No podia faltar en aquesta pàgina la clàssica recepta del gaspatxo de síndria, un plat que hem incorporat gustosament i sense adonar-nos al nostre receptari d'estiu. Certament, la d'avui és una d'aquelles receptes agraïdes, per què la fas amb molta calor, amb poques ganes de cuinar, però és clar, vols alguna cosa ràpida de fer, bona, refrescant i que no sigui pesada. Que t'animi el dia!
No cal dir que aquest gaspatxo admet moltes variants i el podeu adaptar el vostre gust. A mi, per exemple, no m'agrada posar-hi pa. A d'altres persones, no els agrada posar-hi cogombre, o all, o vinagre... En definitiva, si tots els problemes d'aquesta vida fossin tan senzills d'arreglar... oi? Som-hi!
350g de síndria
250g de tomàquet madur
30g de cogombre
30g de pebrot verd
25g de ceba tendra o dolça
1/2 gra d'all
2 o 3 cullerades soperes de vinagre de Xerés
3 o 4 cullerades soperes d'oli d'oliva verge extra
1 culleradeta de café de sal
Variants:
Hi podeu afegir una mica de pa remullat
Podeu variar les quantitats dels ingredients en funció del vostre gust
Podeu fer servir altres tipus de vinagre (poma, Mòdena, etc...)
Es pot passar per un colador fi
Renteu i prepareu tots els ingredients. Ara, a l'estiu, trobareu molta varietat de tomàquet madur i fins i tot, podeu barrejar diferents tipus de tomàquets, sempre ben madurs.
Talleu-los a trossos. Jo he fet servir un parell de bona mida, que em feien el pes.
La síndria, és clar, ha de ser ben madura, dolça i gustosa.
Talleu-la i retireu-ne les llavors. La podeu posar ja dins la batedora tallada a trossets.
Peseu la resta d'ingredients. Si no voleu que repeteixi l'all enretireu el brot que té al seu interior.
I afegiu-los també dins la batedora, amb els tomàquets.
Ara, directament, ja ho podeu tapar.
I batre una bona estona fins que quedi ben fi.
Un cop ben batut, afegiu-hi la sal.
Les cullerades de vinagre.
I les cullerades d'oli i ho torneu a remenar un parell de minuts més.
En aquest punt, podeu colar la barreja, tot i que si ho heu fet bé no us caldrà. A mi particularment m'agrada que el gaspatxo quedi una mica espés, però si el voleu més líquid, coleu-lo.
Tasteu-lo també, per si cal corregir de sal o d'alguna cosa.
I directament, el tapeu amb paper de film i a la nevera, a agafar temperatura.
Per decorar a posteriori, aprofiteu per treure unes boles de síndria i tallar una mica de cogombre, pebrot i ceba.
I ara si, ja podeu servir el gaspatxo ben fresquet en bols, decorar amb la barreja de verdures i síndria i tirar un petit raig d'oli d'oliva per sobre. Extraordinari!
Bon profit i bon estiu!