... un garró... una patata... i una mica de salseta.
Una magnífica presentació... a la que no li calen massa filigranes...
... d'aquelles que diuen "'¡cómeme!".
Entra per la vista i això és molt important en un plat.
Doncs vinga a dinar.
Per cert, la carn es desfeia a la boca...
Bon Profit!